Vesti
Kultura

Neuspeh festivala "Mirdita, dobar dan" zbog podrške kosovskih umetnika OVK

Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
Neuspeh festivala
Zapaljen bilbord kod Gračanice (Foto Kim)

Uz pomenute umetnike inicijatori kampanje su i režiserka Burbuće Beriša, Festim Arifi jedan od najpoznatijih hip-hop umetnika na Kosovu, Ismailj Tašoli filozof i član kosovskog udruženja filozofa i Visar Krueziju fotograf Asošijejted presa.

"Kampanja koja je vidljiva na bilbordima širom Kosova, preselila se i na TV ekrane, uživa i podršku kosovskog javnog servisa RTK1, koji kroz više kratkih spotova glorifikuje optužene za ratne zločine", piše portal Kossev.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji vidi kao neuspeh festivala činjenicu da neki od učesnika sa ranijih izdanja festivala učestvuju u kampanji "glorifikacije optuženih za ratne zločine i pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".

Navode da su vrednosti oko kojih festival “Mirdita, dobar dan!” okuplja umetnike iz Srbije i sa Kosova u potpunosti suprotne od poruka koje šalje kampanja “Sloboda ima ime – OVK”.

"Festival ima misiju da poveže ljude na vrednostima građanskog društva u kome nema mesta ekstremnom nacionalizmu, na vrednostima ljudskih prava, gde nema mesta etničkoj diskriminaciji, kao i na vrednostima pravde, gde nema mesta izbegavanju odgovornosti za zločine", navodi se u saopštenju. 

Napominje se da se festival “Mirdita, dobar dan!” ne održava u vakuumu, "već na Balkanu, duboko zatrovanom nacionalizmima, etničkim isključivostima i mržnjom". Takođe, navode da će se uvek boriti protiv toga, ali "da nema garancije da će doživeti uspeh".

"Sa nedavno završenog festivala u Beogradu je poslata jasna poruka podrške radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. U njima vidimo najveću šansu da se utvrdi istina i ostvari pravda za žrtve koje su dve decenije praktično nevidljive za pravosudne sisteme, da se utvrde pojedinci odgovorni za zločine, i da odgovaraju", ističe se u saopštenju Inicijave mladih za ljudska prava. Ostale vesti

U ponedeljak počinje

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 7. do 9. decembra u Domu kulture koji je i organizator festivala.

  • 04.12.2020
Rakočević: Prirodno je da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova
Bura oko neregularnosti ovogodišnjeg izbora za srpskog kandidata za nagradu Oskar u konkurenciji za najbolji međunarodni film tiče se između ostalog i toga da odabrano ostvarenje – film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nije imalo zvaničnu distribuciju kao što propisi nalažu.
  • 02.12.2020
Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada Pavle i Milka Ivic
Prof. dr Radivoje Mladenović dobio je godišnju nagradu „Pavle i Milka Ivić“ za knjigu „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“, saopštilo je Slavističko društvo Srbije.
  • 01.12.2020
U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Učenici nagradama ukrasili Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ Priština pohađa više od 150 talentovanih osnovaca i srednjoškolaca. Koliko su mladi muzičari sa centralnog Kosova posvećeni i marljivo rade najbolje se ogleda u brojnim nagradama koje krase hodnike ove obrazovne ustanove.
  • 16.11.2020