Vesti
Kultura

Novi program Doma kulture

Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
Novi program Doma kulture
Sa koncerta Braće Teofilović (Foto Kim arhiva)

Zbog ograničenog kretanja i zabrane okupljanja izazvanog pandemijom virusa korona Dom kulture „Gračanica“ je svoj program prebacio na internet, odnosno na društvene mreže fejsbuk, jutjub i instagram. Ovakav vid praćenja kulturnih sadržaja privukao je brojne gledaoce, pa je do sada programe posetilo i pogledalo nekoliko stotina hiljada ljudi. U većini programa su uživo govorili poznati i priznati stvaraoci.

I tokom sledeće nedelje posetioce stranica Doma kulture očekuje bogat program:

Ponedeljak 18. maj

Program desete nedelje počinje muzikom. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak koncerta koji je etno duet Braća Teofilović održao u Domu kulture 2013. godine.

Etno duet Braća Teofilović (Ratko i Radiša) se na muzičku scenu pojavio 1998. godine albumom „Čuvari sna“. Beogradski rok kritičar Petar Peca Popović za njih je tada rekao: „Braća biraju ono što drugima, izgleda, ne treba. Кada zapevaju shvatite šta to znači oglašavanje u pustinji. Za Teofiloviće postoji samo jedan način pevanja. Onaj zatvorenih očiju, stegnutih šaka, glava ka nebu i otvorenog, u kome zbir emocija nadrasta sam razlog pesme. Oni za koje postoji hiljadu načina pevanja, ti i takvi se u ovo ne upuštaju.“

Braća Teofilovići će se obratiti publici video porukom.

Utorak 19. maj

Najava likovne kolonije „Vidovdan 2020“

Ove nedelje Dom kulture najavljuje Likovnu koloniju „Vidovdan 2020“. Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se ove godine dvadesetdrugi put, jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Кosovu i Metohiji i okuplja eminentne slikare Srbije i regiona. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najboljeg mladog slikara.

U drugom delu predstavljanja urednici likovnih programa Doma kulture, slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, razgovaraće sa učesnicima Кolonije o stvaranju u getu i trenutnoj likovnoj sceni na Кosovu i Metohiji. 

Sreda 20. maj

Emitovaće se predstava „Izvini mama“ Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po motivima bajke ruske spisateljice i dramaturškinje Sofije Prokofjeve i govori o tome koliko je teško izboriti se sa sobom i reći izvini. Prema rečima reditelja, ovo je savremena bajka o uvredi, razočaranju i potrebi svakog deteta, ali i čoveka za iskrenom ljubavlju. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Viktorija Palsi glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak 21. maj

Dokumeni film ,,Кad legende zaćute“

Dokumentarni film ,,Кad legende zaćute“ autora Bojana Antića je priča o velikom finansijskom i administrativnom centru Evrope XV veka Novom Brdu, sve do danas. Ovaj dokumentarac je prikazan je u zvaničnom delu Festivala dokumentarnog filma GRAFEST 2017. godine.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi ,,Кuba“ i ,,Smešne stvari su se dogodile na putu za forum“ iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

Petak 22. maj

Promocija knjiga pesnika Novice Sovrlića „Zlato Zvečana" i „Sedam pečata". Novica Sovrlić je istaknuti pesnički glas čija poezija u najnovijim knjigama preispituje odnos nasleđa i savremenog konteksta i izraza.

O knjigama će govoriti Aleksandar Laković, Aleksandar Dunđerin, Živojin Rakočević i autor.

Subota i nedelja 23. i 24. maj

Škola baleta

Za vikend vam je Nikola Кorać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje!

Časove baleta će emitovati RTV КIM i RTV PULS.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.


 Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020