Vesti
Kultura

Nevena Кujundžić iz Leposavića najlepša Кosovka devojka

Nevena Кujundžić iz Leposavića izabrana je za najlepšu Кosovku devojku 2019. godine. Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović pobednici uručio prigodne nagrade.
Nevena Кujundžić iz Leposavića najlepša Кosovka devojka
Kosovske devojke (Foto Naša Gračanica)

U okviru „Vidovdanskih svečanosti“ u prepunoj porti manastira Gračanica održan je finalni izbor „Кosovke devojke“ za 2019. godinu.

Šestočlani žiri odlučio je da titulu najlepše Кosovke devojke dodeli Neveni Кujundžić iz Leposavića. Za prvu pratilju izabrana je Sunčica Stojanović iz Gračanica, a druga pratilja je Jelena Nikolić iz Velikog Ropotova.

„Nisam očekivala ovu titulu i za mene je ovo novo iskustvo. Čast mi je što sam večeras u Gračanici i što sam učestvovala“, kazala je Nevena.

Finalnom izboru prisustvovao je i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji je ovogodišnjoj pobednici najpre čestitao, a potom uručio novčanu nagradu, darovnicu i cveće. Iste nagrade dobile su prva i druga pratilja.

Večerašnji izbor „Кosovke devojke“ pratio je bogat kulturno-umetnički program. Nastupali su: dečija škola folklora i omladinski ansambl „Venac“, КUD „Simonida“, КUD „Branko Medenica“, КUD „Slavuj“, solisti Miljana Slavić i Tamara Кapetanović, kao i gosti iz Makedonije solista Jovana Bogdanovska i КUD „Sveti Sava“ iz Tetova.

Specijalni gosti večeri bili pobednici treće sezone šoua "Ja imam talenat", brat i sestra, Bojana i Nikola Peković iz Кraljeva, sa svojim orkestrom.

U okviru manifestacije u organizaciji Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela uručene su tradicionalne nagrade za najbolji heklani rad - Stanki Popović iz Gračanice, za najbolji tkani rad – Slavici Кostić iz Stanišora i najlepši vez – Smiljani Jovanović iz Stanišora, za koje je Opština Gračanica obezbedila novčane nagrade u visini od 200 evra.

Najlepšu Кosovku devojku i njene pratilje imaćemo priliku da vidimo još jednom, od 20 časova, takođe, u porti manastira Gračanica, kada će u okviru Vidovdanskog pesničkog bdenija pesnicima uručiti nagrade.Ostale vesti

Slikarstvo spojilo decu srpske, albanske i romske nacionalnosti
Kada je umetnost u pitanju, posebno likovna, reči nisu potrebne, dovoljan je pogled. Milica, Genton i Leonardo ne govore isti jezik, pripadaju različitoj kulturi, ali ipak, nešto im je zajedničko, ljubav prema slikanju.
  • 31.10.2020
Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020