Vesti
Kultura

Neuspeh festivala "Mirdita, dobar dan" zbog podrške kosovskih umetnika OVK

Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
Neuspeh festivala
Zapaljen bilbord kod Gračanice (Foto Kim)

Uz pomenute umetnike inicijatori kampanje su i režiserka Burbuće Beriša, Festim Arifi jedan od najpoznatijih hip-hop umetnika na Kosovu, Ismailj Tašoli filozof i član kosovskog udruženja filozofa i Visar Krueziju fotograf Asošijejted presa.

"Kampanja koja je vidljiva na bilbordima širom Kosova, preselila se i na TV ekrane, uživa i podršku kosovskog javnog servisa RTK1, koji kroz više kratkih spotova glorifikuje optužene za ratne zločine", piše portal Kossev.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji vidi kao neuspeh festivala činjenicu da neki od učesnika sa ranijih izdanja festivala učestvuju u kampanji "glorifikacije optuženih za ratne zločine i pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".

Navode da su vrednosti oko kojih festival “Mirdita, dobar dan!” okuplja umetnike iz Srbije i sa Kosova u potpunosti suprotne od poruka koje šalje kampanja “Sloboda ima ime – OVK”.

"Festival ima misiju da poveže ljude na vrednostima građanskog društva u kome nema mesta ekstremnom nacionalizmu, na vrednostima ljudskih prava, gde nema mesta etničkoj diskriminaciji, kao i na vrednostima pravde, gde nema mesta izbegavanju odgovornosti za zločine", navodi se u saopštenju. 

Napominje se da se festival “Mirdita, dobar dan!” ne održava u vakuumu, "već na Balkanu, duboko zatrovanom nacionalizmima, etničkim isključivostima i mržnjom". Takođe, navode da će se uvek boriti protiv toga, ali "da nema garancije da će doživeti uspeh".

"Sa nedavno završenog festivala u Beogradu je poslata jasna poruka podrške radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. U njima vidimo najveću šansu da se utvrdi istina i ostvari pravda za žrtve koje su dve decenije praktično nevidljive za pravosudne sisteme, da se utvrde pojedinci odgovorni za zločine, i da odgovaraju", ističe se u saopštenju Inicijave mladih za ljudska prava. Ostale vesti

Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021
Kosovo kao večita inspiracija slikarima
Iako predviđena za kraj prošle godine, Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ održava se na kraju zime, i ne u carskom gradu, već u Gračanici. Na promene u organizaciji ovog umetničkog događaja uticale su pandemijske okolnosti, ali ne i na inspiraciju slikara. „Na Kosovu me inspirišu samo lepi događaji“, kaže slikar iz Užica.
  • 22.02.2021