Vesti
Kultura

NPP: Iz Vranja u beogradsku Garažu

U okviru festivala "Borini pozorišni dani" u Vranju, Narodno pozorište iz Prištine sinoć je izvelo predstavu "Ujedinjenje ili smrt 1918". Predstava je, prema rečima rediteljke Jelene Bogavac, "visoko ocenjena" od strane vranjanske publike.
NPP: Iz Vranja u beogradsku Garažu
Detalj iz predstave ''Ujedinjenje ili smrt 1918.'' (Foto arhiva Kim)

Predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918." bazira se na istorijskim dokumentima, tačnije transkriptima, ostalim posle Podgoričke skupštine koja je održana 1918. godine.

"Predstava u sebi nema nijednu reč koja nije zabeležena u istorijskim dokumentima. U našoj veštoj dramaturgiji predstava funkcioniše na nivou istorijske komedije. Publika u Vranju je jako dobro reagovala", kaže rediteljka Jelena Bogavac.

U komadu za čiju je režiju zajedno sa Bogavčevom bio odgovoran i Nenad Todorović, učestvuje 26 aktera. Pored ekipe Narodnog pozorišta iz Prištine, tu je i nekoliko glumaca omladinskog studija "Bitef teatra".

"Publika je dosta angažovana u predstavi, oni imaju utisak kao da sede u crnogorskom parlamentu 1918. godine. U ovm komadu ima dosta brutalnih razgovora i on nikog ne ostavlja ravnodušnim", kaže rediteljka.

Predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918." premijerno je izvedena 15. novembra prošle godine u kafani "Zlatna Moruna" u Beogradu.

Narodno pozorište iz Prištine će za vikend predstave sa svog repertoara izvoditi u glavnom gradu Srbije. U prestonici će u petak i nedelju biti igrana predstava “Bajpas Srbija“.

Jelena Bogavac poziva publiku da pogleda ovu predstavu jer je "trenutak za njeno izvođenje idealan".

“(U javnosti se priča) o unutrašnjem dijalogu, a ovaj komad govori o dijalogu Srba sa Srbima, da se tako izrazim. Komad je nastajao godinu dana kroz brojne razgovore, pozorišne radionice i iskustva koja su doživljavali mladi glumci prištinskog pozorišta“, navodi rediteljka.

Predstava "Bajpas Srbija" biće izvedena dva puta u Art-medija komuni Garaža, u petak (27.10.) i nedelju (29.10.) sa početkom u 20:00 časova.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020