Vesti
Kultura

Narodno pozorište u Prištini uoči i nakon Vaskrsa u Beogradu

Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici će uoči i nakon Vaskrsa beogradsku publiku obradovati izvođenjem dve komedije u Ustanovi kulture "Vuk Кaradžić", Gogoljeve „Ženidbe“ i predstave „Placebo“ Aleksandra Jugovića.
Narodno pozorište u Prištini uoči i nakon Vaskrsa u Beogradu
Sa premijere predstave ''Ženidba'' u Gračanici, 8. okotobar 2018. godine (Foto Goran Andrejević)

Na Velikoj sceni "Aleksandar Popović" Teatra Vuk 13. aprila sa početkom od 20 časova biće najpre izvedena čuvena Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Кaradžića. Reč je o najizvođenijoj predstavi Narodnog pozorišta u Prištini za koju se uvek traži karta više.

U predstavi igraju: Milan Vasić, Igor Damnjanović, Jelena Orlović/Milica Burazer, Milena Jakšić/Jasmina Stojiljković, Anika Grujić, Milorad Кapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović i Tamara Tomanović.

„U svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena - licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište“, istakao je reditelj Milan Кaradžić.

Nakon Vaskrsa, 18. aprila na istoj sceni sa početkom od 20 časova biće odigrana predstava Placebo, po tekstu savremenog srpskog pisca Aleksandra Jugovića, u režiji Isidore Goncić, koja teži da nas na duhovit način suoči sa našom mitomanijom, zabludama, istorijom, da nas provede kroz nebeske lavirinte prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, u kojima nas čekaju, vraćajući nas u realnost, car Lazar, Nikola Tesla, Mitar Tarabić...

U ovoj komediji igraju Milena Pavlović, Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević i Rade Maričić.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023