Vesti
Kultura

Muzička škola „Stevan Mokranjac“: Profesori uživaju u radu, deca u nastavi i takmičenjima

Učenici Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu zahvaljujući svojim talentima, radu i trudu ostvaruju značajne uspehe na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nedavno su Danijel Eminović, Dina Škrijelj i Milena Dimitrijević doneli još tri nagrade u svoju školu.
Muzička škola „Stevan Mokranjac“: Profesori uživaju u radu, deca u nastavi i takmičenjima
Milena Dimitrijević, učenica šestog razreda Muzičke škole ''Stevan Mokranjac'' (Foto Kim)

Danijel Eminović iz Lapljeg Sela je na klavirskom takmičenju održanom sredinom februara u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu osvojio drugu nagradu.

„Vrlo sam zadovoljan plasmanom, znam da mi je falio jedan poen do prve nagrade, ali potrudiću više se sledeći put. Kao najznačajnije bih izdvojio dve nagrade: prvu gde sam bio apsolutni pobednik u Smederevskoj Palanci i isto u Smederevskoj Palanci gde sam na takmičenju osvojio 98 od mogućih 100 poena“, kazao je on.

Danijel planira da se dalje bavi muzikom, da upiše srednju muzičku školu, a potom i muzičku akademiju.

„Dnevno vežbam po dva ili tri sata, koliko stignam zbog obaveza iz osnovne i muzičke škole. Nije naporno ako si uporan, vezbam i van škole. Ljubav prema klaviru se rodila kada sam došao na upis u muzičku školu, imao sam devet godina. Pored talenta, za uspeh su neophodni rad, trud i volja. Trenutno se pripremam za festival muzičkih i baletskih škola u Nišu“, rekao je Eminović.

Učenica šestog razreda muzičke škole Milena Dimitrijević je osvojila treću nagradu na međunarodnom takmičenju „Memorijal Sanja Pavlović“ održanom 11. marta u Aleksincu.

„Zadovoljna sam tom nagradom, ali svakako je moglo da bude bolje. Za ovo takmičenje sam se pripremala nekoliko meseci. Dnevno vežbam od sat do dva sata, zavisi koliko vremena imam. Nakon završetka osnovne škole planiram da upišem srednju muzičku školu uporedo sa Gimnazijom i nadam se da ću učestvovati na još takmičenja. U Sremskoj Mitrovici osvojila sam drugu nagradu, a u Novom Sadu treću nagradu. Ovu drugu nagradu bih izdvojila kao najznačajniju, pošto mi je to najveći rezultat. Za uspeh je neophodan rad, da se dosta vežba, da znamo i da volimo nešto“, kazala je ova mlada pijanistkinja.

Profesor klavira Nemanja Đorđević je kazao da njihova škola redovno niže uspehe na međunarodnim takmičenjima.

“Radi se o međunarodnim takmičenjima klavira u Beogradu, zatim u Smederevskoj Palanci i u Aleksincu. Na takmičenju u Beogradu učenica Dina Škrijelj je u klasi mog kolege Bojana Ničića osvojila visoku drugu nagradu. Nama sada predstoji republički festival u Nišu, on će biti održan 9. maja, zatim ćemo imati međunarodno takmičenje u Novom Sadu i nastup na Kolarcu, bićemo specijalni gosti povodom 70 godišnjice muzičke škole „Josip Marinković“ iz Beograda. Mi se marljivo pripremamo za taj nastup i zaista je velika čast nastupiti na Kolarcu“, rekao je on.

Direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Andrija Jović kazao je za RTV Kim da osnovna škola trenutno ima odsek za klavir i harmoniku, dok u srednjoj školi funkcioniše odsek za muzičku teoriju, smer muzički saradnik.

„Radimo na tome da nekako priuštimo ovoj našoj deci da imaju još koji instrument, da to budu violina i gitara. Što se uslova tiče, nastavnih sredstava i instrumenata imamo, sve što je potrebno za kvalitetno odvijanje nastave. Nedostaju dodatni instrumenti, verujem da bi imalo zainteresovane dece koja bi se upisala i na časove solo pevanja“, rekao je on.

Profesor Đorđević je dodao da im polukoncertni klavir koji su nedavno dobili od Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda mnogo znači.

„To će svakako da unapredi nastavu. Mi smo ranije dobili polukoncertni klavir od Arnoa Gujona, pre toga smo se pripremali za svako takmičenje na električnom klaviru. No, električni klavir nije isto što i polukoncertni klavir, nije dakle isto pripremati se na polukoncertnom i na električnom klaviru. Sada zaista imamo veoma dobre uslove, imamo sve instrumente, imamo prostor, imamo veoma dobar kadar i mislim da i naši rezultati govore o tome“, kazao je Đorđević.

Učenici osnovne muzičke škole pohađaju samo stručne predmete, dok se u srednjoj školi, pored stručnih, uče i svi opšteobrazovni predmeti.

„Radi se po planu i programu koji je najpribližniji Gimnaziji. Učenici mogu da iskoriste privilegiju i uporedo pohađaju dve škole. Uglavnom je to Gimnazija, gde slušaju opšteobrazovne predmete, a kod nas dolaze na stručne predmete. Imamo i učenike koji pohađaju samo muzičku školu i tu mogu da dobiju kompletno obrazovanje“, dodao je Jović.

Za upis u prvu godinu srednje muzičke škole u školskoj godini 2022/23. prijavilo se desetoro kandidata. Osmoro najuspešnijih će od septembra pohađati nastavu u ovoj ustanovi.

„Mogućnost prijave imaju i učenici koji nisu išli u osnovnu muzičku školu, a isto tako mogu da se prijave i učenici koji završavaju šesti razred osnovne muzičke škole. Oni koji nemaju završenu nižu muzičku školu, polažu ispit za nivo osnovne muzičke škole, gde se proveravaju sklonosti i sposobnosti za bavljenje muzikom. Ako to uspešno polože, onda idu na glavni prijemni, gde se polažu pismeni i usmeni ispit iz solfeđa, kao i test iz teorije muzike“, kazao je Jović.

Na dosadašnje uspehe koje su učenici postizali na mnogobrojnim takmičenjima vrlo su ponosni i direktor i profesori.

„Svako takmmičenje iziskuje ogroman rad, tu su ogromna odricanja, sati i sati vežbanja, bukvalno stalno radimo. Nemamo samo redovnu, već je tu i dodatna nastava, radi se čak i vikendom. Ali, svakako uživamo u svom poslu, zaista je lepo baviti se njime. Veoma sam ponosan na svoje učenike i upravo oni naš posao čine veoma lep“, rekao je profesor klavira Nemanja Đorđević.

„U poslednje vreme smo imali veoma uspešan period. Mogu da kažem da postižemo izuzetne rezultate, to je dobar znak i pokazatelj da naši profesori rade izuzetno dobro sa učenicima, imamo dobre učenike“, zaključio je direktor Andrija Jović.

Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ iz Prištine koja nastavu izvodi u Lapljem Selu pohađa 160 učenika. Njih 130 stiče osnovno muzičko obrazovanje, a 30 ide u srednju muzičku školu.Ostale vesti

Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022