Vesti
Kultura

‘’Mudrolije Jovana Zafirovića’’

Sinoć je u Ranilugu održana promocija knjige aforizama "Glavom kroz stid" mladog aforističara i pisca Jovana Zafirovića.
‘’Mudrolije Jovana Zafirovića’’
Sa sinoćnje promocije knjige aforizama ''Glavom kroz stid'' Jovana Zafirovića (Foto Kim)

Novica Sovrlić, književnik i predsednik Društva književnika Kosova i Metohije, u čijem izdanju se pojavila ova knjiga je rekao da ovu knjigu treba zvati "Mudrolije Jovana Zafirovića".

"Ove godine Društvo književnika je objavilo čak četiri naslova pisaca iz Kosovskog Pomoravlja. Ovu knjigu promovisaćemo širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i zauzeće posebno mesto na Beogradskom sajmu knjiga", dodao je Sovrlić.

Urednik ove knjige, Aleksandar Dunđerin, istakao je u prvi plan naslov i fenomen stida kao zaboravljenu vrednost i kategoriju.

"Mnogi pisci potcenjuju aforizam. Ali aforizam je esencija satiričnog izraza i najkompleksniji deo satire. Umeće Jovana Zafirovića uočava se već u samom naslovu njegove knjige "Glavom kroz stid". Jednom ustaljenon frazom "glavom kroz zid", malom jezičkom intervencijom, Zafirović uspeva da definiše politički, socijalni, mentalitetski karakter ljudi na ovom prostoru", naveo je Dunđerin.

Jovan Zafirović je pred nekoliko desetina mladih u prijatnoj atmosferi kafića "Long ajlend" ("Long island"), čitao svoje aforizme i u izjavi za RTV Kim naglasio da će nastaviti da "piše o složenim problemima naše stvarnosti, međusobnim odnosima, društvenim zabludama i istinama koje može razumeti ceo svet".

Izuzetno povoljne kritike i ocene njegovog dela svrstale su ovog mladog stvaraoca iz Kosovskog Pomoravlja u sam vrh srpske aforistike.

"Kosovsko - Metohijska književna i javna scena, u novije vreme, nije imala tako dobar aforizam. Važno je napomenuti da je tu bio Milan Ilić Maja, a knjigom "Glavom kroz stid" zablistao je Jovan Zafirović. Objektivnost, istina i lekovita duhovitost učinili su da ovaj žanr dobije jedinstvenog autora sa Kosova i Metohije", kazao je književnik i predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

Ilustracije za knjigu radio je Jugoslav Vlahović, a njenim dizajnom bavila se Miljana Dunđerin.

Jovan Zafirović rođen je 1997. godine u Gnjilanu. Dobitnik je "Vibove nagrade" (2021) i nagrade "Mladi Tipar" (2022).Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023