Vesti
Kultura

Nagrada “Slobodan Kostić” uručena Ivanu Negrišorcu

Juče je u Rečanu kod Kosovske Kamenice uručena nagrada “Slobodan Kostić” književniku Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada.
Nagrada “Slobodan Kostić” uručena Ivanu Negrišorcu
Pesnik Negrišorac na Novom Brdu (Foto Kim)

Nagrada je dodeljena prvi put u rodnom mestu pesnikovom, a književni programi manifestacije pod nazivom “Pesnička reč u čast profesora i književnika dr Slobodana Kostića” završeni su danas u Velikoj Hoči.

Predsednik žirija prof. dr Dragiša Bojović je istakao da je nagrađena knjiga “Istraga predaka” sažimanje književnog, teorijskog pesničkog i filozofskog iskustva bliskim stvaralaštvu Slobodana Kostića.

“To je pre svega nacionalno pitanje preko ukrštanja Kosova i Metohije i Crne Gore, pravoslavlja i Svetosavlja, pesnička reč i njeni odjeci. On koristi različite žanrove, ukršta književnu teorijsku misao i retoričke sposobnosti. Iz pozadine tananih pesničkih poetskih poruka plasira jasne i nedvosmislene nacionalne stavove”, rekao je Bojović.

Bojović naglašava da je Negrišorac angažovani stvaralac koji se oslanja na univerzalnost Njegoševih poruka, preispitivanja pitanje indentiteta i duhovnosti preko tih pitanja. “Negrišorac ulazi u onaj maleni krstonosni krug srpskih intelektualaca koji se napajaju samo sa bistrih izvora svetoslavlja i pravoverja”, kazao je Bojović.

U besedi koju je nakon uručenja nagrade izgovorio Ivan Negrišorac on je govoreći o stvaralaštvu Slobodan Kostića i dugogodišnjem susretima sa njim video u njemu teški problem prostora i da je primećivao kako se ta, kako je kazao, “tamna strana” kosovskog i ličnog problema preobrazila u pokajanje i radoste. “Pesme i knige Slobodana Kostića trebalo bi da razumemo kao glasnike viših i boljih svetova onih božijih zbog kojih i vredi jedino postojati na ovom svetu, pa i zbog kojih ovaj svet jedino i opstaje”, kazao je Negrišorac.

Bliskost tradicije savremeni pesnički izraz i veze sa dalekom prošlošću pesnik povezuje svojim talentom i daje im novi život. “Na Kosovu se živi uz poštovanje predaka, a ne kao u ovoj mojoj knjizi uz istragu predaka, a ne uz njihovo simbolično pogubljenje koje nam se nameće kao, navodno, civilizacijsko dostignuće”, kaže Negrišorac.

Sve to podrazumeva da ne zaboravimo bliskost života i njegovu stvarnost. “Braneći Kosovo mi moramo da branimo, pre svega, žive ljude koji su ovde i to je sasvim ispravan stav”, kazao je Negrišorac.

Ivan Negrišorac, je pesničko ime Dragana Stanića predsednika Matice srpske iz Novog Sada dobitnika brojnih nagrada i profesora Teorije književnosti na Novosadskom univerzitetu.

Predsednik Upravnog odbora “Pesnička reč u čast profesora i književnika dr Slobodana Kostića” protojerej stavrofor Trajan Kojić, prijatelj i saradnik pesnikov istakao je da su njegova ljubav, talenat koji mu je Bog darovao i veliki trud i rad okupili ljude oko ove manifestacije kao i da je na raznim planovima Slobodan Kostić ostavljao duboki trag u umetnosti i duhovnosti ovog i ukupnog srpskog kulturnog prostora.

“Njegova veličina je bila u tome što je mogao da bude jednak sa običnim malim ljudima i da svoje znanje, talente i položaje koje je imao zaboravi i podredi drugima i Bogu”, zaključio je otac Trajan koji je starešna crkve Svetog Marka u Beogradu.

U ime porodice Kostić govorila je i doc.dr Aleksandra Kostić Tmušić, a na susretima su govorili pisci Radoslav Zlatanović, Dragomir Kostić, Novica Sovrlić, Sunčica Denić, Cera Mihailović, Petar Sarić, Srećko Simić, Žarko Milenković, Živojin Rakočević i drugi.

U okviru manifestacije održana je i promocija knjige Đorđa Jevtića pod nazivom "Kosovo u delima srpskih autora".

Novčani deo književne nagrade Ivan Negrišorac će uručiti Žarku Periću najboljem maturantu Bogoslovije u Prizrenu i najboljem studentu Književnosti sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Prištini.

Manifestaciju su organizovali “Pesnička reč u čast profesora i književnika dr Slobodana Kostića” i Dom kulture Gračanica, a podržala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i porodice Petrović i Spasić iz Velike Hoče.Ostale vesti

’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021