Vesti
Kultura

Nova sezona i nove predstave prištinskog pozorišta

„Svi glumci Narodnog pozorišta Prištine orni i spremni čekaju našu publiku na svim scenama po KiM, a i širom zemlje“, poručila je glumica Jasmina Stojiljković na konferenciji za novinare, povodom otvaranja jesenjeg dela sezone Narodnog pozorišta. NPP danas obeležava 71. godišnjicu rada.
Nova sezona i nove predstave prištinskog pozorišta
Sa konferencije (Foto Kim)

Izvođenjem predstave "Ivkova slava u Prizrenu", na matičnoj sceni u Gračanici, Narodno pozorište Priština će obeležiti svoj dan i dodeliti godišnje nagrade.

Direktor NPP-a Predrag Radonjić kaže da je za sam početak ove sezone pripremljen više nego bogat i zahtevan repertoar.

„Čini mi se da se radi mnogo više nego nego što je to bio slučaj ranije. Mnogo se više igraju predstave, mnogo više pripremaju. Zbog toga sam jako zadovoljan. Čini mi se da smo 70. godina našeg rada obeležili onako kako treba, povećanjem broja predstava, igranja, gledanosti, uvođenjem dečijih predstava u naš repertoar, što je posebno značajna stvar“, kaže Radonjić.

Glumica Prištinskog pozorišta Jasmina Stojiljković napominje da se svi raduju početku nove pozorišne sezone, novim predstavama i novim profesionalnim izazovima.

„Večeras posle dodele godišnje nagrade zasluženima, igraćemo predstavu „Ivkova slava u Prizrenu“ u adaptaciji i režiji našeg kolege Bojana Stojčetovića. A sa posebnim zadovljstvom sutra nastavljamo put Gušterice i Goraždevca, gde ćemo za decu igrati predstava „Uspavana lepotica“.

Ona napaminje da je posebno značajan repertoar za decu, jer se potencira na prigodnom sadržaju za njih. Podsetila je da je nedavno počela i druga sezona Škole glume za najmlađe.

„Ima zainteresovane dece koja su već počela. Sa ovom školskom godinom nastavljaju, gde će doći i njihovi drugari“.

Predstavnici Pozorišta su najavili još jednu predstava za decu „Bosonogi i nebo“, po tekstu Brane Crnčevića, u režiji Radmile Knežević.

Pomoćnik direktora NPP-a Vladislav Đerković kaže da će 23. oktobra početi probe za ovu predstavu u produkciji NPP-a.

Stojiljković je najavio još novina koje pripema ovo pozorište.

„U novembru planirana je još jedna predstava koja bi bila kooprodukcija sa narodnim pozorištem u Nišu koja nosi naziv „Krv crnog petla“. Još jedna važna stvar koja je bila proteklih dana a to je premijera predstave „Ako se probudiš ili kao da je važno“ koja je rađena u našoj produkciji sa Narodnim pozorištem u Leskovcu biće izvedena 21. oktobra ovde u Gračanici“, kaže on.

Za ovu jesenju pozorišnu sezonu planirana su brojna gostovanja kako širom Kosova, tako i u centralnoj Srbiji. Pored toga planirana su i gostovanja u regionu, a ukoliko se steknu uslovi i gostovanja u inostranstvu.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020