Vesti
Kultura

Nagrada Aleksandri Ničić za "Otvoreno pismo Dositeju"

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

Nagrada Aleksandri Ničić za
Dositej Obradović, litografija Anastasa Jovanovića (Foto vikimedia)

Na ovogodišnjem konkursu su učestvovali đaci iz 17 škola iz Srbije i Republike Srpske, a žiri u sastavu: Marija Bišof, književnica i predsednica žirija, prof. dr Valentina Hamović i profesorka Nataša Kljajić je pregledao 62 rada.

Dodeljene su jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kao i tri pohvale.

Aleksandra Ničić je dobila treću nagradu, kao i njeni vršnjaci iz Užica i Beograda.

"Srećna sam zbog nagrade, mnogo mi znači. Moja profesorka Ana Kostić je možda i najviše zaslužna jer mi je, kad sam joj predstavila moju ideju za rad, dala jasne smernice. Nekoliko puta sam pisala i brisala moje pismo Dositeju. Imala sam i malu tremu i nisam baš bila sigurna u sebe, ali tu je bila profeosrka koja me je ohrabrivala i na kraju je taj trud doneo rezultat", rekla je za RTV Kim Aleksandra.

Dve druge nagrade sa ovog konkursa su otišle u Republiku Srpsku, odnosno Mali Zvornik.

Prvu nagradu je dobio Ivan Arambašić iz Zemunske gimnazije.

Organizatori su odlučili da termin svečanog uručenja nagrada naknadno objave, u zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije u Srbiji.Ostale vesti

Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 17.10.2020