Vesti
Kultura

Narodno pozorište od Kosova do Krima

Narodno pozorište u Prištini, sa sedištem u Gračanici, ruši sve granice i rekorde. Premijere, gostovanja, dokumentarni film o sedam decenija postojanja...
Narodno pozorište od Kosova do Krima
Scena iz predstave ''Trojanke'' (Foto I. Vuković)

Glumci iz Gračanice uspeli su ovog meseca da ukinu umetničke "takse" i pređu sve rampe i granice - istovremeno igraju na matičnoj sceni i odlaze na gostovanja, drže školu glume, spremaju se za premijeru dokumentarnog filma o sedam decenija postojanja pozorišta ("Uprkos svemu"), ali i festival antičkog teatra koji će se početkom juna održati na Krimu, pišu Večernje novosti.

Tokom februara NPP je zabeležio rekordan broj aktivnosti, istovremeno pripremajući nove naslove na repertoaru kuće.

"Pored redovnih i gotovo svakodnevnih proba Goldonijevih ’Ribarskih svađa’ (režija Milan Karadžić) čije je prvo izvođenje najavljeno za 25. mart u Gračanici, naše pozorište ovog meseca je već imalo jednu premijeru i osam gostujućih igranja, sedam različitih predstava na svom repertoaru", kaže upravnik Predrag Radonjić i dodaje:

"Takođe, predstava ’Krv crvenog petla’ (po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić) urađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Nišu, izvedena je početkom februara kod nas premijerno, a potom dva puta zaredom u Nišu", rekao je on.

Iza prištinskog ansambla sa sedištem u Gračanici je i veoma uspešno gostovanje u Skoplju, gde su pred oko šest stotina posetilaca Makedonskog narodnog teatra odigrali Gogoljevu ’Ženidbu’ (opet u režiji Milana Karadžića i koprudukciji sa SNP), ispraćeni burnim aplauzom i pozivima za nova gostovanja.

"Veoma zapaženu predstavu ’Žene iz Troje’, koju je po motivima Evripidove tragedije adaptirao i postavio na scenu Nebojša Bradić (krajem prošle godine sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine ’Zoran Radmilović’ iz Zaječara), igraćemo u junu na Festivalu antičkih teatara u gradu Kerču na Krimu", ističe Radonjić.

"Inače, tokom sezone redovno obilazomo gradove širom Srbije. Tako je ’Ivkova slava u Prizrenu’, emotivna predstava koju je prema savremenim prilikama na Kosovu i Metohiji (inspirisan delom Stevana Sremca), adaptirao i režirao Bojan Stojčetović) odigrana početkom meseca u Kraljevu, a dogovoren je nastup u Novom Sadu. Na sceni SNP svoj termin će u martu imati i naša ’Ženidba’, a svoj redovni repertoarski život u Leskovcu održava i predstava mlade dramaturškinje Isidore Milosavljević ’Ako se probudiš ili kao da je važno’ (u postavci Nenada Todorovića) koju je sa pozorištem iz ovog grada uradio naš teatar. Ova predstava pozvana je i na gostovanje u Šabac sredinom marta", naveo je upravnik.

Čelni čovek teatra otkriva da ih do kraja godine očekuju i tri nove predstave: premijere komada ’Nesporazum’ (po tekstu i u režiji Nenada Todorovića), Sterijini ’Ajduci’ (u rediteljskom čitanju i adaptaciji Anđelke Nikolić) i praizvedba teksta Aleksandra Jugovića ’Placebo’, koji na scenu postavlja Isidora Goncić. Poseban događaj u tekućoj sezoni, po Radonjićevim rečima, očekuje se na proleće:

"U maju i jedna festivalska premijera. Publika će prvi put biti u prilici da vidi dokumentarni film ’Uprkos svemu’ o nesvakidašnjem 70-godišnjem postojanju i radu naše kuće, autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića", najavio je Radonjić.

Časovi glume

Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici, uprkos malom broju zaposlenih i specifičnim okolnostima, osmislilo je i novi kulturni sadržaj za najmlađe sugrađane: svake srede organizuju časove glume na sceni u Gračanici. Školu vode glumci Narodnog pozorišta, a pohađaju je deca različitog uzrasta.

Stigli i na "Krušku"

Dečija predstava po tekstu i u režiji Radmile Knežević "Uspavana lepotica" dva puta, zaredom, našla se u februaru na festivalu "Kruška" u Kruševcu, a dečije ostvarenje "Sirano" (tekst Igora Bojovića i režija Nenada Todorovića) čija je premijera bila krajem januara u Gračanici izvedena je i u Zvečanu i Leposaviću.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020