Nagrada “Slobodan Kostić” uručena Ivanu Negrišorcu

Juče je u Rečanu kod Kosovske Kamenice uručena nagrada “Slobodan Kostić” književniku Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada.

Podeli ovaj članak sa:
  • Pesnik Negrišorac na Novom Brdu (Foto Kim)

Nagrada je dodeljena prvi put u rodnom mestu pesnikovom, a književni programi manifestacije pod nazivom “Pesnička reč u čast profesora i književnika dr Slobodana Kostića” završeni su danas u Velikoj Hoči.

Predsednik žirija prof. dr Dragiša Bojović je istakao da je nagrađena knjiga “Istraga predaka” sažimanje književnog, teorijskog pesničkog i filozofskog iskustva bliskim stvaralaštvu Slobodana Kostića.

“To je pre svega nacionalno pitanje preko ukrštanja Kosova i Metohije i Crne Gore, pravoslavlja i Svetosavlja, pesnička reč i njeni odjeci. On koristi različite žanrove, ukršta književnu teorijsku misao i retoričke sposobnosti. Iz pozadine tananih pesničkih poetskih poruka plasira jasne i nedvosmislene nacionalne stavove”, rekao je Bojović.

Bojović naglašava da je Negrišorac angažovani stvaralac koji se oslanja na univerzalnost Njegoševih poruka, preispitivanja pitanje indentiteta i duhovnosti preko tih pitanja. “Negrišorac ulazi u onaj maleni krstonosni krug srpskih intelektualaca koji se napajaju samo sa bistrih izvora svetoslavlja i pravoverja”, kazao je Bojović.

U besedi koju je nakon uručenja nagrade izgovorio Ivan Negrišorac on je govoreći o stvaralaštvu Slobodan Kostića i dugogodišnjem susretima sa njim video u njemu teški problem prostora i da je primećivao kako se ta, kako je kazao, “tamna strana” kosovskog i ličnog problema preobrazila u pokajanje i radoste. “Pesme i knige Slobodana Kostića trebalo bi da razumemo kao glasnike viših i boljih svetova onih božijih zbog kojih i vredi jedino postojati na ovom svetu, pa i zbog kojih ovaj svet jedino i opstaje”, kazao je Negrišorac.

Bliskost tradicije savremeni pesnički izraz i veze sa dalekom prošlošću pesnik povezuje svojim talentom i daje im novi život. “Na Kosovu se živi uz poštovanje predaka, a ne kao u ovoj mojoj knjizi uz istragu predaka, a ne uz njihovo simbolično pogubljenje koje nam se nameće kao, navodno, civilizacijsko dostignuće”, kaže Negrišorac.

Sve to podrazumeva da ne zaboravimo bliskost života i njegovu stvarnost. “Braneći Kosovo mi moramo da branimo, pre svega, žive ljude koji su ovde i to je sasvim ispravan stav”, kazao je Negrišorac.

Ivan Negrišorac, je pesničko ime Dragana Stanića predsednika Matice srpske iz Novog Sada dobitnika brojnih nagrada i profesora Teorije književnosti na Novosadskom univerzitetu.

Predsednik Upravnog odbora “Pesnička reč u čast profesora i književnika dr Slobodana Kostića” protojerej stavrofor Trajan Kojić, prijatelj i saradnik pesnikov istakao je da su njegova ljubav, talenat koji mu je Bog darovao i veliki trud i rad okupili ljude oko ove manifestacije kao i da je na raznim planovima Slobodan Kostić ostavljao duboki trag u umetnosti i duhovnosti ovog i ukupnog srpskog kulturnog prostora.

“Njegova veličina je bila u tome što je mogao da bude jednak sa običnim malim ljudima i da svoje znanje, talente i položaje koje je imao zaboravi i podredi drugima i Bogu”, zaključio je otac Trajan koji je starešna crkve Svetog Marka u Beogradu.

U ime porodice Kostić govorila je i doc.dr Aleksandra Kostić Tmušić, a na susretima su govorili pisci Radoslav Zlatanović, Dragomir Kostić, Novica Sovrlić, Sunčica Denić, Cera Mihailović, Petar Sarić, Srećko Simić, Žarko Milenković, Živojin Rakočević i drugi.

U okviru manifestacije održana je i promocija knjige Đorđa Jevtića pod nazivom "Kosovo u delima srpskih autora".

Novčani deo književne nagrade Ivan Negrišorac će uručiti Žarku Periću najboljem maturantu Bogoslovije u Prizrenu i najboljem studentu Književnosti sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Prištini.

Manifestaciju su organizovali “Pesnička reč u čast profesora i književnika dr Slobodana Kostića” i Dom kulture Gračanica, a podržala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i porodice Petrović i Spasić iz Velike Hoče.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane