Vesti
Kultura

NPP: Nastavak sezone i nove premijere

Reditelj Nenad Todorović u Leskovcu, sa ansamblom tamošnjeg pozorišta, radi na „intimnoj drami sa elemntima tragedije“ pod imenom „Ako se probudiš ili kao da je važno“. Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić najavljuje nove premijere do kraja godine.
NPP: Nastavak sezone i nove premijere
Detalj sa probe predstave ''Ako se probudiš ili kao da je važno'' (Foto NPP Fejsbuk)

Predstava „Ako se probudiš ili kao da je važno“ se radi po tekstu Isidore Milosavljević, a u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Leskovačkog pozorišta. Premijera će biti izvedena u Leskovcu, 06. oktobra od 20:00.

„Ne primećujemo mržnju koju u sebi nosimo“

Reditelj Nenad Todorović za RTV Kim kaže da je reč o predstavi koja govori o nasilju u porodici i uzajamnom nerazumevanju.

„Radi se o jednoj intimnoj drami sa elementima tragedije i svakako je odmor od društveno-angažovanog, parapolitičko-političkog teatra. Bavi se intimnom dramom jedne obične građanske porodice u Srbiji koja može da se definiše kao `građanska drama sa elementima tragedije`. Pisana je modernim jezikom, stilski šturo. Pokušavamo da napravmo komad koji u nekom svom žanrovskom određenju klizi ka ekspresionističkom teatru punom slika, punom slika košmara i najpre se tiče tragedije same dece unutar te porodice“, kazao je Todorović.

On je napomenuo da nije reč ni o kakvoj odbrani dečijih prava.

„Pozorište je ozbiljna ustanova i mi se bavimo samim uzrocima pada društva kroz sliku jedne porodice koja ne može da se snađe u uzajamnim emocijama, bilo da se radi o ljubavi ili nasilju, koje su plod mržnje koju čak i ne primećujemo da u sebi nosimo“, rekao je reditelj.

Ispred prištniskog pozorišta ovoj predstavi, pored Nenada Todorovića, svoj doprinos daje i scenograf Goran Stojčetović.

„Ta poetika koju Goran i ja već dugo vremena ne forsiramo, nego ugrađujemo u komade koje radimo, je nešto što će obeležiti ovaj komad“, tvrdi Todorović.

Reditelj očekuje da će se predstava igrati ne samo na Kosovu i u Leskovcu, već i regionu.

„Svakako je to plan i dogovor naših direktora, i leskovačkog i prištinskog pozorišta, da se ta predstava drži na repertoaru dok god bude bilo interesovanja za nju. Koliko će ga biti, zavisi od onoga koliko mi budemo uspeli da se izborimo sa ovim `kolačem`“.

Todorović ističe da mu je teško da se posveti bilo čemu drugom u ovom trenutku, jer rad na ovoj predsatvi iziskuje veliku posvećenost.

„Romanopisci mogu da pišu nekoliko priča odjednom, to je zato što imaju vremena. A mi, kada se bavimo komadom, moramo tih mesec, mesec i po, do dva da budemo potpuno posvećeni tome. To je potpuna opsednutost predstavom i moram da napomenem, ja sam ovde (u Leskovcu) bio direktor tri godine, leskovački glumci su ostali baš onakvi kakve sam ih ostavio, sjajni ljudi, odlični glumci. Posvećeni su i potpuno spremni da rade do kasno u noć, da rade sa punom koncetracijom, snagom i voljom. To je me mnogo raduje, a u isto vreme se nadam da će se to i videti“, kazao je Todorović.

Radonjić: Tri premijere i dokumentarni film o pozorištu do kraja godine

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić kaže da jesenju sezonu na matičnoj sceni počinju 8. oktobra, na dan pozorišta, kada će ponovo odigrati predstavu „Ivkova Slava u Prizrenu“.

„To je i poslednja predstava koju smo odigrali na kraju prolećnog dela sezone u Gračanici, i nakon toga imamo još osam ili devet izvođenja. Od toga je jedna premijera, a pet različitih predstava, "Ivkova slava", "Žene iz Troje", "Ženidba", "Uspavana lepotica" i "Ako se probudiš ili kao da je važno", u devet različitih mesta, tri na KiM i šest u drugim delovima Srbije. Imaćemo dva gostovanja na festivalima, u Beogradu i Zaječaru. Sve to je, već samo po sebi, svojevrstan podvig“, kazao je Radonjić.

On je najavio još dve premijere do kraja godine.

„Pored svega toga, do kraja godine i, naravno, naših igranja predstava, kako u svim mestima na KiM, tako i u drugim delovima Srbije, pa i u regionu, očekuju nas, pored predstave "Ako se probudiš...", još dve premijere, odnosno rad na predstavi `Krv crnog petla` u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Nišu, po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić. Uslediće i rad na dečijoj predstavi `Bosonogi i nebo`, koju će režirati glumica našeg pozorišta Radmila Knežević. Nadamo se i premijeri dokumentarnog filma o istorijatu naše kuće do kraja godine“, naveo je Radonjić.

Ljubitelje pozorišta, kao i u prolećnom delu sezone, očekuje čitav niz aktivnosti i veliki broj igranja, kaže Radonjić koji se nada da će pozorišna publika i u narednom perodu biti zadovoljna nastupima NPP-a.

Kompletan repertoar NPP-a za oktobar možete pogledati ovde.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022