Vesti
Kultura

Narodno pozorište u Prištini spremno za letnju sezonu

Narodno pozorište u Prištini (sa matičnom scenom u Gračanici), spremno je za predstojeću sezonu. „Ansambl ovog teatra je period izolacije iskoristio za pripremu i organizaciju ponovnog početka rada“, rekao je direktor Predrag Radonjić. 
Narodno pozorište u Prištini spremno za letnju sezonu
Sa premijere predstave ''Žene iz Troje'' u Gračanici (Foto Igor Vuković)

Premijera predstave „Ribarske svađe“ po tekstu Karla Godonija i u režiji Milana Karadžića, a koja je otkazana zbog pandemija koronavirusa, biće izvedena tokom leta.

„U narednom periodu nastavljamo sa probama predstave ’Ribarske svađe’ u režiji Milana Karadžića, ostalo nam je više od sedam proba da dovršimo tu predstavu, koju ćemo nakon toga nastojati da premijerno izvedemo u Gračanici, ako bude bilo uslova u predstojećem letnjem periodu. Ako ih ne bude, onda ćemo je početkom sezone, u drugoj polovini septembra, svakako premijerno izvesti“, rekao je Radonjić za RTV Kim.

Govoreći o daljim planovima za naredni period, Radonjić je napomenuo da Narodno pozorište u Prištini do kraja godine očekuju još dve premijere.

„Radi se predstavama ’Placebo’ Aleksandra Jugovića, u režiji Isidore Goncić, i ’Antigona’ u režiji Nenada Todorovića. Rad na ovim predstavama krenuće u najskorijem periodu, već tokom ovog meseca, da bi što pre bili u mogućnosti da organizujemo njihove premijere. Da eventualno ne upadnemo u drugi talas koronavirusa, koji ćemo, nadam se, izbeći“, naveo je Radonjić.

Narodno pozorište u Prištini nastupiće na Beogradskoj letnjoj sceni.

„Učestvovaćemo na Beogradskoj letnjoj sceni sa predstavom ’Ženidba’ Nikolaja Gogolja u režiji Milana Karadžića i predstavom ’Žene iz Troje’ u režiji Nebojše Bradića. Publika na Tašmajdanu će moći da pogleda ove komade 16. I 17. jula“, kazao je Radonjić.

U okviru „Vidovdanskih svečanosti“, za 23. jun u Gračanici se planira izvođenje predstave „Žene iz Troje“. Međutim, još uvek nije poznato da li će se ova predstava izvoditi pred pubilikom.

„Možda će predstava biti igrana na otvorenom u Gračanici, gde bi bila obezbeđena propisana razdaljina među gledaocima, uz poštovanje svih drugih propisanih mera, još uvek nismo odlučili. Nezahvalno je planirati nešto što će se desiti za 14 dana jer može situacija drastično da se promeni i da se mere ukinu. Imaćemo više mogućnosti i prilagodićemo se datoj situaciji“, zaključio je Radonjić.

Predstava „Žene iz Troje“, u režiji Nebojše Bradića, koja je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, proglašena je za jednu od 10 najboljih u 2019. godini, prema izboru pozorišnog kritičara Ane Tasić koji je objavljen u dnevnom listu Politika.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020