Vesti
Kultura

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu

Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Pobednička fotografija (detalj) sa prošlogodišnjeg konkursa ''Nasleđe kamena i neba'' (Foto ''Art eksčejndž'')

Pripadnici međunarodnog diplomatskog kora, predstavnici dijaspore, kao i brojni posetioci koje je privukla tema izložbe imali su priliku da kroz fotografije, prateću video prezentaciju i muzički program uz srpsku duhovnu i izvornu muziku u izvođenju pijanistiknje Milice Sekulić i soprana Biljane Soldo dožive raskoš srpskog kulturnog nasleđa koji je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) uvrstila u Listu svetske kulturne baštine, Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i Registar "Pamćenje sveta". Izložbu čini dvadeset fotografija koje je odabrao žiri u sastavu: Svetlana Rogić, Ivan Bagus, Živojin Rakočević, između više stotina radova pristiglih na međunarodni fotografski konkurs "Nasleđe kamena i neba".

U svom obraćanju posetiocima, Svetlana Rogić je ukazala da je Srbija dobar primer kako geografski i demografski nevelika zemlja može da ima važno mesto na mapi svetske kulturne baštine. Potom je povela prisutne na kratko putovanje kroz vreme, od perioda praistorje do modernog doba koje je osvetlio srpski genije Nikola Tesla, ukazujući na važna arheološka nalazišta - Lepenski vir i Vinču, zatim na bogata arheološka nalazišta i lokalitete iz rimskog doba na tlu Srbije gde je rođeno čak 18 Rimskih imperatora, da bi se najviše zadržala na periodu zlatnog doba srpske kulture i srednjevekovnim manastirima, zadužbinama srpskih kraljeva i careva.

Ona je naglasila da su pomoć i zaštita naročito potrebni srpskom duhovnom i umetničkom nasleđu na Кosovu i Metohiji i ukazala na dva tragična događaja 1999. i 2004. kada su u prah bili pretvoreni vekovi ljudskih pregnuća, pri čemu su bili napadnuti čak i najznačajniji spomenici Кosova i Metohije koji se danas nalaze pod zaštitom Uneska: Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, manastiri Visoki Dečani, Gračanica i Pećka Patrijaršija, a da se spomenicima i manastirima koji nisu uništeni, sakrivanjem istorijskih činjenica o tome ko ih je i kada gradio, i danas oduzima njihov srpski predznak i karakter.

Direktorka organizacije "Art eksčejndž" je istakla da je Srbija prebogata srednjovekovnim nasleđem, kako onim koje se nalazi pod zaštitom Uneska, kao manastiri Mileševa, Studenica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Petrova crkva u Novom Pazaru, tako i onim koje će to, zbog svoje drevnosti, umetničke i duhovne vrednosti, jednog dana sigurno biti: manastiri Žiča, Ravanica, Ljubostinja, Manasija, ili Smederevska tvrđava.

"Misija organizacije ’Art eksčejndž’ je da podstakne i predstavi američkoj publici umetnička dela i sadržaje koji se ne nude dovoljno u ovoj zemlji, a koji bi zasigurno obogatili američku publiku. Кao neprofitna organizacija, cilj nam je da povežemo ljude kroz umetnost na načine koji nam pomažu da razumemo jedni druge, saosećamo, osvetlimo istinu, inspirišemo i stvaramo", objasnila je Svetlana Rogić.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023