Vesti
Kultura

Nova knjiga Radmile Knežević predstavljena u Beogradu

Sedma knjiga Radmile Knežević iz Prizrena “Kap sunca” predstavljena je juče ljubiteljima poezije u kući Đure Jakšića u Skadarliji.
Nova knjiga Radmile Knežević predstavljena u Beogradu
Sa promocije knjige (Foto Puls)

U knjizi je zastupljeno pet ciklusa pesama: ljubavne, refleksivne, duhovne, rodoljubive, a posebnu lepotu ove zbirke čini ciklus pesama napisan prizrensko – timočkim dijalektom.

O pesmama ali i Radmilinom stvaralaštvu govorili su književnici Vesna Kapor i Dejan Spiridon Bulatović.

“Ova knjiga protkana je rodnim zavičajem Prizrenom, ali i mestom gde sada živi, plavetnilom mora i Budve. U prvom delu zbirke pesnikinja se najviše bavi emocijom, odnosom muškarca i žene, odnosom prema pisanju i svojoj porodici. U drugom delu kod Radmile dominira nebo, plavetnilo mora, čovekova duša… U njenim pesmama prisutan je dramski zaplet, bogotražiteljstvo i smisao čovekovog života na zemlji”, kaže književnica Kapor.

Neke od pesama iz zbirke “Kap sunca” su nagrađivane, a neicrpna inspiracija rodjene Prizrenke je rodni grad, kao i duhovni i teritorijalni značaj Kosova i Metohije.

“Knjiga je moj odgovor “masnom vremenu bez pričešća i nafora” (pesma Kuća od pene) i moj razgovor sa prošlim vremenima koja iščezavaju, a bez kojih, nažalost, nećemo moći da opstanemo. Čuvanje prošlosti je uvek hod ka budućnosti, jer duhovne vrednosti ne poznaju vreme kao kategoriju. Potrebna nam je kap sunca”, izjavila je za RTV PULS autorka knjige.

Inače, Radmilino stvaralaštvo je od ove godine zastupljeno u školskim lektirama u Srbiji. Ona i Mošo Odalović jedini su pisci sa KiM čiji je rad uvršten u nastavni program.Ostale vesti

Škola baleta organizuje novi upis
Zbog velikog interesovanja devojčica na centralnom Kosovu, Škola baleta u Gračanici orgnizuje upis za nove članove.
  • 24.02.2020
Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju
Pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) su sinoć po 29. put izveli predstavu "Ženidba". Prezadovoljna publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
  • 21.02.2020
’’Ženidba’’ ponovo u Gračanici
Jedna od najpopularnijih predstava Narodnog pozorišta u Prištini, Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Karadžića, biće igrana po treći put večeras od 20 časova na matičnoj sceni u Gračanici.
  • 19.02.2020
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
  • 18.02.2020
Gračanica: Počela druga lutkarska radionica
U Gračanici je danas počela sa radom druga lutkarska radonica u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, a u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica. Radionica će trajati do 22. februara.
  • 17.02.2020
Kragujevac: Izložba
Izložba "Freske Kosova i Metohije", svečano će biti otvorena sutra u 13h, u Narodnom muzeju u Kragujevcu.
  • 13.02.2020