Vesti
Kultura

Nove nagrade za NPP

Predstava ”Ako se probudiš ili kao da je važno” najbolja je predstava 56. Festivala “Joakim Vujić” u Vranju po oceni okruglog stola kritičara festivala. Reditelj ove predstave Nenad Todorović je za RTV Kim kazao da mu je nagrada jedna od dražih, a Goran Stojčetović, koji je dobio nagradu za najbolju scenografiju, ističe da je za nagradu zaslužan ceo tim predstave.
Nove nagrade za NPP
Detalj sa predstave (Foto Fejsbuk NPP)

Komad „Ako se probudiš ili kao da je važno“ rađen je po tekstu Isidore Milosavljević, u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Leskovačkog pozorišta. Porodičnu dramu o narušenim bračnim odnosima i odrastanju u nezdravoj atmosferi i patnji režirao je Nenad Todorović. Dramaturgiju je radio Željko Hubač, a scenografiju Goran Stojčetović.

Nagrada okruglog stola kritičara za reditelja ima posebnu važnost.

“Nagrada okruglog stola kritike je meni uvek jako važna. Ona podrazumeva sve one ljude u malim gradovima, kao što su Vranje, Leskovac, Pirot, Niš, koji predstavljaju presek ocena kvaliteta predstave. Naša predstava je dobila najviše ocene, što članova žirija, što svih ljudi koji učestvuju u tom festivalu. Utoliko mi je draža jer je o njoj odlučilo više destetina ljudi, a ne samo troje članova žirija gde može da doći do mešanja subjektivnosti”, naveo je Todorović.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Goranu Stojčetoviću za rad u istoj predstavi.

“Drago mi je kada neko vidi trud i kvalitet nečijeg rada, ali smatram da je to rad celog kolektiva. Radovao sam se što je on primećen, ne zbog mene samog, nego zbog svih koji su učestvovali u realizaciji predstave”, kazao je on.

Diretktor NPP-a Predrag Radonjić ističe da je kolektiv “srećan i ponosan” što je predstava koju su radili u kooprodukciji sa Leskovačkim pozorištem dvostruko nagrađena.

“Nagrade su još jedna potvrda u nizu da je Narodno pozorište na pravom putu, da radi maksimalni broj predstava koji je moguć u ovom trenutku, s obzirom na kapacitete pozorišta, ali i da te predstave imaju ono što je najvažnije, ozbiljan umetnički domet”, kazao je Radonjić.

On se nada da ovo neće biti poslednje u nizu nagrada, budući da očekuje mnogo i od narednih predstava koje su u pripremi ali koje, zbog korone, čekaju svoje premijere.

Prva od njih je predstava “Ribarske svađe”, u režiji Milana Karadžića, čije je prvo izvođenje zakazano za 11. novembar u Domu kulture u Gračanici.

“Zbog novih mera i odluke da pozorišta budu popunjena svega 30 odsto, nisam siguran koliko je dobro imati premijeru u takvoj atmosferi i takvom ambijentu. Nažalost, očekujemo dodatno pogoršanje situacije, tako da ćemo odluku doneti nekoliko dana pred samu premijeru”, zaključio je direktor NPP-a.

Na završenom 56. Festivalu „Joakim Vujić" u Vranju devet nagrada je otišlo u Narodno pozorište Leskovac. Predstava „Svici" odnela je, između ostalih, i nagradu za najbolju dramsku predstavu u celini i najbolju režiju.

Nagradu za najbolji kostim dobila je Suna Kažić za predstavu „Svici" NP Leskovac.
Nagrada za najbolju muziku otišla je u ruke Branku Džinoviću za predstavu „Dva viteza iz Verone", Šabačkog pozorišta.

Ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Nataša Stanković, Bojan Veljović i Petra Dimitrijević za uloge u predstavi „Svici" NP Leskovac, kao i Marina Perić Stojanović za ulogu u predstavi „Ženidba i udadba" Knjaževsko serpskog teatra iz Kragujevca.

Nagradu za najboljeg mladog glumca dobila je Anica Petrović za ulogu u predstavi „Nečista krv".
Specijalne nagrade dobili su: Radomir Stamenković za dizajn svetla u predstavi „Svici" NP Leskovac i glumački ansambl Pozorišta „Bora Stanković" iz Vranja za predstavu „Nečista krv’.Ostale vesti

U ponedeljak počinje

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 7. do 9. decembra u Domu kulture koji je i organizator festivala.

  • 04.12.2020
Rakočević: Prirodno je da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova
Bura oko neregularnosti ovogodišnjeg izbora za srpskog kandidata za nagradu Oskar u konkurenciji za najbolji međunarodni film tiče se između ostalog i toga da odabrano ostvarenje – film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nije imalo zvaničnu distribuciju kao što propisi nalažu.
  • 02.12.2020
Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada Pavle i Milka Ivic
Prof. dr Radivoje Mladenović dobio je godišnju nagradu „Pavle i Milka Ivić“ za knjigu „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“, saopštilo je Slavističko društvo Srbije.
  • 01.12.2020
U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020