Vesti
Kultura

Nagrada Aleksandri Ničić za "Otvoreno pismo Dositeju"

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

Nagrada Aleksandri Ničić za
Dositej Obradović, litografija Anastasa Jovanovića (Foto vikimedia)

Na ovogodišnjem konkursu su učestvovali đaci iz 17 škola iz Srbije i Republike Srpske, a žiri u sastavu: Marija Bišof, književnica i predsednica žirija, prof. dr Valentina Hamović i profesorka Nataša Kljajić je pregledao 62 rada.

Dodeljene su jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kao i tri pohvale.

Aleksandra Ničić je dobila treću nagradu, kao i njeni vršnjaci iz Užica i Beograda.

"Srećna sam zbog nagrade, mnogo mi znači. Moja profesorka Ana Kostić je možda i najviše zaslužna jer mi je, kad sam joj predstavila moju ideju za rad, dala jasne smernice. Nekoliko puta sam pisala i brisala moje pismo Dositeju. Imala sam i malu tremu i nisam baš bila sigurna u sebe, ali tu je bila profeosrka koja me je ohrabrivala i na kraju je taj trud doneo rezultat", rekla je za RTV Kim Aleksandra.

Dve druge nagrade sa ovog konkursa su otišle u Republiku Srpsku, odnosno Mali Zvornik.

Prvu nagradu je dobio Ivan Arambašić iz Zemunske gimnazije.

Organizatori su odlučili da termin svečanog uručenja nagrada naknadno objave, u zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije u Srbiji.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020