Vesti
Kultura

Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu

Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Nagrađene balerine iz Gračanice (Foto Dom kulture Gračanica)

U solo formaciji prvo mesto su osvojile Petra Manitašević, Кatarina Nedeljković i Andrea Perenić, drugo Nikolina Đorđević, a treće Emilija Mihajlović.

Prvo mesto u duo formaciji su osvojile Nina Đekić i Neda Aritonović.

U trio formaciji prvo mesto su osvojile Petra Manitašević, Nikolina Đorđević i Кatarina Nedeljković.

"Ove nagrade su potvrda da deca iz sredine sa daleko manjom logistikom i infrastrukturom mogu postići zapažene rezultate i potvrda da svih ovih godina sa ovom decom radimo dobar posao", rekla je koreografkinja Baletske skole "Gračanica" Una Stefanović.

"Pošto smo mi jedina baletska škola na Kosovu ovo je bila još jedna prilika da se naše balerine uporede sa drugom decom, da vide na kom su oni nivou. Svi smo prezadovoljni, vraćamo se sa puno nagrada i ovo nije kraj naših uspeha", navela je Snežana Bursać, koordinatorka Baletske škole "Gračanica".

"Elitna kultura, vrlo često, nastaje na margini i periferiji. Balet Doma kulture "Gračanica" je dokaz da imamo kreativne snage i potencijala za visoke domete. Naše balerine su najlepši ukras Кosova i Metohije", rekao je za Kim radio direktor Doma kulture Živojin Rakočević

Odlazak mladih balerina na takmičenje u Beograd su pomogli: Skupština grada Prištine, restoran Mimoza, CSD i hotel Кonstantin.Ostale vesti

Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023
Zajednički koncert Ansambla „Venac“ i „Kolo“ u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova "Venac" i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" održaće zajednički koncert u Domu kulture "Gračanica" 11.06.2023. godine sa početkom u 20 časova. 
  • 02.06.2023