Vesti
Kultura

NPP: ’’Krv crvenog petla’’ i ’’Uspavana lepotica’’ za kraj godine

U Nišu će večeras od 20 časova, po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić, biti premijerno izvedena predstava "Krv crvenog petla" koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini.
NPP: ’’Krv crvenog petla’’ i ’’Uspavana lepotica’’ za kraj godine
(Foto printskrin Fejsbuk NPP)

Miloš Latinović je za predložak dramske radnje u predstavi "Krv crvenog petla" koristio prevashodno prozu Gabrijela Garsije Markesa, ali i još nekoliko latinoameričkih pisaca.

Niško pozorište je većinski kooproducent predstave, što je obrnuta situaciju u odnosu na "Ivkovu slavu u Prizrenu", pa je premijera u Nišu.

Univerzalni sukob i vrednosti današnjice

Član ansambla NPP-a Nebojša Đorđević koji u predstavi igra lik Onesima Sančeza, kaže za RTV Kim da je u pitanju psihološki triler.

"Ima momenata u predstavi koji su inspirisani magijskom formom, tako je to Jovana zamislila, što je vrlo zanimljivo za pozorište jer se magično vezuje za filmsku produkciju i kinematografiju. Nama je bilo inspirativno da se bavimo time i organizacijom koja se svodi na koreografiju i pokret koji je specifičan. Imali smo obrnutu vrstu procesa u odnosu na uobičajno, kako smo navikli da se radi u pozorištu", rekao je Đorđević o radu pripremi predstave.

"Celokupna autorska ekipa, od glumaca, preko reditelja, kostimografiknje, tehničkog osoblja, svi su bili vrlo inpirisani i bilo im je lepo u procesu stvaranja predstave. Nama je taj proces bio divan i uzbudljiv, nadam se da će tako i publika primiti predstavu", naveo je glumac.

Nakon Nove godine, "Krv crvenog petla" će biti izvedena i u Gračanici. Đorđević smatra da latino-američki "predložak" predstave ne škodi univerzalnosti tema koje tretira.

"Ja bih voleo da se tako nešto vidi na Kosovu što pre. Posebno, nevažno je što je to predstavljeno kao južno-američka priča, što je konflikt vrlo univerzalan, tiče se današnjice. Bavi se pitanjima politike i nekih vrednosti kojih smo svedoci u današnje vreme", zaključio je Nebojša Đorđević.

Osima njega, u predstavi igraju i Marko Pavlovski i Katarina Mitić Pavlović. Prva repriza komada "Krv crvenog petla" biće izvedena u gradu na Nišavi već sutra.

Cirhih, Temišvar, Kraljevo, Niš...

Glumci NPP-a su intenzivno radili i putovali u proteklih desetak dana. Najpre su 15. decembra u Cirihu izveli dečiju predstavu "Dve jelke", dan nakon toga gostovali su u Kraljevu sa "Ženidbom", da bi 18. decembra u Temišvaru još jednom odigrali "Dve jelke" za publiku u Srpskoj teoretskoj gimnaziji "Dositej Obradović".

"Pored svega što ste pomenuli, u toku su i pripreme za dečiju predstavu ’Sirano’ koju režira naš pozorišni reditelj Nenad Todorović. Premijera će biti sledeće godine, nakon Jovanjdana. Zaista nas očekuje jedan buran i radan period, sa dosta novih predstava i izvođenja. Pred sam kraj ove godine odigraćemo našu drugu dečiju predstavu ’Uspavana lepotica’ u tri mesta na Kosovu i Metohiji. Čini mi se da Prištinsko pozorište radi punom parom, da su rezultati dobri. Jako sam srećan zbog toga što je još jedna uspešna godina za nama", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić koji se još jednom osvrnuo na poslednja gostovanja u inostranstvu.

"Mi smo predstavu ’Dve novogodišnje jelke’, koja je produkcionim gabaritom manja, odlučili da odigramo za naše ljude u inostranstvu zbog velikih troškova odlaska tamo. Stupili smo u kontakt sa udruženjima Srba u Švajcarskoj i Udruženjem Srba u Rumuniji. Reakcije su jako dobre, deca su uživala i naravno da su i roditelji bili zadovoljni. Odmah su i jedni i drugi tražili da dogovorimo nekakvu saradnju i za narednu godinu, gostovanja, možda i sa nekom većom predstavom. Oni su veoma srećni i mi smo takođe zadovoljni što smo imali priliku da igramo i na neki način da budemo ambasadori položaja Srba na Kosovu i Metohiji, da svedočimo o našem radu, da predstavimo život u opštini Gračanica. Pored igranja na KiM, ova gostovanja su podjednako važan segment našeg rada", zaključio je Radonjić.

"Žene iz Troje" putuju na Krim

Predstava "Žene iz Troje" je odabrana za učešće na Međunarodnom festivalu antičke drame koji se u junu naredne (2020.) godine održava u gradu Kerču, antičkom Hersonu, na Krimu. Ova predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović".

Komad "Žene iz Troje", prema Evripidovom tekstu, a u režiji Nebojše Bradića, učestovao je na svim prestižnim pozorišnim festivalima tokom prošlog leta i okitio se značajnim priznanjima: Specijalnom nagradom za scenski govor na festivalu ,"Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima i nagradom za najbolje korišćenu muziku na "Nišvil džez teatarskom festivalu" u Nišu.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020