Vesti
Kultura

Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života

Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Nataša Tasić Knežević, operska diva (Foto Kim)

Na sceni je izvodila dela Dvoržaka, Bramsa, Dimitrija Golemovića, pevala je pesme španskih Roma.

Međutim, publiku je očarala i pre koncerta, tokom obraćanja. Rekla je da joj je drago da se na Kosovo vratila posle više od 20 godina. Govorila je o ljubavi, o hrabrosti i tome da je sve moguće.

"Htela sam da vam kažem jednu jako bitnu stvar, a to je: Da verujete. Verujte kad vam kažu da ne možete, verujte kad vam kažu da je teško, zato što iz te vere sedi snaga, a iz te snage kreće sve ono što je najbolje".

Sopran Nataša Tasić Knežević je na sceni pokazala i tugu i sreću, ali najviše ljubav.

"Ljubav je srž života i bez nje mi nismo ništa. A što se tiče dolaska ovde, jako sam srećna i jako sam uzbuđena, meni je srce puno i mislim da će da mi iskoči iz grudi. Poslednji put sam bila ovde 98. godine sa Horom "Sveti Georgije", imali smo nastupe baš u Manastiru Gračanica, Bogorodici Ljeviškoj, Pećkoj Patrijaršiji i u Prizrenskoj Bogosloviji. Taj period mi je ostao u najlepšem sećanju i kada su me pozvali da dođem ovde ja sam to shvatila kao neku božiju volju da se vratim tamo gde sve počinje", kazala je Nataša novinarima.

Tokom koncerta Natašu je na klaviru pratio Aleksandar Knežević, a njen gost bio je Danijel Eminović, nagrađivani učenik Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Lapljem Selu.

"Nisam baš imao tremu, ali sam ipak imao malo treme. Nastup me podstiče da i dalje radim i učim, da vežbam klavir i da nastavim sa radom", kaže Danijel kome je večeras nakon Natašinog poziva janjevački biskup Don Mate Palić obećao nabavku klavira.

Don Mate Palić kaže da se posle ovog koncerta oseća uzvišeno i radosno. "Puno mi je bilo srce i radosti i zahvaljujem Bogu za ovaj dan jer to je znak da smo svi stvorenja božija, da niko nije poseban, nego smo svi jednaki i da svako može uspeti u životu, kao što je ona (Nataša) rekla".

Isak Skenderi, romski aktivista i predsednik NVO RAE zajednice kazao je da je velika čast bila prisustvovati ovakvom događaju. "To je romska diva i pre svega ambasador dobre volje i ambasador ljubavi. Ona svojom prisutnošću i svojom muzikom deli tu ljubav i energiju i ono što je najvažnije ukazuje i na probleme sa kojima se romska zajednica suočava bilo gde u svetu, ali i na mogućnost da jednog dana, nadam se, svi živimo jednako i sa istim mogućnostima", kazao je Isak za RTV Kim.

Devenport: Večerašnji koncert slavi raznolikost

Ambasador Oebsa na Kosovu Majkl Devenport kazao je pred koncert da muzika govori univerzalni jezik koji okuplja ljude. "Večerašnji koncert slavi raznolikost. Njegova svrha je da podstakne bolje odnose i razumevanje među ljudima, bez obzira zajednicu iz koje dolaze. Pre svega, ovim koncertom odaje se zasluženo priznanje zajednici kosovskih Roma za njihov doprinos umetnosti", kazao je ambasador Devenport.

Na večerašnjem događaju govorili su i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović i njegov savetnik za zajednice Saša Danić.

"Kulturni smo onoliko koliko su nam komšije kulturno bogate, a mi smo srećni da upravo vas imamo za komšije i prijatelje", kazao je Rakić uz obećanje da će ministarstvo na čijem je čelu pomoći romskoj zajednici.

"Podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanje tradicije jezika bilo je uvek na listi prioriteta opštine Gračanica. To je naša i ljudska i institucionalna obaveza", istakao je Popović.

"Ovo je nesvakidašnji momenat koji smo bez imalo lažne skromnosti zaslužili. Današnja gošća koja nam čini veliku čast, današnji događaj, ovaj skup, svi vi dragi prijatelji ste najveći omaž našoj opštini, našim zajednicama i našem radu i zalaganju", kazao je Danić.

Koncert humanitarnog karaktera

Gazmen Salijević, zamenik ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova kazao je da je promocija romske kulture veoma važna, ali pre svega briga o onima koji žive u lošim uslovima. Napomenuo je da je ovaj koncert humanitarnog karaktera, te da je cilj da se pomogne trima romskim porodicama.

"Ovo je korak ka tome da ukažemo institucijama da problemi postoje, da moramo pored promocije kulture, što je imao za cilj i današnji koncert, da brinemo o socijalno ugroženim porodicama", kazao je Salijević.

Nataša Tasić Knežević će tokom sutrašnjeg dana uručiti pomoć prikupljenu od prodaje karata romskim porodicama. Predviđeno je da poseti Plemetinu, kao i Obrazovni romski centar u Gračanici.

Njen nastup u Gračnici organizovala je Opština Gračanica uz podršku misije Oebs i Ministarstva za zajednice i povratak.Ostale vesti

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022