Vesti
Kultura

Nebojša Đorđević: Inspiraciju za likove crpim iz ličnog iskustva

Predstava "Krv crvenog petla" premijerno je izvedena 23. decembra na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Komad je rađen po tekstu Miloša Latinovića, a inspirisan je Markesovim delima i karakteriše ga magijski realizam.
Nebojša Đorđević: Inspiraciju za likove crpim iz ličnog iskustva
Nebojša Đorđević u predstavi ''Krv crvenog petla'' (Foto NPP)

Tematski okvir predstave određen je žanrom psihološkog trilera, gde pratimo glavnu junakinju Lauru i njeno razračunavanje sa mračnom prošlošću, te problem rastrzanosti između ljubavi i dužnosti, koji otvara pitanje o tome šta je pravo, a šta pravda u životu pojedinca u turbulentnim političkim vremenima.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Prištini. Nakon predstave, glumac prištinskog Narodnog pozorišta Nebojša Đorđević govorio je za Studentski dnevni list o predstavi, njegovom liku, kao i pravdi i borbi za sopstveni integritet.

Koliko ste zadovoljni reakcijama publike na predstavu?

- Vrlo sam zadovoljan. Sudeći po aplauzu, mislim da je predstava dobro prihvaćena.

Predstava je nastala saradnjom Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Prištini. Kakva je bila saradnja među vama?

- Divna. Jako je važno i lepo što su se dva pozorišta spojila i tako došla do razmene informacija i znanja. Posebno mi je drago što se na ovaj način prištinsko pozorište i repertoarski i markentinški pokazuje u nekom drugom svetlu.

U predstavi dominira naracija. Kako ste se snašli u takvom vidu predstave?

- Ne znam, videćemo. Mi smo se, osim naracije, bavili i odnosima između likova. Posebno je zanimljivo to što smo i scenske pokrete i određenu stilizaciju radili uporedo sa narativnim delom.

Postoje li neke sličnosti između Vas i lika koji tumačite u predstavi?

- Glumac inspiraciju crpi iz svog ličnog iskustva i bića, te na taj način oživljava lik koji igra. Na osnovu toga gradim sam lik. Zajedničke karakterne osobine nemamo.

Smatrate li da u današnjem svetu pravda uvek pobeđuje?

- Ova predstava se bavi upravo tim pitanjem. Da li pravda ili pravo pobeđuje? Pravo na nešto može imati svako, a šta je pravda, teško je zapravo objasniti. Svakako vidite na kraju predstave šta odnosi pobedu.

Makijaveli tvrdi da cilj opravdava sredstvo. Koliko ste saglasni sa tim?

- Nimalo. Taj stav nije dobar u bilo kom pogledu.

Kako se po Vašem mišljenju možemo izboriti za lični integritet?

- Kao što kažu: u se i u svoje kljuse. Samo rad na sebi. Takođe, tu je i ono radi lokalno, a misli globalno.

Pevali ste i svirali u predstavi. Da li se privatno bavite muzikom?

- Inače muziciram. Sviram klavir i gitaru. Igrao sam u mjuziklima, tako da mi to dođe i kao jedan deo posla.

Hoće li i u narednoj godini biti izvođenja koprodukcije ova dva pozorišta?

- Ja se nadam. Ovo je već treća koprodukcija. Kako sam se do sada radovao svakoj saradnji, tako se radujem i svakoj budućoj.

Šta možemo od Vas očekivati ubuduće?

- Očekujte neočekivano. (smeh)Ostale vesti

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023