Vesti
Kultura

Novi početak Narodnog pozorišta

Pred prepunom salom Doma kulture u Gračanici premijernim izvođenjem mjuzikla “Hotel Kosovo” otvorena je nova, stalna scena Narodnog pozorišta u Prištini.
Novi početak Narodnog pozorišta
Glumci sa ministrom, nakon premijere (Foto Kim)

Stalnu scenu Narodnog pozorišta otvorio je ministar kulture Srbije Ivan Tasovac.

“Za 66 godina svoje istorije prištinsko pozorište je prošlo svašta. Posle petnaest godina ono ponovo ima svoj dom. Mi svi zajedno delimo sreću zbog tog novog početka”, kazao je Tasovac.

“Aplauz nije rekao da je ovo bila dobra predstava, veći deo aplauza posvećen je našem dolasku ovde”, kaže direktor Narodnog pozorišta i režiser mjuzikla Nenad Todorović.

“Mi danas gazimo po brodskom podu koji je profesionalno pravljen za pozorište, prolazimo kroz profesionalne zavese, mi danas imamo instituciju i to je za nas praznik”, rekao je Todorović nakon predstave.

Glumac Igor Damnjanović kaže da je ova predstava specifična jer predstavlja početak jednog novog prištinskog narodnog pozorišta.

“Najznačajnije od svega ovoga je što imamo naš scenski pod, imamo salu, i to to je prekretnica u našem radu. Ovo je pomerilo sve moguće granice našeg svaralaštva, ovo je priča o svima nama koji živimo ovde i kako se odnosimo jedni prema drugima”, kazao je Damnjanović.

Milan Vasić ističe da je ova predstava jedna od najboljih koje je ansambl narodnog pozortišta u poslednih nekoliko godina uradio.

„Ovo nije predstava ovo je spektakl. 15 godina igramo bez pozorišne sale, bez publike, ovo danas je naša  publika, naš grad i naše pozorište. Jako je lep osećaj imati svoj dom. Bilo je malo vremena za pripremu ali uspeli smo jer imamo našu salu“, istakao je Vasić.

Publika je sa oduševljenjem pratila predstavu. Utisci su predivni, a kod mnogih je ova predstava izazvala snažne emocije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da ova predstava ne može nikoga da ostavi ravnodušnim.

„Predstavu nije bilo lako gledati zato što ona odražava svu tragediju sudbine našeg naroda na Kosovu i Metohiji u prethodnih 15 godina. Problemi sa kojima se ljudi ovde svakodnevno suočavaju, licemerje, cinizam onih koji odlučuju, nezainteresovanost, raspad nečijeg života, zluopotreba ideologija, sve je to što je obeležilo naše živote proteklih 15 godina“, rekao je Đurić.

Legendarni srpski glumac Miki Manojlović oduševljen je predstavom i publikom. Kaže da iz Gračanice nosi lepe utiske.

„Važno je da ovakvi događaji žive. Večeras je bilo predivno, ovo je jedan novi početak“, dodaje Manojlović.

Premijeri mjuzikla „Hotel Kosovo“ prisustvovale su mnogobrojne ličnosti iz javnog i političkog života na Kosovu.

Gradonačelnik Gračanice u ostavci i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović uručio je na otvaranju nove pozorišne scene zahvalnicu ambasadoru Norveške na Kosovu Janu Bratuu, zbog finansijske podrške obnovi Doma kulture u Gračanici.

Muziku za komad komponovao je Bojan Stojčetović, koreograf je Nebojša Gromulić, kostimograf Ljiljana Ružić, a scenograf Goran Stojčetović. Komad oslikava život glavnog junaka Dobrivoja koji se 15 godina nakon rata vraća u svoje selo na jugu Kosova.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022