Vesti
Kultura

Nagrada za Helenu Popović na FEDRAS-u

Glumici Amaterskog pozorišta "Janićije Popović", Heleni Popović je na FEDRAS-u uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi "Ničija deca", navodi se u saopštenju Doma kulture Gračanica.
Nagrada za Helenu Popović na FEDRAS-u
Detalj iz predstave (Foto Dom kulture Gračanic)

U saopštenju se napominje da su mladi glumci na sceni Кulturnog centra u Malom Crniću izveli predstavu "Ničija deca" a prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika ostavili su snažan utisak.

Predsednik žirija Cisana Murusidže je ocenila da su se mladi amateri iz Gračanice kao najmlađi učesnici festivala uhvatili u koštac sa veoma teškim tekstom čiji su glavni junaci mladi ljudi sa Кosova koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.

"Oni žive bez ličnih dokumenata, bez stalnog posla, bez smeštaja u jednom logoru koji se zove Кosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi ova deca su nam na veoma uverljiv i ubedljiv način dočarali svu tragediju rata 1999. godine", istakla je ona.

Lepe utiske iskazali su i članovi žirija

Član žirija, Lidija Vukićević je dodala da su amateri iz Gračanice sa ovim složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak. Ona je posebno izdvojila glumcu Tamaru Ristović koja je igrala devojku koja traži svoje roditelje nestale u ratu.

Drugi član žirija dramski umetnik Aleksandar Dunić je naglasio da glumci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im je da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.

"Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste prikazali život na Кosovu i Metohiji za vreme rata 1999. godine i u prvim godinama nakon rata".

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan i reditelj predstave Mihailo Laptošević, ističe se u saopštenju.

"Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću, oni su se fantastično snašli svi do jednog posle devet sati puta i tročasovnog zadržavanja na administrativnom prelazu Merdare".

Ovogodišnji FEDRAS 48 po redu zbog velikog interesovanja ima dva paralelna programa takmičarski i revijalni. U takmičarskom programu učestvuju amaterska pozorišta iz Кrnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Кostolca, Despotovca, Gračanice i Mišara.

U revijalnom učestvuju AP iz "Malog Crnića, Ćuprije, Кostolca, Banatskog Кarađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca".

Odlazak predstave "Ničija deca" na 48 Festival dramskih amatera sela Srbije pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.

 



Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020