Vesti
Kultura

NPP na "točkovima i daskama" širom Srbije i regiona

Narodno pozorište u Prištini nastavlja sa izvođenjem svog repertoara na scenama širom Srbije i regiona, nakon obeležavanja 70 godina rada i uspešnog izvođenja predstave "Ženidba" u Gračanici, Šilovu i Novom Sadu. Posle Mladenovca, na redu su festivalski nastupi u Vranju, Užicu i Brčkom.
NPP na
Ekipa predstave ’’Banović Strahinja’’ u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Celodnevno teatarsko uživanje koje je ansambl NPP-a priredio svojoj publici u Gračanici 08. oktobra, kada je obeleženo 70 godina postojanja najstarije profesionalne kulturne institucije na Kosovu i Metohiji, bilo je samo uvod u "vruću" pozorišnu jesen.

Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Karadžića, koja je posle Gračanice izvedena u Šilovu i dva puta, 11. i 12. oktobra u Novom Sadu, ponovo će, prema okvirnom planu, biti izvedena na Kosovu 19. novembra u Domu kulture "Tepča" u Zvečanu.

Sinoć je u Mladenovcu na pozorišnom festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ izveden komad "Banović Strahinja" po tekstu Borislava Mihajlovića, a u režiji Nebojše Bradića.

"Sinoć je bilo još jedno veoma uspešno izvođenje predstave ’Banović Strahinja’, sala je bila prepuna, publika je prilično emotivno reagovala na predstavu i čini mi se da je ova predstava postigla sve ono zbog čega je i napravljena, a to je, da bude estetski efektna i da pritom izazove kod gledalaca ono što je najpotrebnije, a to je nekakvo unutrašnje preispitivanje i unutrašnju potrebu da se još jednom o stvarima koje se vode ka podrazumevane, zapravo malo dublje razmisli. To se najbolje videlo i na okruglom stolu, koji je bio veoma posećen i inspirativan, tako da možemo biti zadovoljni još jednim uspešnim gostovanjem Prištinskog pozorišta", rekao je za RTV Kim direktor NPP Predrag Radonjić.

Festival u Mladenovcu je selektorskog tipa i okuplja veliki broj značajnih predstava, većinom iz Beograda.

"Nama je čast što smo učestvovali, još veća nam je čast zbog toga što je interesovanje bilo veliko, što je priča koju smo ispričali po Mihizovom tekstu ’Banović Strahinja’ pobrala jako puno pozitivnih kritika. To se kasnije videlo i na okruglom stolu, za kojim smo pričali o njegovom (Mihizovom) tekstu i o našem radu. Mislim da je ovo jedno značajno gostovanje i možemo obećati da će ih biti sve više i više. Mi imamo nameru da se što više pojavljujemo na festivalima u zemlji, ali i u inostranstvu. Mislim da time pozorište dobija na još većoj vidljivosti i da privlači još veću pažnju", naveo je glumac Igor Damnjanović.

Ekipu NPP-a 25. oktobra očekuje nastup u Vranju sa istom predstavom, u okviru tradicionalne manifestacije "Borini pozorišni dani".

Festivalskih nastupa biće i u novembru, pa će tako 12.11. ansambl NPP-a u čast nagrađenih na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda" u Užicu odigrati predstavu "Strah i beda Trećeg rajha" koju je, po tekstu Bertolta Brehta, režirao Boban Skerlić. Sa zapada Srbije, ekipa NPP-a će se uputiti u Bosnu i Hercegovinu, u Brčko, gde će na tamošnjem festivalu izvesti "Ženidbu".

"Festivalski nastupi su veoma značajni, postoji jedan solidan broj festivala i u Srbiji i regionu. Mi nismo imali u prethodnom periodu previše prilika, bili smo naravno na festivalima, bilo je tu i uspeha, na festivalu u Banja Luci bilo je i nagrada za predstavu „Hotel Kosovo“ u pratećem programu Sterijinog pozorja, ali je sve to bilo godinama unazad. Čini mi se da smo ove godine prisutni na zaista velikom broju festivala. Ja se trudim da budemo prisutni, jer je jako bitno da budemo u kontaktu sa kolegama iz Srbije i sa drugim pozorištima iz Srbije, da po svim tim gradovima, gde se održavaju festivali mi predstavimo NPP sa sedištem u Grčanici, kao ravnopravnog učesnika tih festivala koji ima šta da prikaže, ali i kao instituciju koja se profesionalno bavi svojim poslom na KiM", kazao je direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić.

Najmlađi ljubitelji pozorišta na Kosovu i Metohiji ponovo će za novogodišnje praznike biti u prilici da pogledaju novu dečiju predstavu ovog profesionalnog ansambla. Za režiju "Uspavane lepotice" pobrinuće se glumica NPP-a Radmila Knežević.

Na programu TV Kim će večeras od 20:00 biti emitovana specijalna emisija "70 godina NPP-a: Uprkos svemu" posvećena obeležavanju značajnog jubileja Narodnog pozorišta u Prištini.Ostale vesti

Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
  • 20.10.2021
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje još jednu turneju Putujućeg bioskopa u mestima širom Kosova, saopšteno je iz ove ustanove. 
  • 20.10.2021
Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u
Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ je sinoć na Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) uručeno priznanje za kolektivnu igru u predstavi „Život geto tinejdžera“.
  • 19.10.2021
Promocija knjige Petra Kostića u Gračanici
Povodom jubileja 150 godina postojanja Prizrenske bogoslovije Dom kulture Gračanica i Udruženje „Sveti Spasˮ organizuju promociju knjige Petra Kostića „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)“.
  • 19.10.2021
Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića
U okviru „Pijace knjige“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici večeras od 18 časova predstaviće se Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. 
  • 18.10.2021