Vesti
Kultura

Nagrada za "Žene iz Troje" u Nišu

Žiri Internacionalnog Nišvil džez teatarskog festivala u sastavu Ana Furse, Aleksandra Glovacki i Ana Tasić, nakon odgledanog celog takmičarskog programa, jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolje korišćenu muziku dodeli predstavi "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića.
Nagrada za
Detalj iz predstave ''Žene iz Troje'' (Foto I. Vuković)

U obrazloženju žirija se navodi:

"Muzika u ovoj predstavi višeznačno gradi ključni, tragički duh igre. Ponekada je suptilna i nenametljiva, diskretno nameće tamne, klaustrofobične tonove igre. U drugim trenucima je prigušeno žovijalna, opojna i očaravajuća. Tada kroz kontrast izražava dionijski kult plodnosti, i otkriva da sve što nastaje mora biti spremno na bolno propadanje, što je ničeanska suština tragičnog".

Predstava "Žene iz Troje" urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine, pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara i Udruženja "Dunavfest" iz Beograda i nagrada u Nišu je druga po redu za ovaj komad.

Prethodno su "Žene iz Troje" nagrađene na Viminacijum festu, kada im je pozorišnom festivalu "Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima kraj Novog Sada pripala specijalna nagrada za scenski govor.

Kompozitor originalne muzike za predstavu je Zoran Erić, a korišćena je i muzika drugih autora, uključujući džez standarde.

Nagrada za najbolju predstavu u celini žiri u Nišu je dodelio predstavi „Ćerka“, u režiji Džil Grinhaudž, koja je urađena u saradnji sa lokalnim izvođačima, amaterima, ali i profesionalnim glumcima.

"Izvedena u sali Oficirskog doba, ovo delo pripada izazovnim prostorima performativnog istraživanja koji pomeraju granice teatra. Dokumentaristički utemeljena, intimna i ispovedna, predstava ostavlja snažan utisak na gledoca zbog neodoljive iskrenosti pristupa. Desetak izvođačica otkrivaju svoje intimne misli i sećanja o svojim majkama, ukazujući na svevremenu važnost suočavanja sa svojim emocijama", stoji u saopštenju žirija.

Nakon izvođenja u Nišu, "Žene iz Troje" se sele u Zaječar, gde će publika moći da ih vidi na "Antika festu" koji će biti održan na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.Ostale vesti

Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020