Vesti
Kultura

Nagrađen kostimograf predstave ’’Lift - Slobodan šou’’

Aleksandar Kovačević dobitnik je nagrade za kostim za predstavu "Lift - Slobodan šou", odlučio je stručni žiri 54. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ koji je od 7. do 14. maja održan u Novom Pazaru.
Nagrađen kostimograf predstave ’’Lift - Slobodan šou’’
Sa premijere predstave Lift Slobodan šou u Gračanici (Foto Goran Andrejević)

Stručni žiri u sastavu predsednik i glumac Aleksandar Gajin, te članovi - rediteljka Đurđa Tešić i teatrolog Spasoje Ž. Milovanović naveli su u obrazloženju svoje odluke da se Kovačeviću dodeljuje nagrada "zbog funkcionalne estetizacije banalnosti i kiča užasa devedesetih godina".

Kovačević ističe da nagradu nije očekivao, ali da mu puno znači jer je, kako kaže, svakoj mladoj osobi potrebna afirmacija.

Objašnjava da je izradom kostima za glumce ove predstave hteo da naglasi “Brodvejski, šljokičavi i prepoznatljivi momenat“ i da to “upakuje u srpske devedesete“.

“Nismo hteli da damo jasnu poruku da li želimo da afirmišemo vladavinu Miloševića ili kritikujemo. I na taj način, ta poslednja slika gde se ceo ansambl, glumci i horisti pojavljuju zapakovani u grobljansko cveće, jeste deo gde ostavljamo na publici da odluči da li želi da im oda počast, ili želi da ih sahrani da nastave dalje“, rekao je Kovačević za RTV Kim.

Predstava "Lift - Slobodan šou", po tekstu Jelene Bogavac, u režiji Nenada Todorovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, izazvala je ogromnu pažnju medija odmah po objavljivanju početka rada na njenoj pripremi.

Premijera ove predstave izvedena je 6. marta na matičnoj sceni NPP u Domu kulture u Gračanici.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023