Vesti
Kultura

Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života

Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Nataša Tasić Knežević, operska diva (Foto Kim)

Na sceni je izvodila dela Dvoržaka, Bramsa, Dimitrija Golemovića, pevala je pesme španskih Roma.

Međutim, publiku je očarala i pre koncerta, tokom obraćanja. Rekla je da joj je drago da se na Kosovo vratila posle više od 20 godina. Govorila je o ljubavi, o hrabrosti i tome da je sve moguće.

"Htela sam da vam kažem jednu jako bitnu stvar, a to je: Da verujete. Verujte kad vam kažu da ne možete, verujte kad vam kažu da je teško, zato što iz te vere sedi snaga, a iz te snage kreće sve ono što je najbolje".

Sopran Nataša Tasić Knežević je na sceni pokazala i tugu i sreću, ali najviše ljubav.

"Ljubav je srž života i bez nje mi nismo ništa. A što se tiče dolaska ovde, jako sam srećna i jako sam uzbuđena, meni je srce puno i mislim da će da mi iskoči iz grudi. Poslednji put sam bila ovde 98. godine sa Horom "Sveti Georgije", imali smo nastupe baš u Manastiru Gračanica, Bogorodici Ljeviškoj, Pećkoj Patrijaršiji i u Prizrenskoj Bogosloviji. Taj period mi je ostao u najlepšem sećanju i kada su me pozvali da dođem ovde ja sam to shvatila kao neku božiju volju da se vratim tamo gde sve počinje", kazala je Nataša novinarima.

Tokom koncerta Natašu je na klaviru pratio Aleksandar Knežević, a njen gost bio je Danijel Eminović, nagrađivani učenik Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Lapljem Selu.

"Nisam baš imao tremu, ali sam ipak imao malo treme. Nastup me podstiče da i dalje radim i učim, da vežbam klavir i da nastavim sa radom", kaže Danijel kome je večeras nakon Natašinog poziva janjevački biskup Don Mate Palić obećao nabavku klavira.

Don Mate Palić kaže da se posle ovog koncerta oseća uzvišeno i radosno. "Puno mi je bilo srce i radosti i zahvaljujem Bogu za ovaj dan jer to je znak da smo svi stvorenja božija, da niko nije poseban, nego smo svi jednaki i da svako može uspeti u životu, kao što je ona (Nataša) rekla".

Isak Skenderi, romski aktivista i predsednik NVO RAE zajednice kazao je da je velika čast bila prisustvovati ovakvom događaju. "To je romska diva i pre svega ambasador dobre volje i ambasador ljubavi. Ona svojom prisutnošću i svojom muzikom deli tu ljubav i energiju i ono što je najvažnije ukazuje i na probleme sa kojima se romska zajednica suočava bilo gde u svetu, ali i na mogućnost da jednog dana, nadam se, svi živimo jednako i sa istim mogućnostima", kazao je Isak za RTV Kim.

Devenport: Večerašnji koncert slavi raznolikost

Ambasador Oebsa na Kosovu Majkl Devenport kazao je pred koncert da muzika govori univerzalni jezik koji okuplja ljude. "Večerašnji koncert slavi raznolikost. Njegova svrha je da podstakne bolje odnose i razumevanje među ljudima, bez obzira zajednicu iz koje dolaze. Pre svega, ovim koncertom odaje se zasluženo priznanje zajednici kosovskih Roma za njihov doprinos umetnosti", kazao je ambasador Devenport.

Na večerašnjem događaju govorili su i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović i njegov savetnik za zajednice Saša Danić.

"Kulturni smo onoliko koliko su nam komšije kulturno bogate, a mi smo srećni da upravo vas imamo za komšije i prijatelje", kazao je Rakić uz obećanje da će ministarstvo na čijem je čelu pomoći romskoj zajednici.

"Podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanje tradicije jezika bilo je uvek na listi prioriteta opštine Gračanica. To je naša i ljudska i institucionalna obaveza", istakao je Popović.

"Ovo je nesvakidašnji momenat koji smo bez imalo lažne skromnosti zaslužili. Današnja gošća koja nam čini veliku čast, današnji događaj, ovaj skup, svi vi dragi prijatelji ste najveći omaž našoj opštini, našim zajednicama i našem radu i zalaganju", kazao je Danić.

Koncert humanitarnog karaktera

Gazmen Salijević, zamenik ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova kazao je da je promocija romske kulture veoma važna, ali pre svega briga o onima koji žive u lošim uslovima. Napomenuo je da je ovaj koncert humanitarnog karaktera, te da je cilj da se pomogne trima romskim porodicama.

"Ovo je korak ka tome da ukažemo institucijama da problemi postoje, da moramo pored promocije kulture, što je imao za cilj i današnji koncert, da brinemo o socijalno ugroženim porodicama", kazao je Salijević.

Nataša Tasić Knežević će tokom sutrašnjeg dana uručiti pomoć prikupljenu od prodaje karata romskim porodicama. Predviđeno je da poseti Plemetinu, kao i Obrazovni romski centar u Gračanici.

Njen nastup u Gračnici organizovala je Opština Gračanica uz podršku misije Oebs i Ministarstva za zajednice i povratak.Ostale vesti

Radovanu Belom Markoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, „Longin“ Branislavu Todiću

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Кasalović „Кondir Кosovke devojke“, Nikola Živanović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić „Longin“ za životno delo i Tamara Osmajlić nagradu „Dimitrije Popović“, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

  • 21.06.2021
Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena odžana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se blizu pet stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 20.06.2021
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021