Vesti
Kultura

Novinarkama Katarini Marinković i Sanji Đokić prva nagrada na Grafestu

Priča o nestajanu nekada etnički srpskog sela Ugljara osvojila je prvu nagradu na ovogodišnjem Grafestu.
Novinarkama Katarini Marinković i Sanji Đokić prva nagrada na Grafestu
Nagrađene autorke (Foto Kim)

 Osmi po redu međunarodni festival Grafest zavšen je večeras dodelom priznanja autorima najboljih dokumentarnih ostvarenja. Prvu nagradu za film „Selo moje – Ugljare“ dobile su mlade novinarke New press produkcije iz Čaglavice, Katarina Marinković i Sanja Đokić.

„Ovo je naše prvo učešće i naša prva nagrada na ovom festivalu, tako da je posebno značajna i draga. Mislilm da je ovaj problem koji je opisan u reportaži zapravo mnogo veći i njegove posledice su mnogo veće. Cilj nam je bio da ukažemo na problem i da na neki način probudimo savest onih koji su odgovorni za opstanak Srba ovde“, kazala je Katarina Marinković.

Druga nagrada dodeljena je novinaru RTK2 Žarku Joksimoviću za film „Prizrenska rapsodija“, dok je treću nagradu odneo njegov kolega iz Leposavića Ivan Vučković za dokumentarac „Priča o nestajanju“.

„Drago mi je da smo sem nas starijih kolega, mene i Ivana, billi danas i sinoć da vidimo i neke priče iz Cernice, priče sa Brezovice koje svakako zaslužuju pažnju“, kazao je Joksimović.

Vučkoviću je ovo drugo učešće na festivalu, a jedna je od mnogobrojnih nagrada tokom njegove novinarske karijere.

„Ovo je jedna tužna priča koja je izazvala emociju koju sam želeo. To je priča o nestajanju srpskog sela podno Kopaonika i Rogozne i nadam se da ćemo pričati za pet godina ili deset da smo mi prvi koji smo upozoravali na onu strahotu koja se i desila“, kazao je Vučković za RTV Kim.

Za nagradu na ovogodišnjem Grafestu nadmetalo se više autora sa petnaest svojih radova, a odluku da su ova tri ostvarenja najbolja doneo je žiri u sastavu: Zoran i Svetlana Popović, Đorđe Jevtić i Ivana Vanovac.
„I ove godine Grafest je pokazao bogatstvo tema i težinu života na Kosovu i Metohiji kako kolektivno, tako i pojedinačno. Radovi su tretirali od tema iz duhovne i nacionalne sfere preko etnografskih do teških priča o siromaštvu a posebno o tihom nestajanju sa ovih prostora“, kazala je Ivana Vanovac.

Osim autorima filmova, Dom kutlure u Gračanici dodelio je zahvalnicu Mihailu Caniću iz Beograda koji godinama podržava ovaj festival.

Gost festivala bio je i Predrag Živković producent filma „Dolina vladara“. „Želim da se zahvalim što ste me pozvali i omogućili da budem deo ovog divnog festivala i nadam se da ćemo sarađivati ubuduće. Drago mi je da smo naš film koji je veoma uspešan imali prilike da prikažemo i ovde“, rekao je Živković.

Dodeli nagrada prethodio je film „A sad se spušta veče“ Maje Novaković.

Međunarodni festival Grafest organizovao je Dom kulture Gračanica, a pomogli su ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Prištine i Opšina Gračanica.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020