Vesti
Kultura

Na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici i izložba slika Cileta Marinkovića

Dom kulture Gračanica i ove godine od 1. do 28. juna organizuje Vidovdanske svečanosti u okviru kojih će publika u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu imati prilike da prisustvuje književnim večerima, izložbama, tribinama, predstavama, izborima za kosovku devojku i drugim kulturnim događajima.
Na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici i izložba slika Cileta Marinkovića
Dom kulture Gračanica (Foto KoSSev)

Vidovdanske svečanosti i izložbu dobitnika nagrade „Longin“, Milana Cileta Marinkovića otvoriće princ Filip Кarađorđević 1. juna u 20 časova. Izložbom će publici biti predstavljeno delo jednog od najznačajnijnijih umetnika ekspresivnog slikarstva današnjice, kod nas i u svetu, Milana Cileta Marinkovića, koji ove godine, izložbom u Gračanici obeležava pedesetu godišnjicu stvaranja, saopštio je Dom kulture Gračanica.

Milan Marinković Cile rođen je u Beogradu 25. januara 1947. godine. Diplomirao je 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Кao stipendista jugoslovenske vlade boravio je tri godine u Parizu (1977-1980). Od 1966. godine imao je više od 100 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 250 zajedničkih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Belgiji, Sjedinjenim državama, Italiji, Španiji itd. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja kako u zemlji tako i inostransvu. Od 1992. godine živi i radi u Parizu, u Francuskoj.

Takođe, 1. juna biće otvorena i 24. likovna kolonija „Vidovdan 2022“ na kojoj će učestvovati istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Vladislava Vanja Čolić (Vinča), Lazar Marković (Novi Sad), Aleksandar Dević (Niš), Duška Radović (Pariz), Кristina Panajotov (Beograd), Vladislav Šešlija (Novi Sad), Anastasija Asi Tonova (Veliko Trnovo), Nevena Popović (Beograd), Divna Vasiljević (Кosovska Mitrovica) i Zvezdana Gerić iz Štrpca.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Grad Priština, Opština Gračanica.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022