Vesti
Kultura

Muzička škola „Stevan Mokranjac“: Profesori uživaju u radu, deca u nastavi i takmičenjima

Učenici Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu zahvaljujući svojim talentima, radu i trudu ostvaruju značajne uspehe na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nedavno su Danijel Eminović, Dina Škrijelj i Milena Dimitrijević doneli još tri nagrade u svoju školu.
Muzička škola „Stevan Mokranjac“: Profesori uživaju u radu, deca u nastavi i takmičenjima
Milena Dimitrijević, učenica šestog razreda Muzičke škole ''Stevan Mokranjac'' (Foto Kim)

Danijel Eminović iz Lapljeg Sela je na klavirskom takmičenju održanom sredinom februara u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu osvojio drugu nagradu.

„Vrlo sam zadovoljan plasmanom, znam da mi je falio jedan poen do prve nagrade, ali potrudiću više se sledeći put. Kao najznačajnije bih izdvojio dve nagrade: prvu gde sam bio apsolutni pobednik u Smederevskoj Palanci i isto u Smederevskoj Palanci gde sam na takmičenju osvojio 98 od mogućih 100 poena“, kazao je on.

Danijel planira da se dalje bavi muzikom, da upiše srednju muzičku školu, a potom i muzičku akademiju.

„Dnevno vežbam po dva ili tri sata, koliko stignam zbog obaveza iz osnovne i muzičke škole. Nije naporno ako si uporan, vezbam i van škole. Ljubav prema klaviru se rodila kada sam došao na upis u muzičku školu, imao sam devet godina. Pored talenta, za uspeh su neophodni rad, trud i volja. Trenutno se pripremam za festival muzičkih i baletskih škola u Nišu“, rekao je Eminović.

Učenica šestog razreda muzičke škole Milena Dimitrijević je osvojila treću nagradu na međunarodnom takmičenju „Memorijal Sanja Pavlović“ održanom 11. marta u Aleksincu.

„Zadovoljna sam tom nagradom, ali svakako je moglo da bude bolje. Za ovo takmičenje sam se pripremala nekoliko meseci. Dnevno vežbam od sat do dva sata, zavisi koliko vremena imam. Nakon završetka osnovne škole planiram da upišem srednju muzičku školu uporedo sa Gimnazijom i nadam se da ću učestvovati na još takmičenja. U Sremskoj Mitrovici osvojila sam drugu nagradu, a u Novom Sadu treću nagradu. Ovu drugu nagradu bih izdvojila kao najznačajniju, pošto mi je to najveći rezultat. Za uspeh je neophodan rad, da se dosta vežba, da znamo i da volimo nešto“, kazala je ova mlada pijanistkinja.

Profesor klavira Nemanja Đorđević je kazao da njihova škola redovno niže uspehe na međunarodnim takmičenjima.

“Radi se o međunarodnim takmičenjima klavira u Beogradu, zatim u Smederevskoj Palanci i u Aleksincu. Na takmičenju u Beogradu učenica Dina Škrijelj je u klasi mog kolege Bojana Ničića osvojila visoku drugu nagradu. Nama sada predstoji republički festival u Nišu, on će biti održan 9. maja, zatim ćemo imati međunarodno takmičenje u Novom Sadu i nastup na Kolarcu, bićemo specijalni gosti povodom 70 godišnjice muzičke škole „Josip Marinković“ iz Beograda. Mi se marljivo pripremamo za taj nastup i zaista je velika čast nastupiti na Kolarcu“, rekao je on.

Direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Andrija Jović kazao je za RTV Kim da osnovna škola trenutno ima odsek za klavir i harmoniku, dok u srednjoj školi funkcioniše odsek za muzičku teoriju, smer muzički saradnik.

„Radimo na tome da nekako priuštimo ovoj našoj deci da imaju još koji instrument, da to budu violina i gitara. Što se uslova tiče, nastavnih sredstava i instrumenata imamo, sve što je potrebno za kvalitetno odvijanje nastave. Nedostaju dodatni instrumenti, verujem da bi imalo zainteresovane dece koja bi se upisala i na časove solo pevanja“, rekao je on.

Profesor Đorđević je dodao da im polukoncertni klavir koji su nedavno dobili od Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda mnogo znači.

„To će svakako da unapredi nastavu. Mi smo ranije dobili polukoncertni klavir od Arnoa Gujona, pre toga smo se pripremali za svako takmičenje na električnom klaviru. No, električni klavir nije isto što i polukoncertni klavir, nije dakle isto pripremati se na polukoncertnom i na električnom klaviru. Sada zaista imamo veoma dobre uslove, imamo sve instrumente, imamo prostor, imamo veoma dobar kadar i mislim da i naši rezultati govore o tome“, kazao je Đorđević.

Učenici osnovne muzičke škole pohađaju samo stručne predmete, dok se u srednjoj školi, pored stručnih, uče i svi opšteobrazovni predmeti.

„Radi se po planu i programu koji je najpribližniji Gimnaziji. Učenici mogu da iskoriste privilegiju i uporedo pohađaju dve škole. Uglavnom je to Gimnazija, gde slušaju opšteobrazovne predmete, a kod nas dolaze na stručne predmete. Imamo i učenike koji pohađaju samo muzičku školu i tu mogu da dobiju kompletno obrazovanje“, dodao je Jović.

Za upis u prvu godinu srednje muzičke škole u školskoj godini 2022/23. prijavilo se desetoro kandidata. Osmoro najuspešnijih će od septembra pohađati nastavu u ovoj ustanovi.

„Mogućnost prijave imaju i učenici koji nisu išli u osnovnu muzičku školu, a isto tako mogu da se prijave i učenici koji završavaju šesti razred osnovne muzičke škole. Oni koji nemaju završenu nižu muzičku školu, polažu ispit za nivo osnovne muzičke škole, gde se proveravaju sklonosti i sposobnosti za bavljenje muzikom. Ako to uspešno polože, onda idu na glavni prijemni, gde se polažu pismeni i usmeni ispit iz solfeđa, kao i test iz teorije muzike“, kazao je Jović.

Na dosadašnje uspehe koje su učenici postizali na mnogobrojnim takmičenjima vrlo su ponosni i direktor i profesori.

„Svako takmmičenje iziskuje ogroman rad, tu su ogromna odricanja, sati i sati vežbanja, bukvalno stalno radimo. Nemamo samo redovnu, već je tu i dodatna nastava, radi se čak i vikendom. Ali, svakako uživamo u svom poslu, zaista je lepo baviti se njime. Veoma sam ponosan na svoje učenike i upravo oni naš posao čine veoma lep“, rekao je profesor klavira Nemanja Đorđević.

„U poslednje vreme smo imali veoma uspešan period. Mogu da kažem da postižemo izuzetne rezultate, to je dobar znak i pokazatelj da naši profesori rade izuzetno dobro sa učenicima, imamo dobre učenike“, zaključio je direktor Andrija Jović.

Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ iz Prištine koja nastavu izvodi u Lapljem Selu pohađa 160 učenika. Njih 130 stiče osnovno muzičko obrazovanje, a 30 ide u srednju muzičku školu.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023