Nagrada za "Žene iz Troje" u Nišu

Žiri Internacionalnog Nišvil džez teatarskog festivala u sastavu Ana Furse, Aleksandra Glovacki i Ana Tasić, nakon odgledanog celog takmičarskog programa, jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolje korišćenu muziku dodeli predstavi "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića.

Podeli ovaj članak sa:
  • Detalj iz predstave ''Žene iz Troje'' (Foto I. Vuković)

U obrazloženju žirija se navodi:

"Muzika u ovoj predstavi višeznačno gradi ključni, tragički duh igre. Ponekada je suptilna i nenametljiva, diskretno nameće tamne, klaustrofobične tonove igre. U drugim trenucima je prigušeno žovijalna, opojna i očaravajuća. Tada kroz kontrast izražava dionijski kult plodnosti, i otkriva da sve što nastaje mora biti spremno na bolno propadanje, što je ničeanska suština tragičnog".

Predstava "Žene iz Troje" urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine, pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara i Udruženja "Dunavfest" iz Beograda i nagrada u Nišu je druga po redu za ovaj komad.

Prethodno su "Žene iz Troje" nagrađene na Viminacijum festu, kada im je pozorišnom festivalu "Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima kraj Novog Sada pripala specijalna nagrada za scenski govor.

Kompozitor originalne muzike za predstavu je Zoran Erić, a korišćena je i muzika drugih autora, uključujući džez standarde.

Nagrada za najbolju predstavu u celini žiri u Nišu je dodelio predstavi „Ćerka“, u režiji Džil Grinhaudž, koja je urađena u saradnji sa lokalnim izvođačima, amaterima, ali i profesionalnim glumcima.

"Izvedena u sali Oficirskog doba, ovo delo pripada izazovnim prostorima performativnog istraživanja koji pomeraju granice teatra. Dokumentaristički utemeljena, intimna i ispovedna, predstava ostavlja snažan utisak na gledoca zbog neodoljive iskrenosti pristupa. Desetak izvođačica otkrivaju svoje intimne misli i sećanja o svojim majkama, ukazujući na svevremenu važnost suočavanja sa svojim emocijama", stoji u saopštenju žirija.

Nakon izvođenja u Nišu, "Žene iz Troje" se sele u Zaječar, gde će publika moći da ih vidi na "Antika festu" koji će biti održan na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane