Vesti
Kultura

Nova sezona i nove predstave prištinskog pozorišta

„Svi glumci Narodnog pozorišta Prištine orni i spremni čekaju našu publiku na svim scenama po KiM, a i širom zemlje“, poručila je glumica Jasmina Stojiljković na konferenciji za novinare, povodom otvaranja jesenjeg dela sezone Narodnog pozorišta. NPP danas obeležava 71. godišnjicu rada.
Nova sezona i nove predstave prištinskog pozorišta
Sa konferencije (Foto Kim)

Izvođenjem predstave "Ivkova slava u Prizrenu", na matičnoj sceni u Gračanici, Narodno pozorište Priština će obeležiti svoj dan i dodeliti godišnje nagrade.

Direktor NPP-a Predrag Radonjić kaže da je za sam početak ove sezone pripremljen više nego bogat i zahtevan repertoar.

„Čini mi se da se radi mnogo više nego nego što je to bio slučaj ranije. Mnogo se više igraju predstave, mnogo više pripremaju. Zbog toga sam jako zadovoljan. Čini mi se da smo 70. godina našeg rada obeležili onako kako treba, povećanjem broja predstava, igranja, gledanosti, uvođenjem dečijih predstava u naš repertoar, što je posebno značajna stvar“, kaže Radonjić.

Glumica Prištinskog pozorišta Jasmina Stojiljković napominje da se svi raduju početku nove pozorišne sezone, novim predstavama i novim profesionalnim izazovima.

„Večeras posle dodele godišnje nagrade zasluženima, igraćemo predstavu „Ivkova slava u Prizrenu“ u adaptaciji i režiji našeg kolege Bojana Stojčetovića. A sa posebnim zadovljstvom sutra nastavljamo put Gušterice i Goraždevca, gde ćemo za decu igrati predstava „Uspavana lepotica“.

Ona napaminje da je posebno značajan repertoar za decu, jer se potencira na prigodnom sadržaju za njih. Podsetila je da je nedavno počela i druga sezona Škole glume za najmlađe.

„Ima zainteresovane dece koja su već počela. Sa ovom školskom godinom nastavljaju, gde će doći i njihovi drugari“.

Predstavnici Pozorišta su najavili još jednu predstava za decu „Bosonogi i nebo“, po tekstu Brane Crnčevića, u režiji Radmile Knežević.

Pomoćnik direktora NPP-a Vladislav Đerković kaže da će 23. oktobra početi probe za ovu predstavu u produkciji NPP-a.

Stojiljković je najavio još novina koje pripema ovo pozorište.

„U novembru planirana je još jedna predstava koja bi bila kooprodukcija sa narodnim pozorištem u Nišu koja nosi naziv „Krv crnog petla“. Još jedna važna stvar koja je bila proteklih dana a to je premijera predstave „Ako se probudiš ili kao da je važno“ koja je rađena u našoj produkciji sa Narodnim pozorištem u Leskovcu biće izvedena 21. oktobra ovde u Gračanici“, kaže on.

Za ovu jesenju pozorišnu sezonu planirana su brojna gostovanja kako širom Kosova, tako i u centralnoj Srbiji. Pored toga planirana su i gostovanja u regionu, a ukoliko se steknu uslovi i gostovanja u inostranstvu.Ostale vesti

Škola baleta organizuje novi upis
Zbog velikog interesovanja devojčica na centralnom Kosovu, Škola baleta u Gračanici orgnizuje upis za nove članove.
  • 24.02.2020
Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju
Pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) su sinoć po 29. put izveli predstavu "Ženidba". Prezadovoljna publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
  • 21.02.2020
’’Ženidba’’ ponovo u Gračanici
Jedna od najpopularnijih predstava Narodnog pozorišta u Prištini, Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Karadžića, biće igrana po treći put večeras od 20 časova na matičnoj sceni u Gračanici.
  • 19.02.2020
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
  • 18.02.2020
Gračanica: Počela druga lutkarska radionica
U Gračanici je danas počela sa radom druga lutkarska radonica u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, a u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica. Radionica će trajati do 22. februara.
  • 17.02.2020
Kragujevac: Izložba
Izložba "Freske Kosova i Metohije", svečano će biti otvorena sutra u 13h, u Narodnom muzeju u Kragujevcu.
  • 13.02.2020