Vesti
Kultura

’’Nedelja Kosova i Metohije’’ u Matici srpskoj

U Novom Sadu će od  21. do 24. februara biti organizovana „Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj, tokom koje će biti predstavljena četiri izdanja Kosovoskometohijskog odbora ove književne, kulturne i naučne institucije.
’’Nedelja Kosova i Metohije’’ u Matici srpskoj
Matica srpska u Novom Sadu (Foto novisad.in.rs)

U svečanoj sali Matice srpske će govoriti brojni profesori, pisci, studenti i umetnici. Sva četiri dana će biti obezbeđen prenos uživo na Jutjub kanalu Matice srpske.

Prvog dana programa, u ponedeljak, od 12 časova biće predstavljena knjiga „Običaji i pesme Srba u Turskoj (u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru)“ autora Ivan Stjepanoviča Jastrebova, koji je krajem 19. veka bio ruski generalni konzul u Skadru, Prizrenu i Solunu.

„U programu će učestvovati predsednica Kosovskometohijskog odbora i priređivačica knjige prof. dr Valentina Pitulić, pisac predgovora i takođe priređivač knjige prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Udruženja folklorista Srbije Branislav Zlatković, ujedno i jedan od urednika ovog izdanja, kao i Borislav Čeliković iz ‘Službenog glasnika‘. Ova jako vredna knjiga je nastala u 19. veku. Mnogi istoričari, fokloristi i istoričari književnosti su je koristili, ali je tek prošle godine po prvi put prevedena i objavljena na srpskom jeziku u saizdavaštvu Službenog glasnika, Udruženja folklorista Srbije i Matice srpske“, rekla je za RTV Kim sekretarka Kosovoskometohijskog odbora Matice srpske prof. dr Aleksandra Novakov.

U umetničkom delu programa učestvovaće studentkinja sa katedre za muzikologiju u Novom Sadu Violeta Radić.
U utorak, 22. februara, će biti promovisana knjiga „Srpsko pevačko nasleđe centralnog dela Kosova i Metohije“ prof. Sanje Ranković i Mirjane Zakić. O naslovu će detaljno govoriti same autorke.

Za sredu, 23. februar, je predviđena promocija naslova „Kosovo na kraju istorije“.

„To je svojevrsna filozofska rasprava, a do danas nismo imali nikakvu filozofsku raspravu na temu Kosova i Metohije i nastajala je iz pera prof. Aleksandra Petrovića i prof. Danka Kamčevskog. Htela bih da istaknem da ćemo premijerno čuti misli blaženopočivšeg biskopa Atanasija Jeftića o ovoj knjizi. Naime, ona je trebala da bude predstavljena u Prizrenu, u Svetim Arhangelima, još pre dve godine. Nažalost, zbog kovida nismo u tome uspeli. Pošto je Episkop Atanasije bio oduševljem ovom knjigom, profesor bogoslovije gospodin Dejan Ristić je iskoristio priliku da narod čuje šta episkop misli o knjizi i snimio ga je“, kazala je Aleksandra Novakov.

Ona je naglasila da u tih 20 minuta snimka Vladike Atanasija nije zabeležena samo njegova priča o jednoj knjizi, već i njegov testament o Kosovu i Metohiji.

U umetničkom delu programa toga dana će nastupiti vokalna solistkinja i članica hora Opere Srpskog narodnog pozorišta Milica Dosković.

Poslednjeg dana programa, u četvrtak, 24. februara biće predstavljena knjiga Uroša Šešuma „Srpska četnička akcija (1897 – 1908)“.

„Knjiga govori o takozvanoj oružanoj akciji, vremenu kada su četnici iz 19. veka bili aktivni u Makedoniji i čuvali sprski narod, kako od Bugara, tako i od Turaka i Albanaca. To je zanimljiva knjiga u kojoj srpska javnost po prvi put može da pročita tačnu priču o tome šta se u Makedoniji, i uopšteno u staroj Srbiji, krajem 19 i početkom 20 veka dešavalo, a tiče se srpske četničke akcije“ kazala je dr Novakov.

O ovom naslovu će govoriti prof. dr Suzana Ljajić sa Beogradskog fakulteta, dr. Biljana Vučetić, kao i autor. U umetničkom delu programa učestvovaće Violeta Radić.

„Očekujemo četiri vrlo zanimljiva dana i da će se publika odazvati u velikom broju. Već je veliki broj ljudi pokazao interesovanje, pa se nadamo da će sve to proteći u najboljoj atmosferi“, zaključila je ona.

Programi u okviru „Nedelje Kosova i Metohije“ će biti održani uz poštovanje svih epidemioloških mera.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023