Vesti
Kultura

Nedelja umetničkih programa na severu Kosova za kraj Eko at festa

Predstavljanjem radova koji su nastali na ekološko-umetničkim radionicama tokom leta i jeseni 2022. godine, dodelom nagrada najuspešnijim autorima, i brojnim umetničkim programima, od 15. do 21. oktobra IV Eko art fest ulazi u završnu nedelju. Programi će biti održani u svim opštinama na severu Кosova i Metohije i na više lokacija u Кosovskoj Mitrovici.
Nedelja umetničkih programa na severu Kosova za kraj Eko at festa
Student mitrovačkog Fakulteta umetnosti Stefan Boškoćević u okviru ekološko-umetničke radionice Eko art festa radi na skulpturi ''Sentopija'' (Foto PKC ''Akvarijus'')

Između ostalog, posetioci će imati priliku da u izvođenju "Malog teatra" pogledaju premijeru predstave "Planeta čista nek zablista" po tekstu Slobodana Miljkovića i u režiji Dunje Nikolić (U Zubinom Potoku 18. oktobra, a u Zvečanu 19. oktobra).

Biće prikazani i filmovi "Led i nebo" i "Prava cena" 16. i 17. oktobra.

Ljubitelji muzike moći će da prisusutvuju koncertima bendova E Play (20. oktobar), Danilov doživljaj Beča (21. oktobar) i nastupu di džej Batrića (20. oktobar).

Eko art fest se završava 21. oktobra 2022. godine kada će u PKC "Akvarijus" biti otvorena izložba eko-plakata i proglašen autor najboljeg grafičkog rešenja plakata kome će pripasti nagrada od 1.000 evra.

Ulaz na sve programe je slobodan, osim za koncerte za koje se ulaznica po ceni od 400 dinara može nabaviti isključivo u pretprodaji u PKC "Akvarijus".

Organizator festivala je mitrovački "Akvarijus", a ove godine festival podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Development and Cooperation, SDC).

Više detalja o svakom programu na "Eko art festu" možete pronaći OVDE.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022