Vesti
Kultura

NPP krajem meseca na turneji u Crnoj Gori

Narodno pozorište u Prištini (NPP) će na 17. Međunarodnom festivalu glumaca „Nikšić 2021“ nastupiti sa predstavom „Antigona“, po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića. „Čitava ideja o turneji po Crnoj Gori već odavno postoji, kao i naša želja da tamo nastupimo“, kazao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.
NPP krajem meseca na turneji u Crnoj Gori
Detalj iz predstave Antigona (Foto arhiva Kim)

Glumci Narodnog pozorišta u Prištini će se najpre predstaviti nikšićkoj publici 26. novembra komadom „Antigona“. Ista predstava će potom biti izvedena 27. novembra u Herceg Novom, a dan kasnije i u Kotoru.

„Nadam se da je ovo samo početak naših godišnjih poseta i turneja po Crnoj Gori, te da ćemo time upotpuniti i deo našeg rada koji podrazumeva nastupanje po regionu u sredinama gde ima srpskog naroda“, rekao je Radonjić.

Predstava „Antigona“ je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“. Premijerno je izvedena 8. maja ove godine na sceni u Gračanici.

 Podsetimo, ansambl NPP-a je 2018. godine u Herceg Novom izveo predstave „Razvojni put Bore Šnajdera“ i „Ženidba“.

Pre novembarske turneje u Crnoj Gori, na repertoaru NPP-a su: „Placebo“, 12. novembra u velikoj sali Doma kulture u Čačku, „Ribarske svađe“, 15. novembra u Beogradu na sceni „Aleksandar Popović“ u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, te „Antigona“ 19. novembra u Zaječaru.
Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021