Vesti
Kultura

Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku

U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
Sa večerašnjeg Izbora za Kosovku devojku (Foto Kim)

Žiri u čijem sastavu su bili istoričar Dejan Ristić, direktorka Odeljenja za obrazovanje u Opštini Gračanica Brankica Ničić, rukovodilac umetničkog sektora "Ansambla Venac" Miloš Cile Mitić, direktor Muzičke škole "Stevan Mokranjac" Andrija Jović i potpredsednik Skupštine grada Priština Zoran Danilović izabrao je Teodoru Dimitrijević iz Gračanice za prvu i Anju Vasić iz Plemetine za drug pratilju.

Osim njih, za titulu "Kosovke devojke" takmičile su se i Kristina Bojković, Isidora Trajković, Marija Vukadinović, Milica Ristić, Tamara Mladenović, Stefana Janićijević i Milica Đurđević.

Manifestaciju "Izbor Kosovke devojke" pratio je kulturno umetnički program, sa nastupima više kulturno-umetničkih društava, ansambla "Venac" i KUD "Kopaonik", kao i nastupi brojnih solista koji su izvodili narodne izvorne pesme sa Kosova i Metohije i iz drugih krajeva Srbije i regiona.

Večerašnjem događaju prisustvovali su lokalni predstavnici i blizu tri stotine građana iz Gračanice i okolnih sredina.

Iako je iz Eparhije apelovano na posetioce da zbog epidemiološke situacije ne dolazi veliki broj ljudi, mnogi se nisu pridržavali ove preporuke, pa su pojedini ostali isped manastirske kapije.

Obezbeđenje ispred kapije je vodilo računa o tome koliki broj ljudi ulazi u manastirsku portu, a prisutni su bili i pripadnici Kosovske policije.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020