Vesti
Kultura

Nagrade za učenike Muzičke škole "Stevan Mokranjac na takmičenju u Vršcu

Učenici muzičke škole “Stevan Mokranjac” Gračanica – Laplje Selo, Danijel Eminović i Vasilije Jović, osvojili su prvu i drugu nagradu na nedavno održanom 64. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Vršcu, potvrđeno je Riznici.
Nagrade za učenike Muzičke škole
Danijel Eminović sa svojim nastavnikom Nemanjom Đorđevićem (Foto Kim arhiva)

Na takmičenju je učestvovalo više od 50 muzičkih škola iz čitave Srbije, a učenici ovdašnje su se takmičili u kategorijama za klavir i harmoniku.

Danijel Eminović, učenik četvrtog razreda Osnovne muzičke škole, odsek za klavir, prema rezultatima žirija osvojio je prvu nagrada sa ukupno 91,43 poena od mogućih 100, a Vasilije Jović, učenik šestog razreda osnovne muzičke škole na harmonici, drugu, sa osvojenih 87,71 od mogućih 100.

Kako je potvrđeno u muzičkoj školi, posle duže pauze zbog epidemioloških mera, ovo je prvo takmičenje koje je održano uživo, pred žirijem ali bez prisustva publike. “Učenici naše škole su tokom školske 2020/2021. godine, u decembru i martu učestvovali na više takmičenja koja su organizovana putem onlajn nastupa i postigli izuzetne rezultate. Međutim, pošto ništa ne može zameniti živi nastup, sa velikim zadovoljstvom smo se pripremali za Festival muzičkih škola Srbije, koji se kako je i planirano održao uživo u gradu koji je određen za domaćina ovogodišnjeg Festivala – Vršcu”, kaže za Riznicu direktor ove škole Andrija Jović.

Jović je na osvojenim nagradama čestitao učenicima ali i Nemanji Đorđeviću – nastavniku klavira i Ljubiši Kostiću – nastavniku harmonike koji su posebno zaslužni za rad sa nagrađenom decom.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023