Vesti
Kultura

Novinarkama Katarini Marinković i Sanji Đokić prva nagrada na Grafestu

Priča o nestajanu nekada etnički srpskog sela Ugljara osvojila je prvu nagradu na ovogodišnjem Grafestu.
Novinarkama Katarini Marinković i Sanji Đokić prva nagrada na Grafestu
Nagrađene autorke (Foto Kim)

 Osmi po redu međunarodni festival Grafest zavšen je večeras dodelom priznanja autorima najboljih dokumentarnih ostvarenja. Prvu nagradu za film „Selo moje – Ugljare“ dobile su mlade novinarke New press produkcije iz Čaglavice, Katarina Marinković i Sanja Đokić.

„Ovo je naše prvo učešće i naša prva nagrada na ovom festivalu, tako da je posebno značajna i draga. Mislilm da je ovaj problem koji je opisan u reportaži zapravo mnogo veći i njegove posledice su mnogo veće. Cilj nam je bio da ukažemo na problem i da na neki način probudimo savest onih koji su odgovorni za opstanak Srba ovde“, kazala je Katarina Marinković.

Druga nagrada dodeljena je novinaru RTK2 Žarku Joksimoviću za film „Prizrenska rapsodija“, dok je treću nagradu odneo njegov kolega iz Leposavića Ivan Vučković za dokumentarac „Priča o nestajanju“.

„Drago mi je da smo sem nas starijih kolega, mene i Ivana, billi danas i sinoć da vidimo i neke priče iz Cernice, priče sa Brezovice koje svakako zaslužuju pažnju“, kazao je Joksimović.

Vučkoviću je ovo drugo učešće na festivalu, a jedna je od mnogobrojnih nagrada tokom njegove novinarske karijere.

„Ovo je jedna tužna priča koja je izazvala emociju koju sam želeo. To je priča o nestajanju srpskog sela podno Kopaonika i Rogozne i nadam se da ćemo pričati za pet godina ili deset da smo mi prvi koji smo upozoravali na onu strahotu koja se i desila“, kazao je Vučković za RTV Kim.

Za nagradu na ovogodišnjem Grafestu nadmetalo se više autora sa petnaest svojih radova, a odluku da su ova tri ostvarenja najbolja doneo je žiri u sastavu: Zoran i Svetlana Popović, Đorđe Jevtić i Ivana Vanovac.
„I ove godine Grafest je pokazao bogatstvo tema i težinu života na Kosovu i Metohiji kako kolektivno, tako i pojedinačno. Radovi su tretirali od tema iz duhovne i nacionalne sfere preko etnografskih do teških priča o siromaštvu a posebno o tihom nestajanju sa ovih prostora“, kazala je Ivana Vanovac.

Osim autorima filmova, Dom kutlure u Gračanici dodelio je zahvalnicu Mihailu Caniću iz Beograda koji godinama podržava ovaj festival.

Gost festivala bio je i Predrag Živković producent filma „Dolina vladara“. „Želim da se zahvalim što ste me pozvali i omogućili da budem deo ovog divnog festivala i nadam se da ćemo sarađivati ubuduće. Drago mi je da smo naš film koji je veoma uspešan imali prilike da prikažemo i ovde“, rekao je Živković.

Dodeli nagrada prethodio je film „A sad se spušta veče“ Maje Novaković.

Međunarodni festival Grafest organizovao je Dom kulture Gračanica, a pomogli su ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Prištine i Opšina Gračanica.Ostale vesti

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022