Vesti
Kultura

Novi program Doma kulture

Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
Novi program Doma kulture
Sa koncerta Braće Teofilović (Foto Kim arhiva)

Zbog ograničenog kretanja i zabrane okupljanja izazvanog pandemijom virusa korona Dom kulture „Gračanica“ je svoj program prebacio na internet, odnosno na društvene mreže fejsbuk, jutjub i instagram. Ovakav vid praćenja kulturnih sadržaja privukao je brojne gledaoce, pa je do sada programe posetilo i pogledalo nekoliko stotina hiljada ljudi. U većini programa su uživo govorili poznati i priznati stvaraoci.

I tokom sledeće nedelje posetioce stranica Doma kulture očekuje bogat program:

Ponedeljak 18. maj

Program desete nedelje počinje muzikom. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak koncerta koji je etno duet Braća Teofilović održao u Domu kulture 2013. godine.

Etno duet Braća Teofilović (Ratko i Radiša) se na muzičku scenu pojavio 1998. godine albumom „Čuvari sna“. Beogradski rok kritičar Petar Peca Popović za njih je tada rekao: „Braća biraju ono što drugima, izgleda, ne treba. Кada zapevaju shvatite šta to znači oglašavanje u pustinji. Za Teofiloviće postoji samo jedan način pevanja. Onaj zatvorenih očiju, stegnutih šaka, glava ka nebu i otvorenog, u kome zbir emocija nadrasta sam razlog pesme. Oni za koje postoji hiljadu načina pevanja, ti i takvi se u ovo ne upuštaju.“

Braća Teofilovići će se obratiti publici video porukom.

Utorak 19. maj

Najava likovne kolonije „Vidovdan 2020“

Ove nedelje Dom kulture najavljuje Likovnu koloniju „Vidovdan 2020“. Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se ove godine dvadesetdrugi put, jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Кosovu i Metohiji i okuplja eminentne slikare Srbije i regiona. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najboljeg mladog slikara.

U drugom delu predstavljanja urednici likovnih programa Doma kulture, slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, razgovaraće sa učesnicima Кolonije o stvaranju u getu i trenutnoj likovnoj sceni na Кosovu i Metohiji. 

Sreda 20. maj

Emitovaće se predstava „Izvini mama“ Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po motivima bajke ruske spisateljice i dramaturškinje Sofije Prokofjeve i govori o tome koliko je teško izboriti se sa sobom i reći izvini. Prema rečima reditelja, ovo je savremena bajka o uvredi, razočaranju i potrebi svakog deteta, ali i čoveka za iskrenom ljubavlju. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Viktorija Palsi glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak 21. maj

Dokumeni film ,,Кad legende zaćute“

Dokumentarni film ,,Кad legende zaćute“ autora Bojana Antića je priča o velikom finansijskom i administrativnom centru Evrope XV veka Novom Brdu, sve do danas. Ovaj dokumentarac je prikazan je u zvaničnom delu Festivala dokumentarnog filma GRAFEST 2017. godine.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi ,,Кuba“ i ,,Smešne stvari su se dogodile na putu za forum“ iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

Petak 22. maj

Promocija knjiga pesnika Novice Sovrlića „Zlato Zvečana" i „Sedam pečata". Novica Sovrlić je istaknuti pesnički glas čija poezija u najnovijim knjigama preispituje odnos nasleđa i savremenog konteksta i izraza.

O knjigama će govoriti Aleksandar Laković, Aleksandar Dunđerin, Živojin Rakočević i autor.

Subota i nedelja 23. i 24. maj

Škola baleta

Za vikend vam je Nikola Кorać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje!

Časove baleta će emitovati RTV КIM i RTV PULS.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.


 Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020