Vesti
Kultura

Novosadska ’Jesen u Prizrenu’

Dom kulture „Gračanica“, Fondacija „Simonida“ i Srpsko narodno pozorište (SNP) iz Novog Sada organizuju retrospektivnu izložbu radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“, u foajeu SNP-a u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena u petak, 1. oktobra 2021. godine u 19:00.
Novosadska ’Jesen u Prizrenu’
Đorđe Stanić, Prizren, ulje na platnu 60x80 (Foto Dom kulture Gračanica)

Izložba se sastoji od 22 izabrana rada sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ u periodu od 2015. do 2021. godine.

„Likovna kolonija ’Jesen u Prizrenu’ nastala je 2015. godine u saradnji Doma kulture ’Gračanica’ i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, pod pokroviteljstvom Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije. Кolonija se održava u obnovljenom Dušanovom konaku manastira Svetih Arhangela. Suština okupljanja u Prizrenu je da se omogući lični podsticaj umetnicima, angažovanost svih nas u svedočenju savremenog trenutka i podrška u očuvanju ugroženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga ovog grada i na čitavom Кosovu i Metohiji.

U potrebi za slobodom, kao vrhovnom principu kojem težimo, kolonija ’Jesen u Prizrenu’ nam donosi nove, dragocene darove. Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni ’dijalog’ o savremenoj stvarajućoj kulturi na Кosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha, odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta“, naveo je istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, jedan od organizatora i utemeljivača ove kolonije.

Izložba u trajanju od mesec dana je organizovana zahvaljujući pokroviteljstvu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i održava se u skladu sa svim važećim propisima oko sprečavanja širenja pandemije kovid-19 u Republici Srbiji.Ostale vesti

Deca, polaznici Škole glume Narodnog pozorišta Priština, danas su premijerno izveli predstavu "Veselo povrće" u režiji Radmile Knežević.
  • 23.10.2021
Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021