Vesti
Kultura

NPP: ’’Krv crvenog petla’’ i ’’Uspavana lepotica’’ za kraj godine

U Nišu će večeras od 20 časova, po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić, biti premijerno izvedena predstava "Krv crvenog petla" koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini.
NPP: ’’Krv crvenog petla’’ i ’’Uspavana lepotica’’ za kraj godine
(Foto printskrin Fejsbuk NPP)

Miloš Latinović je za predložak dramske radnje u predstavi "Krv crvenog petla" koristio prevashodno prozu Gabrijela Garsije Markesa, ali i još nekoliko latinoameričkih pisaca.

Niško pozorište je većinski kooproducent predstave, što je obrnuta situaciju u odnosu na "Ivkovu slavu u Prizrenu", pa je premijera u Nišu.

Univerzalni sukob i vrednosti današnjice

Član ansambla NPP-a Nebojša Đorđević koji u predstavi igra lik Onesima Sančeza, kaže za RTV Kim da je u pitanju psihološki triler.

"Ima momenata u predstavi koji su inspirisani magijskom formom, tako je to Jovana zamislila, što je vrlo zanimljivo za pozorište jer se magično vezuje za filmsku produkciju i kinematografiju. Nama je bilo inspirativno da se bavimo time i organizacijom koja se svodi na koreografiju i pokret koji je specifičan. Imali smo obrnutu vrstu procesa u odnosu na uobičajno, kako smo navikli da se radi u pozorištu", rekao je Đorđević o radu pripremi predstave.

"Celokupna autorska ekipa, od glumaca, preko reditelja, kostimografiknje, tehničkog osoblja, svi su bili vrlo inpirisani i bilo im je lepo u procesu stvaranja predstave. Nama je taj proces bio divan i uzbudljiv, nadam se da će tako i publika primiti predstavu", naveo je glumac.

Nakon Nove godine, "Krv crvenog petla" će biti izvedena i u Gračanici. Đorđević smatra da latino-američki "predložak" predstave ne škodi univerzalnosti tema koje tretira.

"Ja bih voleo da se tako nešto vidi na Kosovu što pre. Posebno, nevažno je što je to predstavljeno kao južno-američka priča, što je konflikt vrlo univerzalan, tiče se današnjice. Bavi se pitanjima politike i nekih vrednosti kojih smo svedoci u današnje vreme", zaključio je Nebojša Đorđević.

Osima njega, u predstavi igraju i Marko Pavlovski i Katarina Mitić Pavlović. Prva repriza komada "Krv crvenog petla" biće izvedena u gradu na Nišavi već sutra.

Cirhih, Temišvar, Kraljevo, Niš...

Glumci NPP-a su intenzivno radili i putovali u proteklih desetak dana. Najpre su 15. decembra u Cirihu izveli dečiju predstavu "Dve jelke", dan nakon toga gostovali su u Kraljevu sa "Ženidbom", da bi 18. decembra u Temišvaru još jednom odigrali "Dve jelke" za publiku u Srpskoj teoretskoj gimnaziji "Dositej Obradović".

"Pored svega što ste pomenuli, u toku su i pripreme za dečiju predstavu ’Sirano’ koju režira naš pozorišni reditelj Nenad Todorović. Premijera će biti sledeće godine, nakon Jovanjdana. Zaista nas očekuje jedan buran i radan period, sa dosta novih predstava i izvođenja. Pred sam kraj ove godine odigraćemo našu drugu dečiju predstavu ’Uspavana lepotica’ u tri mesta na Kosovu i Metohiji. Čini mi se da Prištinsko pozorište radi punom parom, da su rezultati dobri. Jako sam srećan zbog toga što je još jedna uspešna godina za nama", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić koji se još jednom osvrnuo na poslednja gostovanja u inostranstvu.

"Mi smo predstavu ’Dve novogodišnje jelke’, koja je produkcionim gabaritom manja, odlučili da odigramo za naše ljude u inostranstvu zbog velikih troškova odlaska tamo. Stupili smo u kontakt sa udruženjima Srba u Švajcarskoj i Udruženjem Srba u Rumuniji. Reakcije su jako dobre, deca su uživala i naravno da su i roditelji bili zadovoljni. Odmah su i jedni i drugi tražili da dogovorimo nekakvu saradnju i za narednu godinu, gostovanja, možda i sa nekom većom predstavom. Oni su veoma srećni i mi smo takođe zadovoljni što smo imali priliku da igramo i na neki način da budemo ambasadori položaja Srba na Kosovu i Metohiji, da svedočimo o našem radu, da predstavimo život u opštini Gračanica. Pored igranja na KiM, ova gostovanja su podjednako važan segment našeg rada", zaključio je Radonjić.

"Žene iz Troje" putuju na Krim

Predstava "Žene iz Troje" je odabrana za učešće na Međunarodnom festivalu antičke drame koji se u junu naredne (2020.) godine održava u gradu Kerču, antičkom Hersonu, na Krimu. Ova predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović".

Komad "Žene iz Troje", prema Evripidovom tekstu, a u režiji Nebojše Bradića, učestovao je na svim prestižnim pozorišnim festivalima tokom prošlog leta i okitio se značajnim priznanjima: Specijalnom nagradom za scenski govor na festivalu ,"Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima i nagradom za najbolje korišćenu muziku na "Nišvil džez teatarskom festivalu" u Nišu.Ostale vesti

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023