Vesti
Kultura

Nagrada Aleksandri Ničić za "Otvoreno pismo Dositeju"

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

Nagrada Aleksandri Ničić za
Dositej Obradović, litografija Anastasa Jovanovića (Foto vikimedia)

Na ovogodišnjem konkursu su učestvovali đaci iz 17 škola iz Srbije i Republike Srpske, a žiri u sastavu: Marija Bišof, književnica i predsednica žirija, prof. dr Valentina Hamović i profesorka Nataša Kljajić je pregledao 62 rada.

Dodeljene su jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kao i tri pohvale.

Aleksandra Ničić je dobila treću nagradu, kao i njeni vršnjaci iz Užica i Beograda.

"Srećna sam zbog nagrade, mnogo mi znači. Moja profesorka Ana Kostić je možda i najviše zaslužna jer mi je, kad sam joj predstavila moju ideju za rad, dala jasne smernice. Nekoliko puta sam pisala i brisala moje pismo Dositeju. Imala sam i malu tremu i nisam baš bila sigurna u sebe, ali tu je bila profeosrka koja me je ohrabrivala i na kraju je taj trud doneo rezultat", rekla je za RTV Kim Aleksandra.

Dve druge nagrade sa ovog konkursa su otišle u Republiku Srpsku, odnosno Mali Zvornik.

Prvu nagradu je dobio Ivan Arambašić iz Zemunske gimnazije.

Organizatori su odlučili da termin svečanog uručenja nagrada naknadno objave, u zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije u Srbiji.Ostale vesti

“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020