Vesti
Kultura

NPP: Iz Vranja u beogradsku Garažu

U okviru festivala "Borini pozorišni dani" u Vranju, Narodno pozorište iz Prištine sinoć je izvelo predstavu "Ujedinjenje ili smrt 1918". Predstava je, prema rečima rediteljke Jelene Bogavac, "visoko ocenjena" od strane vranjanske publike.
NPP: Iz Vranja u beogradsku Garažu
Detalj iz predstave ''Ujedinjenje ili smrt 1918.'' (Foto arhiva Kim)

Predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918." bazira se na istorijskim dokumentima, tačnije transkriptima, ostalim posle Podgoričke skupštine koja je održana 1918. godine.

"Predstava u sebi nema nijednu reč koja nije zabeležena u istorijskim dokumentima. U našoj veštoj dramaturgiji predstava funkcioniše na nivou istorijske komedije. Publika u Vranju je jako dobro reagovala", kaže rediteljka Jelena Bogavac.

U komadu za čiju je režiju zajedno sa Bogavčevom bio odgovoran i Nenad Todorović, učestvuje 26 aktera. Pored ekipe Narodnog pozorišta iz Prištine, tu je i nekoliko glumaca omladinskog studija "Bitef teatra".

"Publika je dosta angažovana u predstavi, oni imaju utisak kao da sede u crnogorskom parlamentu 1918. godine. U ovm komadu ima dosta brutalnih razgovora i on nikog ne ostavlja ravnodušnim", kaže rediteljka.

Predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918." premijerno je izvedena 15. novembra prošle godine u kafani "Zlatna Moruna" u Beogradu.

Narodno pozorište iz Prištine će za vikend predstave sa svog repertoara izvoditi u glavnom gradu Srbije. U prestonici će u petak i nedelju biti igrana predstava “Bajpas Srbija“.

Jelena Bogavac poziva publiku da pogleda ovu predstavu jer je "trenutak za njeno izvođenje idealan".

“(U javnosti se priča) o unutrašnjem dijalogu, a ovaj komad govori o dijalogu Srba sa Srbima, da se tako izrazim. Komad je nastajao godinu dana kroz brojne razgovore, pozorišne radionice i iskustva koja su doživljavali mladi glumci prištinskog pozorišta“, navodi rediteljka.

Predstava "Bajpas Srbija" biće izvedena dva puta u Art-medija komuni Garaža, u petak (27.10.) i nedelju (29.10.) sa početkom u 20:00 časova.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020