Vesti
Kultura

Novogodišnji program u Akvarijusu: Lazarević, Dikić, Pavićević

Povodom Pravoslavne Nove godine u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" će u petak, 13. januara, biti organizovan novogodišnji umetnički program.
Novogodišnji program u Akvarijusu: Lazarević, Dikić, Pavićević
Ilustracija (Foto Pixabay)

Program počinje od 18.30 časova prezentacijom serije fotografija Miroslava Lazarevića "Кrst u magli" koja je proglašena za najlepšu fotografiju na konkursu "Slike Srbije" u konkurenciji 850 autora. Lazareviću će novčana nagrada i diploma biti dodeljena krajem januara u Etnografskom muzeju u Beogradu kada će biti otvorena izložba "100 najlepših slika Srbije" i prezentovan kalendar u kojem se nalazi 12 najlepših fotografija 2022. među kojima je i "Кrst u magli".

Nakon razgovora sa Lazarevićem, svoju pravoslavnu poeziju prvi put će mitrovačkoj publici predstaviti Mirjana Dikić, teolog i veroučitelj. Njani religiozni stihovi biće objavljeni u knjizi pesama u proleće 2023. godine uz podršku PКC "Akvarijus".

Program će zatvoriti muzičko-scenski nastup multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića.

Ulaz je slobodan, a svi posetioci "Akvarijusa" imaće mogućnost da 13. januara od 12.00 do 00.00 nabave knjige i slike po sniženim cenama, pa tako popust za sve knjige iznosi 50, a za sve slike 30 odsto.

Više o programima PKC Akvarijus možete pronaći OVDE.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023