Vesti
Kultura

Nove premijere Narodnog pozorišta u Prištini

Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici u decembru će predstaviti publici dve premijerne predstave.

"Strah i beda Trećeg rajha" rađena je po tekstu Bertolda Brehta, a režira je Slobodan Skerlić. Dečju predstavu "Dve jelke" po sopstvenom tekstu režira glumica ovog ansambla Radmila Knežević, inače nagrađivana spisateljica i rediteljka dečjih predstava.

"Strah i beda Trećeg rajha" je komad Bertolta Brehta koji do sada nije preveden kod nas i predstavlja njegovu srpsku praizvedbu. Preispituje dinamiku nemačkog društva u periodu između Hitlerovog dolaska na vlast 1933. godine i nemačke aneksije Austrije početkom 1938. godine.

Ovaj komad govori o narastanju nacizma i poniženju ljudskog bića kroz teror i društveni oportunizam i nastao je iz dokumentarnih izvora, na osnovu izjava svedoka i novinskih članaka iz pomenutog perioda.

Predstavu režira poznati filmski, televizijski i pozorišni reditelj iz Beograda Slobodan Skerlić koji je već sarađivao sa ansamblom NPP-a u komadu "Razvojni put Bore Šnajdera".

U predstavi igraju: Igor Damnjanović, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milan Vasić, Tamara Tomanović, Nebojša Đorđević i Anika Grujić. Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Tatjana Radišić, a muziku komponuje Milivoje Petrović, poznatiji kao Miško Plavi.

Nakon dužeg vremena, NPP priprema i premijeru jedne dečje predstave. "Dve jelke" su dodatak i sopstveni doprinos NPP-a programskim aktivnostima za 2017. godinu i poseban poklon najmlađoj publici na Kosovu i Metohiji u vidu turneje pred novogodišnje i božićne praznike.

U predstavi igraju Jasmina Stoiljković, Jelena Orlović, Milica Mandić i Strahinja Bičanin. Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Sara Blam, a kompozitor Aleksandar Petrović Mečka.

Reprtoar NPP-a za novembar možete preuzeti ovde.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020