Vesti
Kultura

Nova premijera NPP: Ivkova slava u Prizrenu

Po motivima čuvenog dela Stevana Sremca, reditelj i glumac Narodnog pozorišta Priština Bojan Stojčetović režirao je predstavu “Ivkova slava u Prizrenu”. Predstava će premijerno biti izvedena sutra uveče u Gračanici, a glavna uloga je poverena popularnom Milanu Vasiću.
Nova premijera NPP: Ivkova slava u Prizrenu
Sa probe (Foto NPP)

Ideja za ovu predstavu u reditelju je sazrevala čak četrnaest godina. Međutim, za razliku od Sremca, Stojčetović je pijanstvo, neumerenost, veselost i naivnost iz komičnog prebacio u dramsko pa se tako „laka komedija“ Stevana Sremca preselila u ne baš komičnu realnost u Prizrenu.

„Uzeo sam zdravo Sremčevo seme „Ivkova slava“, i posadio ga na Кosmetu. Nikla je dugo tražena drama! Sve je dobilo drugačiju konotaciju. I ubijanje stoke i živine, i uništavanje resursa i hrane. I maltretiranje žena koje dolaze na paterice, i pucanje na samog Ivka! Više ničeg nije bilo komičnog u komadu. Smestili smo Ivka u Prizren. Srpske goste na slavi, „presvukli“ u preostale Srbe koji i danas žive u Prizrenu. Dodali prve komšije Albance, i dobili smo jedan, sasvim novi komad“, kaže reditelj.

Ipak, dramaturškom intervencijom izbegnuta je politizacija.

„Komad govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima, svakodnevnim strahovima, promašenim životima, jednom rečju, govori o teškim sudbinama“.

Pored Stojčetovića koji je zadužen za režiju, dramatizaciju i songove, u realizaciji ove predstave učestvuju i scenograf - Goran Stojčetović, kostimograf - Tatjana Radišić i koreograf - Nebojša Gromilić.

U predstavi igra mnogobrojna glumačka ekipa. Osim domaćih iz Prištinskog pozorišta, na sceni će se pojaviti i glumci iz Pozorišta u Užicu i Nišu.

Glavna ulaga Ivka poverena je jednom od najpopularnijih mladih srpskih glumaca, Milanu Vasiću.
Pored Ivka je i Кevka koju tumači Sanja Кrstović. Neko je Aleksandar Mihailović, Кadrija - Igor Borojević, Кurjak - Nebojša Đorđević, Smuk - Nemanja Janičić, Sika - Anika Grujić, Mariola - Кatarina Jeličić, pukovnik - Dejan Cicmilović, muzičar 1 - Vladimir Jocović, muzičar 2/ vojnik - Strahinja Bičanin, Mirka - Marija Masal, Stefka/ kurva 1 - Jelena Orlović, Bisenija/ kurva 2 - Tamara Tomanović/Olivera Bacić, Perka/ kurva 3 - Ivana Кovačević, Cajka - Jasmina Stoiljković/Milica Majstorović, Jova - Branko Babović/Bratislav Slavković Кeša.

Predstava “Ivkova slava u Prizrenu” će biti izvedena na velikoj sceni Doma kulture u Gračanici sutra u 20 časova. Cena karte 250 dinara.Ostale vesti

’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021