Vesti
Kultura

Montevideo - vidimo se: Prepuna sala u Gračanici

Novi film Dragana Bjelogrlića "Montevideo: Vidimo se!", premijerno prikazan u Gračanici. Pred prepunom salom, posle projekcije na binu su izašli glavni glumci i reditelj filma, ali i  premijer Srbije Ivica Dačić.
Montevideo - vidimo se: Prepuna sala u Gračanici
Foto KIM

"Montevideo, vidimo se!" koji je u Gračanici prikazan pred Beogradsku premijeru, zakazanu za sutra, nastavak je  filma "Montevideo, Bog te video", jednog od napoznatijih producenta i glumca Dragana Bjelogrlića.

Film govori o velikom uspehu reprezentacije Kraljevine Jugoslavije koja je na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju 1930. godine osvojila treće mesto.

Glumačka ekipa je zajedno sa rediteljem, premijerom Srbije i ministrom bez portfelja zaduženim za Kosovo i Metohiju, obišla manastir Gračanicu gde su se obratili okupljenim novinarima.

Reditelj filma Dragan Bjelogrlić, posle završene projekcije, istakao je da je ponosan zbog dolaska u Gračanicu.

“O filmu Montevido se puno pisalo i na moje veliko čuđenje niko nikad nije spomenuo da je to prvi srpski film koji je krenuo sa Kosova iz Zvečana i doživeo veliki uspeh. Sada smo posle tri godine ovde, na ovom svetom mestu i ima nas mnog više”, istakao je Bjeloglić.

Glumac Miloš Biković je zahvalio premijeru, reditelju i ekipi što su ih doveli u Gračanicu, ali se najviše zahvaljuje narodu koji živi ovde.

“Mene je Dragan prvi put doveo ovde pre tri godine zajedno sa ekiom i sad me je doveo ponovo. Posle ovog doživljaja ja bih ga sledio gde god... ”.

Viktor Savić koji u filmu glumi kapitena Milutinca je rekao da mu je čast što postoji razlog da bude ovde.

“Čast mi je što postoji razlog da budem ovde mogu da vam kažem da samo sloga Srbina spašava”, istakao je Savić.

Petar Strugar, legendarni Moša u filmu zahvalio je Bjelogrliću što im je priuštio da budu deo ovog projekta.

“Hvala svima što su došli ovde da nas podrže. Došli smo da napravimo predpremijeru tj. prvo izvođenje ovde kod nas na Kosovu”, rekao je Strugar.

U Gračanici je sa rediteljem, glumcima i ministrom bez portfelja zaduženim za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom doputovao i premijer Srbije Ivica Dačić koji je zahvalio reditelju filma i glumcima što su “svoja dva filma promovisali upravo na Kosovu i Metohiji”.

“Ovoga puta nisam ja glavni gost. Mi smo ovde došli da propratimo ovaj događaj za koji smatram da je simboličkog karaktera,” rekao je premijer Srbije.

Na predpremijeri filma sala Doma kulture u Gračanici je bila prepuna, osim postojećih sedišta, bilo je ispunjeno još stotinak dodatih stolica, a mnogi su stajali sa strane i na balkonu.

Film je prikazan i u 16 sati.  Ulaz je bio besplatan, a projekciju je podržala Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Domom kulture u Gračanici.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021