Vesti
Kultura

Nagrada za “MEDIMUS” Festival srednjovekovne muzike u Prizrenu

Časopis „Muzika klasika“ dodelio je Međunarodnom festivalu srednjovekovne muzike u Prizrenu „MEDIMUS“ nagradu za najbolji festival od regionalnog značaja u 2018. godini.
Nagrada za “MEDIMUS” Festival srednjovekovne muzike u Prizrenu
Sa festivala Medimus (Foto Dom kuture)

Festival „MEDIMUS“ organizuju Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, Dom kulture „Gračanica“ i Fondacija Sveti Arhangeli.

Festival je najznajčajnija manifestacija iz oblasti muzičkih umetnosti u proteklom periodu u Prizrenu i održava se u izuzetnom ambijentu Atrijuma crkve Svetog Spasa krajem avgusta.

Festival ima za cilj da predstavi srpsko i evropsko srednjovekovno muzičko nasleđe u gradu gde su nastale neke od naših najlepših kompozicija i gde se osobito negovala pesma i muzička kultura.

“To je veliko priznanje za nas i svakako će biti podstrek za ono što radimo. Jednostavno, proteklih godina smo uspeli, nadam se, da ostavimo neki trag u toj sferi i onda je ovo neka satisfakcija”, kaže za RTV Kim Bojan Babić iz Društva prijatelja Sveti Arhangeli.

Dodaje da festival ima poseban značaj jer okuplja Prizrence i one koji su bili primorani da napuste ovaj grad, ali i u njega dovodi i ljude iz enklava.

Iz Doma kulture Gračanica poručuju da je nagrada izuzetno važna i podsticajna.

„Dom kulture „Gračanica“ ovim festivalom oživljava, uslovno rečeno, filozofiju kulturnog punkta ili tačke u kojoj stvaralac elitne kulture može naći podsticaj za svoje stvaranje, može biti svedok i kritički korektor savremenog trenutka. U skladu sa ovom idejom mi smo oživeli dve kulturne tačke u Prizrenu i Prištini i oni funkcionišu kao kulturni centri tih, faktički za srpsku kulturu nestalih gradova. Pored ovog festivala organizujemo i likovnu koloniju „Jesen u Prizrenu“, književne programe, projekcije filmova, rekao je za RTV Кim urednik književnih programa Doma kulture Žarko Milenković.

Između ostalih, dobitnici nagrada u različitim kategorijama su još i Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom maestra Bojana Suđića, Dejan Mlađenović, Muzikološki institut SANU, Festival Beogradske muzičke svečanosti i drugi. Časopis „Muzika klasika“ dodeljuje ove nagrade od 2010. godine kada je i izašao prvi broj, a osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji doprinos domaćoj muzičkoj sceni.

Bojan Babić kaže da će i ove godine na MEDIMUS-u biti zastupljeni značajni izvođači.

“Imaćemo Ansambl Renesans koji će obeležiti njihov jubilej 55 godina rada, imaćemo ansambl iz Slovenije, iz Grčke. Za nekih dvadesetak dana ćemo imati tačne informacije u vezi učesnika, ali će svakako to biti kvalitetni i interesantni izvođači”, kazao je Babić.

Festival "MEDIMUS" podržava Кancelarija za Кosovo i Metohiju, Eparhija raško prizrenska i Manastir Svetih Arhangela.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020