Vesti
Kultura

Ne postoji pilula za sreću

Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
Ne postoji pilula za sreću
Detalj sa premijere predstave ''Placebo'' u Gračanici (Foto Kim)

Predstava „Placebo“, istovremeno komedija i groteska, govori se o načinima kako da se čovek izvuče iz mentalnih teskoba i depresivnih stanja.

Rediteljka Isidora Goncić nije krila zadovoljstvo i uzbuđenje nakon odigrane premijere u Gračanici.

„Previše emocija, čak mi je došlo i da zaplačem od sreće. Prvi put sam ovde na Kosovu. Predstava je izgledala baš kako sam ja želela, tako da sam presrećna, ali i tužna što je kraj procesa. Drago mi je što je publika reagovala pozitvno“, kazala je Isidora.

Predstavu su, uz domaće glumce iz Narodnog pozorišta u Prištini, izvele i njihove kolege iz nekoliko beogradskih teatara.

Glumac Marko Pavlović koji u predstavi igra čak četiri lika: Mitra Tarabića, Kneza Lazara, Nikolu Teslu i neimenovanog doktora, ističe da je prvi put u Gračanici i da je prezadovoljan gostoprimstvom domaćina.

„Ovakva vrsta žanra pruža mogućnosti da se ima sloboda, za razliku od nekih realističnijih žanrova. Zato je za mene to bilo izazovnije, ali samim tim i interesantnije, jer sam mogao da pustim mašti na volju“, rekao je on.

Nikola Ranđelović u predstavi tumači lik Petra koji umire više puta.

"Umori ovo odlaženje na onaj svet i vraćanje na ovaj. Dalek je put. Ja sam zaista pod utiskom, prezadovoljan sam. Mi, glumci, jedva čekamo ovu premijeru da vidimo kako publika reaguje na neke stvari i šta se događa. Mi smo gluvi dva meseca. Na probi nemamo neko treće lice, neko treće oko sa neke strane da vidimo kako reaguje na neke stvari, na neke naše fazone. Ovo nam je bio ispit, mislim da smo ga položili i ja i cela ekipa. Prezadovoljan sam, zaista. Nije bilo jeftinog humora, što je meni bilo bitno, kao glumcu. Publika je tačno regaovala na tim momentima gde treba da se reaguje", kazao je Ranđelović.

Iako je tekst težak za tumačenje, kod publike je naišao na razumevanje, smatra glumica Milena Pavlović.

"Publika je božanstveno reagovala, ovo je jedan čudnovat tekst koji nije baš lak za čitanje, za rad i tumačenje. Mislim da je publika baš dobro reagovala. Na početku, u prve dve-tri scene mogli su da uhvate nit komada i ključ rediteljskog rešenja koji je Isidora Goncić fantastično uradila. Zbog toga im je bilo potrebno da se priviknu, kao i nama. Mislim da im je bilo duhovito i drago, pomalo komično, tragično i dramatično", rekla je glumicau predstavi glumi Petrovu majku Stanku.

Publika je podeljenog mišljenja. Dok su neki bili oduševljeni predstavom, bilo je i onih koji su očekivali više komičnih detalja.

„Odlična je bila predstava, uključena je i religija. Malo za promenu, ali lepo je, nešto novo“, kazala je Vesna Pešić iz Kline, koja je došla da podrži mladog glumca Strahinju Bičanina.

„Predstava nije bila loša, mada sam očekivao više komičnih detalja i više smeha“, rekao je Ratko iz Gračanice.

Pored Nikole, Marka i Milene glumačku ekipu čine još i Bojan Stojčetovič, Anika Grujić, Nikola Đorđević, Strahinja Bičanin i Jasmina Stojiljković.

Nakon večerašnje premijere u Gračanici, predstavu će sutra moći da pogledaju i meštani Zubinog Potoka i okoline. Početkom sledećeg meseca, "Placebo" će biti izveden i u Beogradu. Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021