Nova knjiga Radmile Knežević predstavljena u Beogradu

Sedma knjiga Radmile Knežević iz Prizrena “Kap sunca” predstavljena je juče ljubiteljima poezije u kući Đure Jakšića u Skadarliji.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa promocije knjige (Foto Puls)

U knjizi je zastupljeno pet ciklusa pesama: ljubavne, refleksivne, duhovne, rodoljubive, a posebnu lepotu ove zbirke čini ciklus pesama napisan prizrensko – timočkim dijalektom.

O pesmama ali i Radmilinom stvaralaštvu govorili su književnici Vesna Kapor i Dejan Spiridon Bulatović.

“Ova knjiga protkana je rodnim zavičajem Prizrenom, ali i mestom gde sada živi, plavetnilom mora i Budve. U prvom delu zbirke pesnikinja se najviše bavi emocijom, odnosom muškarca i žene, odnosom prema pisanju i svojoj porodici. U drugom delu kod Radmile dominira nebo, plavetnilo mora, čovekova duša… U njenim pesmama prisutan je dramski zaplet, bogotražiteljstvo i smisao čovekovog života na zemlji”, kaže književnica Kapor.

Neke od pesama iz zbirke “Kap sunca” su nagrađivane, a neicrpna inspiracija rodjene Prizrenke je rodni grad, kao i duhovni i teritorijalni značaj Kosova i Metohije.

“Knjiga je moj odgovor “masnom vremenu bez pričešća i nafora” (pesma Kuća od pene) i moj razgovor sa prošlim vremenima koja iščezavaju, a bez kojih, nažalost, nećemo moći da opstanemo. Čuvanje prošlosti je uvek hod ka budućnosti, jer duhovne vrednosti ne poznaju vreme kao kategoriju. Potrebna nam je kap sunca”, izjavila je za RTV PULS autorka knjige.

Inače, Radmilino stvaralaštvo je od ove godine zastupljeno u školskim lektirama u Srbiji. Ona i Mošo Odalović jedini su pisci sa KiM čiji je rad uvršten u nastavni program.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane