Vesti
Kultura

‘’Mudrolije Jovana Zafirovića’’

Sinoć je u Ranilugu održana promocija knjige aforizama "Glavom kroz stid" mladog aforističara i pisca Jovana Zafirovića.
‘’Mudrolije Jovana Zafirovića’’
Sa sinoćnje promocije knjige aforizama ''Glavom kroz stid'' Jovana Zafirovića (Foto Kim)

Novica Sovrlić, književnik i predsednik Društva književnika Kosova i Metohije, u čijem izdanju se pojavila ova knjiga je rekao da ovu knjigu treba zvati "Mudrolije Jovana Zafirovića".

"Ove godine Društvo književnika je objavilo čak četiri naslova pisaca iz Kosovskog Pomoravlja. Ovu knjigu promovisaćemo širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i zauzeće posebno mesto na Beogradskom sajmu knjiga", dodao je Sovrlić.

Urednik ove knjige, Aleksandar Dunđerin, istakao je u prvi plan naslov i fenomen stida kao zaboravljenu vrednost i kategoriju.

"Mnogi pisci potcenjuju aforizam. Ali aforizam je esencija satiričnog izraza i najkompleksniji deo satire. Umeće Jovana Zafirovića uočava se već u samom naslovu njegove knjige "Glavom kroz stid". Jednom ustaljenon frazom "glavom kroz zid", malom jezičkom intervencijom, Zafirović uspeva da definiše politički, socijalni, mentalitetski karakter ljudi na ovom prostoru", naveo je Dunđerin.

Jovan Zafirović je pred nekoliko desetina mladih u prijatnoj atmosferi kafića "Long ajlend" ("Long island"), čitao svoje aforizme i u izjavi za RTV Kim naglasio da će nastaviti da "piše o složenim problemima naše stvarnosti, međusobnim odnosima, društvenim zabludama i istinama koje može razumeti ceo svet".

Izuzetno povoljne kritike i ocene njegovog dela svrstale su ovog mladog stvaraoca iz Kosovskog Pomoravlja u sam vrh srpske aforistike.

"Kosovsko - Metohijska književna i javna scena, u novije vreme, nije imala tako dobar aforizam. Važno je napomenuti da je tu bio Milan Ilić Maja, a knjigom "Glavom kroz stid" zablistao je Jovan Zafirović. Objektivnost, istina i lekovita duhovitost učinili su da ovaj žanr dobije jedinstvenog autora sa Kosova i Metohije", kazao je književnik i predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

Ilustracije za knjigu radio je Jugoslav Vlahović, a njenim dizajnom bavila se Miljana Dunđerin.

Jovan Zafirović rođen je 1997. godine u Gnjilanu. Dobitnik je "Vibove nagrade" (2021) i nagrade "Mladi Tipar" (2022).Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022