Vesti
Kultura

Narodno pozorište od Kosova do Krima

Narodno pozorište u Prištini, sa sedištem u Gračanici, ruši sve granice i rekorde. Premijere, gostovanja, dokumentarni film o sedam decenija postojanja...
Narodno pozorište od Kosova do Krima
Scena iz predstave ''Trojanke'' (Foto I. Vuković)

Glumci iz Gračanice uspeli su ovog meseca da ukinu umetničke "takse" i pređu sve rampe i granice - istovremeno igraju na matičnoj sceni i odlaze na gostovanja, drže školu glume, spremaju se za premijeru dokumentarnog filma o sedam decenija postojanja pozorišta ("Uprkos svemu"), ali i festival antičkog teatra koji će se početkom juna održati na Krimu, pišu Večernje novosti.

Tokom februara NPP je zabeležio rekordan broj aktivnosti, istovremeno pripremajući nove naslove na repertoaru kuće.

"Pored redovnih i gotovo svakodnevnih proba Goldonijevih ’Ribarskih svađa’ (režija Milan Karadžić) čije je prvo izvođenje najavljeno za 25. mart u Gračanici, naše pozorište ovog meseca je već imalo jednu premijeru i osam gostujućih igranja, sedam različitih predstava na svom repertoaru", kaže upravnik Predrag Radonjić i dodaje:

"Takođe, predstava ’Krv crvenog petla’ (po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić) urađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Nišu, izvedena je početkom februara kod nas premijerno, a potom dva puta zaredom u Nišu", rekao je on.

Iza prištinskog ansambla sa sedištem u Gračanici je i veoma uspešno gostovanje u Skoplju, gde su pred oko šest stotina posetilaca Makedonskog narodnog teatra odigrali Gogoljevu ’Ženidbu’ (opet u režiji Milana Karadžića i koprudukciji sa SNP), ispraćeni burnim aplauzom i pozivima za nova gostovanja.

"Veoma zapaženu predstavu ’Žene iz Troje’, koju je po motivima Evripidove tragedije adaptirao i postavio na scenu Nebojša Bradić (krajem prošle godine sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine ’Zoran Radmilović’ iz Zaječara), igraćemo u junu na Festivalu antičkih teatara u gradu Kerču na Krimu", ističe Radonjić.

"Inače, tokom sezone redovno obilazomo gradove širom Srbije. Tako je ’Ivkova slava u Prizrenu’, emotivna predstava koju je prema savremenim prilikama na Kosovu i Metohiji (inspirisan delom Stevana Sremca), adaptirao i režirao Bojan Stojčetović) odigrana početkom meseca u Kraljevu, a dogovoren je nastup u Novom Sadu. Na sceni SNP svoj termin će u martu imati i naša ’Ženidba’, a svoj redovni repertoarski život u Leskovcu održava i predstava mlade dramaturškinje Isidore Milosavljević ’Ako se probudiš ili kao da je važno’ (u postavci Nenada Todorovića) koju je sa pozorištem iz ovog grada uradio naš teatar. Ova predstava pozvana je i na gostovanje u Šabac sredinom marta", naveo je upravnik.

Čelni čovek teatra otkriva da ih do kraja godine očekuju i tri nove predstave: premijere komada ’Nesporazum’ (po tekstu i u režiji Nenada Todorovića), Sterijini ’Ajduci’ (u rediteljskom čitanju i adaptaciji Anđelke Nikolić) i praizvedba teksta Aleksandra Jugovića ’Placebo’, koji na scenu postavlja Isidora Goncić. Poseban događaj u tekućoj sezoni, po Radonjićevim rečima, očekuje se na proleće:

"U maju i jedna festivalska premijera. Publika će prvi put biti u prilici da vidi dokumentarni film ’Uprkos svemu’ o nesvakidašnjem 70-godišnjem postojanju i radu naše kuće, autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića", najavio je Radonjić.

Časovi glume

Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici, uprkos malom broju zaposlenih i specifičnim okolnostima, osmislilo je i novi kulturni sadržaj za najmlađe sugrađane: svake srede organizuju časove glume na sceni u Gračanici. Školu vode glumci Narodnog pozorišta, a pohađaju je deca različitog uzrasta.

Stigli i na "Krušku"

Dečija predstava po tekstu i u režiji Radmile Knežević "Uspavana lepotica" dva puta, zaredom, našla se u februaru na festivalu "Kruška" u Kruševcu, a dečije ostvarenje "Sirano" (tekst Igora Bojovića i režija Nenada Todorovića) čija je premijera bila krajem januara u Gračanici izvedena je i u Zvečanu i Leposaviću.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023