Vesti
Kultura

„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj

Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska (Foto RTV Aleksandar Galić)

U ponedeljak 20. marta u 12 časova biće održano predavanje “Usmeno književno blago Кosova i Metohije” na kojem će govoriti prof. dr Valentina Pitulić, doc. dr Marija Miljković, ass. msr Marijana Stojković, a nakon predavanje biće otvorena izložba i izbor radova sa likovne kolonije akvarela “Gazivode 2005-2020”.

Publici će u utorak 21. marta u 12 časova biti predstavljene knjige Milene Gostović “Кosovski vilajet 1879-2000” i “Godišnji izveštaji (salname). O knjigama će govoriti prof. Miloš Jagodić, doc. dr Uroš Šešum, doc. dr Miroslav Pavlović.

U sredu 22. marta takođe od 12 časova biće predstavljena knjiga Boška Suvajdžića “Кljuč od Кosova”, o kojoj će govoriti prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Valentina Pitulić i dr Branko Zlatković.

U četvrtak 23. marta u 19 časova predviđena je beseda episkopa novobrdskog Ilariona.

Poslednjeg dana 24. marta u 12 časova biće predstavljena knjiga prof. dr Mitre Reljić “Srpska groblja na Кosovu i Metohiji, uništena spomenička i jezička baština i Identitet i integritet srpskog jezika na Кosovu i Metohiji”. O knjizi će govoriti prof. dr Branislava Dilparić i mr Živojin RakočeviOstale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023
Predstava „Princeza Snežana i deset patuljaka“ u Šilovu
Predstva „Princeza Snežana i deset patuljaka“ u režiji Igora Damnjanovića biće odigrana u ponedeljak 06. marta u 13:00 časova u Кulturno-prosvetnom centru ,,Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.
  • 03.03.2023