Vesti
Kultura

Neziraj: Umesto napora da se moj tekst pretoči u metak i u insinuacije, bolje je da se prevede i objavi na srpskom jeziku

Najpoznatiji dramski pisac sa Kosova, Jeton Neziraj, čiji su komadi prevedeni i igrani na više od 15 jezika, i koji je beogradskoj pozorišnoj publici dobro poznat po predstavama koje su ovde gostovale, inače i upravnik Teatra Qendra Multimedia u Prištini, objavio je tekst 21. februara na portalu „Sbunker“ pod naslovom „Pozorište kao politička mašinerija (1)“, koji je uznemirio ovdašnju kulturnu javnost.
Neziraj: Umesto napora da se moj tekst pretoči u metak i u insinuacije, bolje je da se prevede i objavi na srpskom jeziku
Jeton Neziraj *Foto Slavica Ziener)

– Naravno da sam vrlo iznenađena pisanjem Jetona Neziraja, jer ga lično poznajem, i za mene su potpuno neočekivani neki njegovi stavovi koje je izneo u svom tekstu o predstavi „Lift: Slobodan šou“ koju sam 2018. radila sa Nenadom Todorovićem, kao i o pozorištu u Gračanici – kaže za Danas dramaturškinja Bitef teatra Jelena Bogavac.

Kao potvrdu svog stava da je pozorište u Gračanici u službi velikosrpske politike, da je „ustanovljeno iz sasvim ideoloških razloga, da služi hegemonističkim apetitima Vlade Srbije i njihovim nastojanjima da pokažu svoje vlasništvo nad Kosovom“, Neziraj je za primer uzeo upravo predstavu „Lift: Slobodan šou“, koju su Jelena Bogavac i Nenad Todorović radili u ovom teatru.

Objašnjavajući „kompromitujuću istoriju ovog paralelnog srpskog pozorišta“, Neziraj navodi da se ova predstava ne bavi Miloševićevim zločinima na pravi način, i da su u njoj Srbi prikazani kao glavne žrtve.

– Priznajem da uopšte nisam očekivala da Neziraj toliko neće razumeti predstavu kojoj sam zaista dala mnogo dramaturških referenci, i koju je razumeo svaki običan gledalac i van Srbije. U krajnjoj liniji, „Lift: Slobodan šou“ je sada na Jutjubu i može svako da je pogleda. Ali, ta predstava je nastala pre pet godina, od Si-En-Ena do Bi-Bi-Sija i nekih drugih medija iz inostranstva, da ne govorim o domaćim, ne znam koliko sam intervjua tada dala, i njena premijera, kao i gostovanja, završila su se vrlo srećno. Dugo nije bila na repertoaru, jer je dosta igrana i već je „izduvani balon“, ali je moje iznenađenje ovim Nezirajevim pisanjem utoliko veće.

To je predstava o civilima, ja nisam mogla da pravim predstavu isključivo o albanskim civilima, ali u njoj je inkorporirana skoro cela haška optužnica protiv Miliševića. U svom dramskom tekstu koristim samo dokumentarni materijal, ono što je objavljivano u medijima, studijama, kao i lične citate glumaca. Meni je baš katastrofa da se sada, posle pet godina, izjašnjavam o tome, jer je ta optužnica protiv ove predstave totalna budalaština – objašnjava Jelena Bogavac.

Kako podseća, Jeton Neziraj je u njenom matičnom pozorištu, Bitef teatru, često gostovao i bio rado viđen gost sa nekoliko svojih produkcija.

– Zaista smo dobro sarađivali i imali neke lepe susrete, prepoznala sam ga umetnika i dragog čoveka kosmopolitskih i levičarskih stavova, i bila sam vrlo srećna zbog njegovih gostovanja u Bitef teatru. Sve razumem, ali mi se čini da Neziraj sada ima neku svoju političku agendu, a ja ne želim da u njoj budem kolaterala. I verovatno da radi na gašenju institucije pozorišta sa sedištem u Gračanici, pa samo napred! – kaže Jelena Bogavac.

U ekskluzivnij izjavi za Danas, Jeton Neziraj kaže da je svoje stavove i utiske o predstavi „Lift: Slobodan show“ već izneo kada je predstava prikazana u Gračanici.

– Ti utisci su objavljeni i u domaćoj štampi na Kosovu i u međunarodnoj štampi, recimo, Politico. I o predstavi i o ovom pozorištu sam pisao i govorio ovim tonom i ovakvim pogledima svaki put kada su me pitali. Dakle, ništa novo. Moj tekst koji je sada objavljen napisan je pre otprilike dve godine, za jedan akademski časopis u Poljskoj. Teorije zavere i paranoja umetnika ove predstave, i uprave ovog pozorišta o tome „zašto je ovaj tekst objavljen baš sada“, samo dokazuju da oni žive u „paralelnom svetu“, van realnosti. I da nad svakom kritikom vide „albanskog strašila“ koji želi da ih progoni.

Sa Jelenom nemam ništa lično, naravno, a niti sa Nenadom. I na kraju krajeva, oni zaboravljaju da sam ja neko ko je u tom pozorištu u Gračanici davao predstave na srpskom jeziku, mnogo pre nego što je tamo osnovano „Narodno pozorište Prištine“, i to u vreme kada to nije bilo lako. Dakle, jeste, reagovao sam i tada i sada, i svaki put kada me pitaju i kada imam priliku da pišem i govorim o toj predstavi. Moja umetnička, ljudska i svaka druga uverenja su potpuno suprotna od onoga što ova Jelenina i Nenadova predstava prikazuje – kaže Neziraj.

Na pitanje šta je njegov komentar na izjavu Jelene Bogavac, koja je i ovde i u regionu još od 90-tih godina poznata kao javna intelektualka koja je bila vrlo kritički angažovana protiv Miloševićevog režima, i da li bi on, upravo kao čovek od pozorišta trebalo da podrži pozorište u Gračanici, s obzirom da je ono sada manjinsko i u egzilu, Neziraj kaže da ne voli da se ova debata odvija na tako ličnom terenu.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023