Vesti
Kultura

Narodno pozorište u Prištini spremno za letnju sezonu

Narodno pozorište u Prištini (sa matičnom scenom u Gračanici), spremno je za predstojeću sezonu. „Ansambl ovog teatra je period izolacije iskoristio za pripremu i organizaciju ponovnog početka rada“, rekao je direktor Predrag Radonjić. 
Narodno pozorište u Prištini spremno za letnju sezonu
Sa premijere predstave ''Žene iz Troje'' u Gračanici (Foto Igor Vuković)

Premijera predstave „Ribarske svađe“ po tekstu Karla Godonija i u režiji Milana Karadžića, a koja je otkazana zbog pandemija koronavirusa, biće izvedena tokom leta.

„U narednom periodu nastavljamo sa probama predstave ’Ribarske svađe’ u režiji Milana Karadžića, ostalo nam je više od sedam proba da dovršimo tu predstavu, koju ćemo nakon toga nastojati da premijerno izvedemo u Gračanici, ako bude bilo uslova u predstojećem letnjem periodu. Ako ih ne bude, onda ćemo je početkom sezone, u drugoj polovini septembra, svakako premijerno izvesti“, rekao je Radonjić za RTV Kim.

Govoreći o daljim planovima za naredni period, Radonjić je napomenuo da Narodno pozorište u Prištini do kraja godine očekuju još dve premijere.

„Radi se predstavama ’Placebo’ Aleksandra Jugovića, u režiji Isidore Goncić, i ’Antigona’ u režiji Nenada Todorovića. Rad na ovim predstavama krenuće u najskorijem periodu, već tokom ovog meseca, da bi što pre bili u mogućnosti da organizujemo njihove premijere. Da eventualno ne upadnemo u drugi talas koronavirusa, koji ćemo, nadam se, izbeći“, naveo je Radonjić.

Narodno pozorište u Prištini nastupiće na Beogradskoj letnjoj sceni.

„Učestvovaćemo na Beogradskoj letnjoj sceni sa predstavom ’Ženidba’ Nikolaja Gogolja u režiji Milana Karadžića i predstavom ’Žene iz Troje’ u režiji Nebojše Bradića. Publika na Tašmajdanu će moći da pogleda ove komade 16. I 17. jula“, kazao je Radonjić.

U okviru „Vidovdanskih svečanosti“, za 23. jun u Gračanici se planira izvođenje predstave „Žene iz Troje“. Međutim, još uvek nije poznato da li će se ova predstava izvoditi pred pubilikom.

„Možda će predstava biti igrana na otvorenom u Gračanici, gde bi bila obezbeđena propisana razdaljina među gledaocima, uz poštovanje svih drugih propisanih mera, još uvek nismo odlučili. Nezahvalno je planirati nešto što će se desiti za 14 dana jer može situacija drastično da se promeni i da se mere ukinu. Imaćemo više mogućnosti i prilagodićemo se datoj situaciji“, zaključio je Radonjić.

Predstava „Žene iz Troje“, u režiji Nebojše Bradića, koja je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, proglašena je za jednu od 10 najboljih u 2019. godini, prema izboru pozorišnog kritičara Ane Tasić koji je objavljen u dnevnom listu Politika.Ostale vesti

Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020