Vesti
Kultura

Narodni orkestar RTS-a i gosti otvorili Mitrovački festival kulture

U Kosovskoj Mitrovici sinoć je zvanično počeo Mitrovački festival kulture.
Narodni orkestar RTS-a i gosti otvorili Mitrovački festival kulture
Narodni orkestar RTS-a i gosti otvorili Mitrovački festival kulture (Foto Radio Kontakt plus)

Festival su otvorili Narodni orkestar Radio televizije Srbije pod upravom Siniše Vićentijevića i mladi izvođači.

Narodni orkestar RTS-a neguje srpsko muzičko folklorno nasleđe, čine ga orkestarski muzičari i solisti.

Za njima su brojni festivali - Beogradski sabor, Beogradsko proleće, Prvi glas Srbije, Mesam, radio emisije Gradovanje, Folk parada, Karavan i Jedna pesma - jedna želja.

U fonoteci Radio Beograd su brojni snimci narodnih pesama u izvođenju Narodnog orkestra RTS-a, a koji predstavljaju svojevrsno muzičko blago.

Veče su, uz orkestar koji izvodi celovečerni program, otvorili Magdalena Savić, učenica Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Lepini, učesnica festivala Carski glasovi, sa pesmom "Ej dragi dragi", Andrej Mihajlović, učenik Osnovne škole "Kralj Milutin" u Gračanici, pesmom "’Ajde Jano" i devetogodišnja Sofija Ilić iz Čaglavice koja je pevala "Žubor voda".

U nastavku večeri nastupaju Danica Krstić i Slavko Banjac.

Mitrovički festival kulture trajaće do 26. juna. Više detalja o celokupnom programu možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022