Vesti
Kultura

Nebojša Đorđević: Inspiraciju za likove crpim iz ličnog iskustva

Predstava "Krv crvenog petla" premijerno je izvedena 23. decembra na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Komad je rađen po tekstu Miloša Latinovića, a inspirisan je Markesovim delima i karakteriše ga magijski realizam.
Nebojša Đorđević: Inspiraciju za likove crpim iz ličnog iskustva
Nebojša Đorđević u predstavi ''Krv crvenog petla'' (Foto NPP)

Tematski okvir predstave određen je žanrom psihološkog trilera, gde pratimo glavnu junakinju Lauru i njeno razračunavanje sa mračnom prošlošću, te problem rastrzanosti između ljubavi i dužnosti, koji otvara pitanje o tome šta je pravo, a šta pravda u životu pojedinca u turbulentnim političkim vremenima.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Prištini. Nakon predstave, glumac prištinskog Narodnog pozorišta Nebojša Đorđević govorio je za Studentski dnevni list o predstavi, njegovom liku, kao i pravdi i borbi za sopstveni integritet.

Koliko ste zadovoljni reakcijama publike na predstavu?

- Vrlo sam zadovoljan. Sudeći po aplauzu, mislim da je predstava dobro prihvaćena.

Predstava je nastala saradnjom Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Prištini. Kakva je bila saradnja među vama?

- Divna. Jako je važno i lepo što su se dva pozorišta spojila i tako došla do razmene informacija i znanja. Posebno mi je drago što se na ovaj način prištinsko pozorište i repertoarski i markentinški pokazuje u nekom drugom svetlu.

U predstavi dominira naracija. Kako ste se snašli u takvom vidu predstave?

- Ne znam, videćemo. Mi smo se, osim naracije, bavili i odnosima između likova. Posebno je zanimljivo to što smo i scenske pokrete i određenu stilizaciju radili uporedo sa narativnim delom.

Postoje li neke sličnosti između Vas i lika koji tumačite u predstavi?

- Glumac inspiraciju crpi iz svog ličnog iskustva i bića, te na taj način oživljava lik koji igra. Na osnovu toga gradim sam lik. Zajedničke karakterne osobine nemamo.

Smatrate li da u današnjem svetu pravda uvek pobeđuje?

- Ova predstava se bavi upravo tim pitanjem. Da li pravda ili pravo pobeđuje? Pravo na nešto može imati svako, a šta je pravda, teško je zapravo objasniti. Svakako vidite na kraju predstave šta odnosi pobedu.

Makijaveli tvrdi da cilj opravdava sredstvo. Koliko ste saglasni sa tim?

- Nimalo. Taj stav nije dobar u bilo kom pogledu.

Kako se po Vašem mišljenju možemo izboriti za lični integritet?

- Kao što kažu: u se i u svoje kljuse. Samo rad na sebi. Takođe, tu je i ono radi lokalno, a misli globalno.

Pevali ste i svirali u predstavi. Da li se privatno bavite muzikom?

- Inače muziciram. Sviram klavir i gitaru. Igrao sam u mjuziklima, tako da mi to dođe i kao jedan deo posla.

Hoće li i u narednoj godini biti izvođenja koprodukcije ova dva pozorišta?

- Ja se nadam. Ovo je već treća koprodukcija. Kako sam se do sada radovao svakoj saradnji, tako se radujem i svakoj budućoj.

Šta možemo od Vas očekivati ubuduće?

- Očekujte neočekivano. (smeh)Ostale vesti

Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020