Vesti
Kultura

Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici

Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Detalj za generalne probe (Foto Ivan Stojković)

Posle nedavne premijere predstave „Ribarske svađe“, publiku u Gračanici večeras očekuje nova komedija, ovoga puta savremenog srpskog pisca Aleksandra Jugovića, „Placebo“. Glumci, rediteljka i uprava pozorišta održali su konferenciju za štampu pred večerašnju premijeru. 

„Radujem se što imamo još jednu komediju, možda čak ne i klasičnu komediju, već jednu dramu koja je na žanrovskoj granici teatra apsurda, drame u užem smislu sa elementima komedije i groteska i raznih drugih elemenata koji tu postoje. Čini mi se da je najveći kvalitet ove predstave, što ova komedija zaista na jedan višeslojan i kompleksan način vrši funkciju jednog dijaloga sa srpskom mitologijom preispitivanja koji nije sam po sebi negatorski ili pozitivan već, pre svega, ono što treba pozorište da ponudi a to je jedan katarzičan odnos“, kaže upravnik Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić.

Susret sa Gračanicom kod rediteljke izaziva pomešane emocije. U ovom ansamblu je, kaže, dobila i više nego što je očekivala, a taj osećaj je „kao da je kod kuće“. U samoj predstavi se govori o načinima kako da se čovek izvuče iz mentalnih teskoba i depresivnih stanja.

„Ova vrsta savremenog teksta je možda tu temu najbolje obradila, što sam ja htela. E sad, to je „Placebo“ to je igranje sa onim šta je realno, šta nije realno, tako da je to negde metaforično iskorišćeno ovde. I sad, znam da ovo zvuči vrlo ozbiljno ali ja sam htela da se igram s tim elementima komedije i da pokažemo kako te stvari u životu jesu, po meni, čak i vrlo duhovite“, kaže rediteljka predstave Isidora Goncić.

Na sceni u Gračanici igraće beogradska glumica Milena Pavlović koju naša publika najviše pamti po ulozi Marine u filmu „Mi nismo anđeli“. Milena kaže da očekuje da će publika uživati u ovoj predstavi pošto su, kako ocenjuje, odradili veliki posao.

„Moram priznati da sam napravila velika prijateljstva sa svim ovim ljudima i bilo mi je božanstveno da radim u ekipi koju ne znam a gde smo svi odmah proradili kao jedan. Našli smo zajednički jezik i u privatnoj komunikaciji i na sceni u smislu načina igre. Isidora je u tome bila vrlo određena, a u isto vreme nam je pustila slobodu da mi možemo da maštamo što je najdragocenije za glumca“, kaže Milena.

Prvak Narodnog pozorišta u Prištini Bojan Stojčetović kazao je da mu je najjači utisak rad sa mladim ljudima koji imaju novu energiju.

„Volim da radim sa mlađim ljudima jer prosto te vrate u neko vreme jer malo i oguglaš kroz neke godine rada i iskustva. Oguglaš na neku energiju koju mladi ljudi donose u projekat. Moja uloga je svešteno lice. Baš u Gračanici. Malo je škakljiva uloga, nije baš primereno svešteno lice i ne znam da li ću morati da se izvinajavam posle predstave ljudima, ali sigurno će biti zanimljivo“, kaže Stojčetović.

Marko Pavlović u predstavi ima višeslojnu ulogu. On tumači lik Mitra, Kneza Lazara, Nikole Tesle i doktora.

„Ono što je meni bilo kao glumcu jako interesantno jeste količina likova koje imam i obrađivati na jedan žanrovski fantazmagoričan način sve njih odstupajući od realizma, to je uvek jako zabavno i jako interesantno kao za glumca. Naročito zato što su ti likovi neke naše istorijske ličnosti“, kaže Pavlović.

Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici za naredni period priprema još nekoliko premijera od kojih će neke predstave biti rađene u koprodukciji sa drugim pozorištima u Srbiji. Takođe ova kuća će biti i domaćin dečijeg pozorištnog festivala „Mali Joakim“.

Nakon večerašnje premijere u Gračanici koja je zakazana za 19 sati, predstavu će sutra moći da pogledaju i stanovnici Zubinog Potoka u tamošnjem Domu kulture.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021