Vesti
Kultura

Nagrade za učenike Muzičke škole "Stevan Mokranjac na takmičenju u Vršcu

Učenici muzičke škole “Stevan Mokranjac” Gračanica – Laplje Selo, Danijel Eminović i Vasilije Jović, osvojili su prvu i drugu nagradu na nedavno održanom 64. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Vršcu, potvrđeno je Riznici.
Nagrade za učenike Muzičke škole
Danijel Eminović sa svojim nastavnikom Nemanjom Đorđevićem (Foto Kim arhiva)

Na takmičenju je učestvovalo više od 50 muzičkih škola iz čitave Srbije, a učenici ovdašnje su se takmičili u kategorijama za klavir i harmoniku.

Danijel Eminović, učenik četvrtog razreda Osnovne muzičke škole, odsek za klavir, prema rezultatima žirija osvojio je prvu nagrada sa ukupno 91,43 poena od mogućih 100, a Vasilije Jović, učenik šestog razreda osnovne muzičke škole na harmonici, drugu, sa osvojenih 87,71 od mogućih 100.

Kako je potvrđeno u muzičkoj školi, posle duže pauze zbog epidemioloških mera, ovo je prvo takmičenje koje je održano uživo, pred žirijem ali bez prisustva publike. “Učenici naše škole su tokom školske 2020/2021. godine, u decembru i martu učestvovali na više takmičenja koja su organizovana putem onlajn nastupa i postigli izuzetne rezultate. Međutim, pošto ništa ne može zameniti živi nastup, sa velikim zadovoljstvom smo se pripremali za Festival muzičkih škola Srbije, koji se kako je i planirano održao uživo u gradu koji je određen za domaćina ovogodišnjeg Festivala – Vršcu”, kaže za Riznicu direktor ove škole Andrija Jović.

Jović je na osvojenim nagradama čestitao učenicima ali i Nemanji Đorđeviću – nastavniku klavira i Ljubiši Kostiću – nastavniku harmonike koji su posebno zaslužni za rad sa nagrađenom decom.Ostale vesti

Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022