Vesti
Kultura

’’Mozaici čulnog’’: Narod kao sudbina

"Danas je važno biti svoj na svome i predstavljati svoj narod kao sopstvenu sudbinu", poručio je prisutnima u Galeriji Doma kulture "Gračanica" na svečanom otvaranju grupne izložbe novih članova najstarijeg srpskog udruženja likovnih umetnika "Lada", pod nazivom "Mozaici čulnog", video linkom njegov predsednik Aleksandar Đurić.
’’Mozaici čulnog’’: Narod kao sudbina
Delo Vesne Knežević na izložbi u Gračanici (Foto Kim)

Ljubitelji umetnosti na centralnom Kosovu će moći do 1. februara naredne godine da uživaju u delima istaknutih umetnika: Blagoja Dimića, Branimira Karanovića, Vesne Knežević, Radomira Kneževića, Milana Cileta Marinkovića, Gordane Ane Mirkov, Dimitrija Pecića, Zorana Todovića i Save Halugina.

Cilj udruženja likovnih umetnika "Lada" je negovanje umetnosti, a način za postizanje tog cilja je priređivanje izložbi u domovini i izvan nje.

U ime domaćina prisutnima se najpre obratio direktor Galerije umetnosti "Priština" Nebojša Jevtić, kazavši da ova izložba predstavlja njihovu želju za povezivanjem sa relevatnim umetničkim institucijama, umetnicima i udruženjima.

"Postavka se sastoji od devet dela isto toliko umetnika koji skupa čine svojevrsni mozaik čulnog. Sva različitost i lična poetika stapaju se u autentični diskurs, a to je visok nivo estetske vrednosti i načela, kao i nestvaran umetnički kvalitet", kazao je on.

Predsednik udruženja likovnih umetnika "Lada" Aleksandar Đurić je video linkom otvorio izložbu.

"Obraćam vam se kao združeni glas članova društva srpskih umetnika ’Lada’. Želim da vam prenesem njihove pozdrave i sreću što danas izlažu u Galeriji Doma kulture ’Gračanica’. To nije slučajno, istovremeno u Beogradu traje izložba u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) koja je posvećena upravo crkvi gračaničkoj", rekao je Đurić.

Više od jednog veka (118 godina) ovo udruženje nastoji da sačuva kulturno nasleđe, ali i da edukuje publiku kako bi bila u stanju da razume umetnička dela i njegov značaj za društvenu zajednicu.

Đurić je dodao da izložbe na kojima su predstavljena dela novih članova društva nisu afirmacija, već "želja da podele sudbinu svoga naroda u vremenima punim iskušenja".

"Oni žele da budu deo vas, kao što ste vi deo nas. Ta uzajamna povezanost je ono što brani identitet našeg naroda i čuva ga od zaborava", zaključio je on.

Ovom izložbom ispunjen je godišnji likovni plan Galerije umetnosti "Priština" i Doma kulture "Gračanica".

"U 2022. godini je organizovano devet izložbi: četiri samostalne, četiri grupne i jedna audio izložba. Pored toga, imali smo radionicu grnčarije, kaligrafije u manastiru Draganac i radionicu proizvoda od kože ’Simonida’, ovde, u Gračanici. Takođe, imali smo Vidovdansku likovnu koloniju i koloniju ’Jesen u Prizrenu’ u manastiru Svetih Arhangela. Nadam se da će sledeća godina biti još uspešnija, sa kvalitetnim i savremenim izložbenim programom", zaključio je Nebojša Jevtić.

"Mislim da je ovo odlična izložbena završnica u Galeriji umetnosti ’Priština’, s obzirom da smo imali jako plodnu godinu. Naravno, novoprimljeni članovi grupe ’Lada’ jesu i akademici i profesori na akademiji, pa zaista vredi videti ovu izložbu. Pozivam ljude koji nisu uspeli večeras da dođu, da u toku sledećeg meseca posete ovu izložbu", rekla je za Radio Kim urednica likovnih programa Doma kulture "Gračanica" Maja Todić.

Uslov da neko postane član "Lade" jeste da bude afirmisan umetnik i patriota.

"Ovo je najeltinije likovno društvo. Novoprimljeni članovi su već ostvareni u likovnom životu i sigurno neki od njih imaju preko 80 godina tako da, ako doživim te godine, nadam se da ću jednoga dana biti član", kazala je Todićeva koja je nedavno u Gračanici imala sedmu samostalnu izložbu slika.

Društvo srpskih umetnika "Lada" je najstarije aktivno umetičko udruženje na Balkanu, osnovano još 1904 godine. Osnivači društva bili su i Uroš Predić, Đorđe Jovanović, Beta i Risto Vukanović, Simeon Roksandić i Petar Ubavkić.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023