Vesti
Kultura

Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku

U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
Sa večerašnjeg Izbora za Kosovku devojku (Foto Kim)

Žiri u čijem sastavu su bili istoričar Dejan Ristić, direktorka Odeljenja za obrazovanje u Opštini Gračanica Brankica Ničić, rukovodilac umetničkog sektora "Ansambla Venac" Miloš Cile Mitić, direktor Muzičke škole "Stevan Mokranjac" Andrija Jović i potpredsednik Skupštine grada Priština Zoran Danilović izabrao je Teodoru Dimitrijević iz Gračanice za prvu i Anju Vasić iz Plemetine za drug pratilju.

Osim njih, za titulu "Kosovke devojke" takmičile su se i Kristina Bojković, Isidora Trajković, Marija Vukadinović, Milica Ristić, Tamara Mladenović, Stefana Janićijević i Milica Đurđević.

Manifestaciju "Izbor Kosovke devojke" pratio je kulturno umetnički program, sa nastupima više kulturno-umetničkih društava, ansambla "Venac" i KUD "Kopaonik", kao i nastupi brojnih solista koji su izvodili narodne izvorne pesme sa Kosova i Metohije i iz drugih krajeva Srbije i regiona.

Večerašnjem događaju prisustvovali su lokalni predstavnici i blizu tri stotine građana iz Gračanice i okolnih sredina.

Iako je iz Eparhije apelovano na posetioce da zbog epidemiološke situacije ne dolazi veliki broj ljudi, mnogi se nisu pridržavali ove preporuke, pa su pojedini ostali isped manastirske kapije.

Obezbeđenje ispred kapije je vodilo računa o tome koliki broj ljudi ulazi u manastirsku portu, a prisutni su bili i pripadnici Kosovske policije.Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020