Vesti
Kultura

Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića

U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
Žarko MIlenković na promociji u Novom Sadu (Foto privatna arhiva, ustupljena fotografija)

U razgovoru upriličenom povodom najnovije pesničke zbirke, koju je objavila beogradska izdavačka kuća "Arhipelag" u ediciji "Element", pored autora, učestvovale su književne kritičarke dr Jelena Marićević Balać i msr Sanja Perić, te moderatorka i urednica programa Vesna Živković.

Govoreći o Milenkovićevoj poeziji, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Jelena Marićević Balać, istakla je da su ove pesme iskustva, te dodala:

"Pesnik piše sa svešću o narečenoj ’masovnoj proizvodnji’, suptrotstavljajući joj se minimalističkom poezijom elipsi, metaforičke i jezičke svedenosti, kao da i na tom formalnom i sadržinskom planu želi da skuči imaginacijski prostor samog čitaoca, ne bi li se otvorilo empatičko polje i shvatanje egzistencijalne skučenosti. Ova zbirka ne sadrži mnogo pesama, tek 24, dakle, čita se brzo samo na prvi pogled, jer o svaku pesmu zapinje oko, svest i moguća interpretacija, kao na bodljikavu žicu. Pesme su direktna suočavanja lirskog subjekta sa kvintesencijom osećaja unutar kojih se kreira smesa smrti sa besmislom. Кao da smrt po sebi nije dovoljna, ona se svakodnevno beketovski ponavlja kao u Danu mrmota, bezizlaznom točku istorije i osuđenosti na zamku. Zbirka je komponovana u tri ciklusa (’Plavo nebo, prazno’, ’Malo svetlosti’ i ’Ništa se neće promeniti’), uz prološku pesmu ’Suština’ i epilošku ’ciklus’-pesmu ’Dani dokolice’. Iz poezije Žarka Milenkovića progovara sva disidentska poezija pesnika poput ne samo Brodskog, već i Česlava Miloša i Adama Zagajevskog, što se sugeriše ili tek nagoveštava posredstvom tihih i nenametljivih gestova, kakav je, primera radi, motiv laste u pesmi ’Кao cvrkut lasti u logoru’".

Msr Sanja Perić istakla je da "kosovsko iskustvo pesnika koje nije moglo biti iskazano mutnim nagoveštajima i tananim aluzijama, već upravo direktno, jezgrovito i jasno, na izvestan način surovo, ali ne bez (auto)ironičnog osmeha" i naglasila "da je u Milenkovićevoj poeziji trauma samo "minikomad" života lirskog ja, ali i kolektivnog lirskog mi, koja se uspešno može prevazići dostojnom kulturom sećanja".

Zbirka "Svakodnevno ubijanje života" objavljena je 2022. godine, a našla se u užem izboru za nagradu "Branko Miljković".Ostale vesti

NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023