Vesti
Kultura

Nove premijere Narodnog pozorišta u Prištini

Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici u decembru će predstaviti publici dve premijerne predstave.
Nove premijere Narodnog pozorišta u Prištini

"Strah i beda Trećeg rajha" rađena je po tekstu Bertolda Brehta, a režira je Slobodan Skerlić. Dečju predstavu "Dve jelke" po sopstvenom tekstu režira glumica ovog ansambla Radmila Knežević, inače nagrađivana spisateljica i rediteljka dečjih predstava.

"Strah i beda Trećeg rajha" je komad Bertolta Brehta koji do sada nije preveden kod nas i predstavlja njegovu srpsku praizvedbu. Preispituje dinamiku nemačkog društva u periodu između Hitlerovog dolaska na vlast 1933. godine i nemačke aneksije Austrije početkom 1938. godine.

Ovaj komad govori o narastanju nacizma i poniženju ljudskog bića kroz teror i društveni oportunizam i nastao je iz dokumentarnih izvora, na osnovu izjava svedoka i novinskih članaka iz pomenutog perioda.

Predstavu režira poznati filmski, televizijski i pozorišni reditelj iz Beograda Slobodan Skerlić koji je već sarađivao sa ansamblom NPP-a u komadu "Razvojni put Bore Šnajdera".

U predstavi igraju: Igor Damnjanović, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milan Vasić, Tamara Tomanović, Nebojša Đorđević i Anika Grujić. Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Tatjana Radišić, a muziku komponuje Milivoje Petrović, poznatiji kao Miško Plavi.

Nakon dužeg vremena, NPP priprema i premijeru jedne dečje predstave. "Dve jelke" su dodatak i sopstveni doprinos NPP-a programskim aktivnostima za 2017. godinu i poseban poklon najmlađoj publici na Kosovu i Metohiji u vidu turneje pred novogodišnje i božićne praznike.

U predstavi igraju Jasmina Stoiljković, Jelena Orlović, Milica Mandić i Strahinja Bičanin. Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Sara Blam, a kompozitor Aleksandar Petrović Mečka.

Reprtoar NPP-a za novembar možete preuzeti ovde.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020