Vesti
Kultura

Nagrada za "Žene iz Troje" u Nišu

Žiri Internacionalnog Nišvil džez teatarskog festivala u sastavu Ana Furse, Aleksandra Glovacki i Ana Tasić, nakon odgledanog celog takmičarskog programa, jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolje korišćenu muziku dodeli predstavi "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića.
Nagrada za
Detalj iz predstave ''Žene iz Troje'' (Foto I. Vuković)

U obrazloženju žirija se navodi:

"Muzika u ovoj predstavi višeznačno gradi ključni, tragički duh igre. Ponekada je suptilna i nenametljiva, diskretno nameće tamne, klaustrofobične tonove igre. U drugim trenucima je prigušeno žovijalna, opojna i očaravajuća. Tada kroz kontrast izražava dionijski kult plodnosti, i otkriva da sve što nastaje mora biti spremno na bolno propadanje, što je ničeanska suština tragičnog".

Predstava "Žene iz Troje" urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine, pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara i Udruženja "Dunavfest" iz Beograda i nagrada u Nišu je druga po redu za ovaj komad.

Prethodno su "Žene iz Troje" nagrađene na Viminacijum festu, kada im je pozorišnom festivalu "Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima kraj Novog Sada pripala specijalna nagrada za scenski govor.

Kompozitor originalne muzike za predstavu je Zoran Erić, a korišćena je i muzika drugih autora, uključujući džez standarde.

Nagrada za najbolju predstavu u celini žiri u Nišu je dodelio predstavi „Ćerka“, u režiji Džil Grinhaudž, koja je urađena u saradnji sa lokalnim izvođačima, amaterima, ali i profesionalnim glumcima.

"Izvedena u sali Oficirskog doba, ovo delo pripada izazovnim prostorima performativnog istraživanja koji pomeraju granice teatra. Dokumentaristički utemeljena, intimna i ispovedna, predstava ostavlja snažan utisak na gledoca zbog neodoljive iskrenosti pristupa. Desetak izvođačica otkrivaju svoje intimne misli i sećanja o svojim majkama, ukazujući na svevremenu važnost suočavanja sa svojim emocijama", stoji u saopštenju žirija.

Nakon izvođenja u Nišu, "Žene iz Troje" se sele u Zaječar, gde će publika moći da ih vidi na "Antika festu" koji će biti održan na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021