Vesti
Kultura

NPP na "točkovima i daskama" širom Srbije i regiona

Narodno pozorište u Prištini nastavlja sa izvođenjem svog repertoara na scenama širom Srbije i regiona, nakon obeležavanja 70 godina rada i uspešnog izvođenja predstave "Ženidba" u Gračanici, Šilovu i Novom Sadu. Posle Mladenovca, na redu su festivalski nastupi u Vranju, Užicu i Brčkom.
NPP na
Ekipa predstave ’’Banović Strahinja’’ u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Celodnevno teatarsko uživanje koje je ansambl NPP-a priredio svojoj publici u Gračanici 08. oktobra, kada je obeleženo 70 godina postojanja najstarije profesionalne kulturne institucije na Kosovu i Metohiji, bilo je samo uvod u "vruću" pozorišnu jesen.

Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Karadžića, koja je posle Gračanice izvedena u Šilovu i dva puta, 11. i 12. oktobra u Novom Sadu, ponovo će, prema okvirnom planu, biti izvedena na Kosovu 19. novembra u Domu kulture "Tepča" u Zvečanu.

Sinoć je u Mladenovcu na pozorišnom festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ izveden komad "Banović Strahinja" po tekstu Borislava Mihajlovića, a u režiji Nebojše Bradića.

"Sinoć je bilo još jedno veoma uspešno izvođenje predstave ’Banović Strahinja’, sala je bila prepuna, publika je prilično emotivno reagovala na predstavu i čini mi se da je ova predstava postigla sve ono zbog čega je i napravljena, a to je, da bude estetski efektna i da pritom izazove kod gledalaca ono što je najpotrebnije, a to je nekakvo unutrašnje preispitivanje i unutrašnju potrebu da se još jednom o stvarima koje se vode ka podrazumevane, zapravo malo dublje razmisli. To se najbolje videlo i na okruglom stolu, koji je bio veoma posećen i inspirativan, tako da možemo biti zadovoljni još jednim uspešnim gostovanjem Prištinskog pozorišta", rekao je za RTV Kim direktor NPP Predrag Radonjić.

Festival u Mladenovcu je selektorskog tipa i okuplja veliki broj značajnih predstava, većinom iz Beograda.

"Nama je čast što smo učestvovali, još veća nam je čast zbog toga što je interesovanje bilo veliko, što je priča koju smo ispričali po Mihizovom tekstu ’Banović Strahinja’ pobrala jako puno pozitivnih kritika. To se kasnije videlo i na okruglom stolu, za kojim smo pričali o njegovom (Mihizovom) tekstu i o našem radu. Mislim da je ovo jedno značajno gostovanje i možemo obećati da će ih biti sve više i više. Mi imamo nameru da se što više pojavljujemo na festivalima u zemlji, ali i u inostranstvu. Mislim da time pozorište dobija na još većoj vidljivosti i da privlači još veću pažnju", naveo je glumac Igor Damnjanović.

Ekipu NPP-a 25. oktobra očekuje nastup u Vranju sa istom predstavom, u okviru tradicionalne manifestacije "Borini pozorišni dani".

Festivalskih nastupa biće i u novembru, pa će tako 12.11. ansambl NPP-a u čast nagrađenih na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda" u Užicu odigrati predstavu "Strah i beda Trećeg rajha" koju je, po tekstu Bertolta Brehta, režirao Boban Skerlić. Sa zapada Srbije, ekipa NPP-a će se uputiti u Bosnu i Hercegovinu, u Brčko, gde će na tamošnjem festivalu izvesti "Ženidbu".

"Festivalski nastupi su veoma značajni, postoji jedan solidan broj festivala i u Srbiji i regionu. Mi nismo imali u prethodnom periodu previše prilika, bili smo naravno na festivalima, bilo je tu i uspeha, na festivalu u Banja Luci bilo je i nagrada za predstavu „Hotel Kosovo“ u pratećem programu Sterijinog pozorja, ali je sve to bilo godinama unazad. Čini mi se da smo ove godine prisutni na zaista velikom broju festivala. Ja se trudim da budemo prisutni, jer je jako bitno da budemo u kontaktu sa kolegama iz Srbije i sa drugim pozorištima iz Srbije, da po svim tim gradovima, gde se održavaju festivali mi predstavimo NPP sa sedištem u Grčanici, kao ravnopravnog učesnika tih festivala koji ima šta da prikaže, ali i kao instituciju koja se profesionalno bavi svojim poslom na KiM", kazao je direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić.

Najmlađi ljubitelji pozorišta na Kosovu i Metohiji ponovo će za novogodišnje praznike biti u prilici da pogledaju novu dečiju predstavu ovog profesionalnog ansambla. Za režiju "Uspavane lepotice" pobrinuće se glumica NPP-a Radmila Knežević.

Na programu TV Kim će večeras od 20:00 biti emitovana specijalna emisija "70 godina NPP-a: Uprkos svemu" posvećena obeležavanju značajnog jubileja Narodnog pozorišta u Prištini.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020