Vesti
Kultura

Novica Sovrlić potpredsednik Udruženja književnika Srbije

Pesnik Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice, imenovan je za potpredsednika Udruženja književnika Srbije (UKS).
Novica Sovrlić potpredsednik Udruženja književnika Srbije
Novica Sovrlić (Foto Radio Gračanica)

Na konstitutivnoj sednici novog Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, održanoj juče u Francuskoj 7 u Beogradu, jednoglasno je za predsednika izabran Milovan Vitezović, a za potpredsednike, pored Novice Sovrlića, izabran je i Selimir Radulović. Uz dva uzdržana glasa, za Vitezovićevog zamenika izabran je Miloš Janković.

Budući da ovdašnji književni stvaraoci pripadaju srpskom književnom korpusu, i da su po mišljenju Sovrlića neopravdano skrajnuti, njegova uloga u rukovodstvu UKS-a sigurno će na izvestan način omogućiti lakši pristup književnika sa ovih prostora, ali svakako i dobar put za afirmaciju mladih pisaca.

“Usudio bih se da citiram Slobodana Rakitića ‘da će srpska književnost na KiM tek sa protokom vremena dobiti na značaju’, a to bi moglo i da se tumači da i mi sami moramo da se malo izborimo za naš status, a imamo šta i da pokažemo i Srbiji i svetu”, kaže Sovrlić.

Kada su u pitanju sledeći koraci UKS-a, Sovrlić otkriva tek neke detalje.

„Sve ide ustaljenim tokom – sednice, sastanci… Ima mnogo toga što smo se dogovorili, što je pozitivno za naše pisce, i dosad su nas uvažavali, ali odsad će svakako malo više. Biće tih književnih timova koji će biti sastavljeni od pisaca sa ovih prostora...“

Inače, Udruženje književnika Srbije najstarija je i najveća književnička organizacija u zemlji. Najpre se zvalo Srpsko književničko društvo. Osnovano je 1905. godine. Simo Matavulj je bio prvi predsednik, Jovan Skerlić sekretar, a među prvim članovima su Aleksa Šantić i Jovan Dučić. Posle kraćeg zastoja u radu, obnovljeno je 1911. godine kao Društvo srpskih književnika, a za predsednika je izabran Borisav Stanković. Posle Prvog svetskog rata ubrzo je obnovilo rad kao Udruženje srpskih književnika i vodio ga je Branislav Nušić. Posle Drugog svetskog rata ponelo je ime najpribližnije današnjem – Udruženje književnika Narodne Republike Srbije. Predsednik tog obnovljenog Udruženja bila je Isidora Sekulić.

Udruženje književnika Srbije i kasnije su vodili najistaknutiji srpski pisci – Ivo Andrić, Veljko Petrović, Jovan Popović, Dušan Matić, Risto Tošović, Dragan M. Jeremić, Zoran Gluščević, Ivan V. Lalić, Matija Bećković, Aleksandar Petrov, Miodrag Bulatović, Jovan Hristić, Slobodan Rakitić, Srba Ignjatović, a danas ga vodi Radomir Andrić. Svojevremeno je Udruženje književnika Srbije bilo među najaktivnijim članovima Saveza pisaca Jugoslavije.

Ovo udruženje danas broji više od 1.500 članova.

Novica Sovrlić je i predsednik Društva književnika Kosova i Metohije. Rođen je 1956. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde i danas živi i radi. Objavio je zbirke pesama „Zemlja stričeva“ (Prosveta, Beograd 1997), „Nisi ista“ (NIP Vranjske knjige), „Čitac“ (Gradac, Raška 2004) i „Gavranov poljubac“ (UKS-DKKiM, Beograd-K.Mitrovica 2016), kao i zbirku pripovedaka „Jelisavetin lakat“ (NIP Panorama, Priština-K. Mitrovica, 2010). Nedavno je predstavio i novu knjigu “Zlato Zvečana”.

Zastupljen je u više zbornika i antologija savremene srpske poezije. Pesme su mu prevođene na poljski, češki, švedski, rumunski, engleski i francuski jezik.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih i Zlatne značke KPZ Republike Srbije za doprinos u kulturi (2002). Poslednja u nizu nagrada, „Zlatni Orfej“ dodeljena mu je u maju 2017. godine, u Frankfurtu – njegova pesnička zbirka „Gavranov poljubac“ proglašena je za najbolje poetsko ostvarenje u okviru takmičarskog programa 22. majskih susreta pisaca iz dijaspore i Srbije.Ostale vesti

Slikarstvo spojilo decu srpske, albanske i romske nacionalnosti
Kada je umetnost u pitanju, posebno likovna, reči nisu potrebne, dovoljan je pogled. Milica, Genton i Leonardo ne govore isti jezik, pripadaju različitoj kulturi, ali ipak, nešto im je zajedničko, ljubav prema slikanju.
  • 31.10.2020
Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020