Vesti
Kultura

Nebojša Đorđević: Inspiraciju za likove crpim iz ličnog iskustva

Predstava "Krv crvenog petla" premijerno je izvedena 23. decembra na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Komad je rađen po tekstu Miloša Latinovića, a inspirisan je Markesovim delima i karakteriše ga magijski realizam.
Nebojša Đorđević: Inspiraciju za likove crpim iz ličnog iskustva
Nebojša Đorđević u predstavi ''Krv crvenog petla'' (Foto NPP)

Tematski okvir predstave određen je žanrom psihološkog trilera, gde pratimo glavnu junakinju Lauru i njeno razračunavanje sa mračnom prošlošću, te problem rastrzanosti između ljubavi i dužnosti, koji otvara pitanje o tome šta je pravo, a šta pravda u životu pojedinca u turbulentnim političkim vremenima.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Prištini. Nakon predstave, glumac prištinskog Narodnog pozorišta Nebojša Đorđević govorio je za Studentski dnevni list o predstavi, njegovom liku, kao i pravdi i borbi za sopstveni integritet.

Koliko ste zadovoljni reakcijama publike na predstavu?

- Vrlo sam zadovoljan. Sudeći po aplauzu, mislim da je predstava dobro prihvaćena.

Predstava je nastala saradnjom Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Prištini. Kakva je bila saradnja među vama?

- Divna. Jako je važno i lepo što su se dva pozorišta spojila i tako došla do razmene informacija i znanja. Posebno mi je drago što se na ovaj način prištinsko pozorište i repertoarski i markentinški pokazuje u nekom drugom svetlu.

U predstavi dominira naracija. Kako ste se snašli u takvom vidu predstave?

- Ne znam, videćemo. Mi smo se, osim naracije, bavili i odnosima između likova. Posebno je zanimljivo to što smo i scenske pokrete i određenu stilizaciju radili uporedo sa narativnim delom.

Postoje li neke sličnosti između Vas i lika koji tumačite u predstavi?

- Glumac inspiraciju crpi iz svog ličnog iskustva i bića, te na taj način oživljava lik koji igra. Na osnovu toga gradim sam lik. Zajedničke karakterne osobine nemamo.

Smatrate li da u današnjem svetu pravda uvek pobeđuje?

- Ova predstava se bavi upravo tim pitanjem. Da li pravda ili pravo pobeđuje? Pravo na nešto može imati svako, a šta je pravda, teško je zapravo objasniti. Svakako vidite na kraju predstave šta odnosi pobedu.

Makijaveli tvrdi da cilj opravdava sredstvo. Koliko ste saglasni sa tim?

- Nimalo. Taj stav nije dobar u bilo kom pogledu.

Kako se po Vašem mišljenju možemo izboriti za lični integritet?

- Kao što kažu: u se i u svoje kljuse. Samo rad na sebi. Takođe, tu je i ono radi lokalno, a misli globalno.

Pevali ste i svirali u predstavi. Da li se privatno bavite muzikom?

- Inače muziciram. Sviram klavir i gitaru. Igrao sam u mjuziklima, tako da mi to dođe i kao jedan deo posla.

Hoće li i u narednoj godini biti izvođenja koprodukcije ova dva pozorišta?

- Ja se nadam. Ovo je već treća koprodukcija. Kako sam se do sada radovao svakoj saradnji, tako se radujem i svakoj budućoj.

Šta možemo od Vas očekivati ubuduće?

- Očekujte neočekivano. (smeh)Ostale vesti

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022