Vesti
Kultura

Nova sezona likovnih okršaja u ’’Akvarijusu’’

Mečevima između Aleksandre Grozdanović iz Leskovca i Davida Pavlovića iz Kraljeva, te Anđele Radenković Popović iz Grabovca i Milice Grbović iz Niša počinje četvrta po redu sezona Likovnih okršaja u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.
Nova sezona likovnih okršaja u ’’Akvarijusu’’
Ilustracija (Foto PKC Akvarijus)

Ova dva okršaja zakazana su za sredu, 16. oktobra 2019. godine od 20 časova. Imena članova žirija držaće se u tajnosti sve do početka nadmetanja.

Za razliku od prethodnih sezona, u novoj će se u svakoj kvalifikacionoj rundi nadmetati dva takmičara, a ne kao do sada po tri. Pobednici kvalifikacija obezbeđuju plasman u polufinale, a pobednici polufinala će se u finalu boriti za glavnu nagradu – samostalnu izložbu u „Akvarijusu“ o trošku PKC-a. Pravo učešća imaju svi zainteresovani koji smatraju da imaju senzibilitet za likovne umetnosti.

Do sada su učešće prijavili: Tijana Rodić iz Niša, Aleksandar Kasalović iz Kosovske Mitrovice, Anđela Radenković Popović iz Zvečana, David Pavlović iz Kraljeva, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka, Aleksandra Grozdanović iz Leskovca, Aleksandar Zdravković iz Kuršumlije, Jovana Denović i Aleksandra Vajšel iz Kosovske Mitrovice.

Dosadašnji pobednici Likovnih okršaja u „Akvarijusu“ su Vuk Đurić iz Čačka (2016.), Stefan Đurđanović iz Niša (2017.) i Petar Aleksić iz Beograda (2018.), koji je odbio nagradu.

Više o Likovnim okršajima možete pročitati OVDE.Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022