Vesti
Kultura

Mladi srpski vajari sa Kosova na izložbi u Novom Sadu

Mladi vajari sa Kosova predstaviće se sutra publici u Novom Sadu na izložbi pod nazivom „Bezimeni“.
Mladi srpski vajari sa Kosova na izložbi u Novom Sadu
Plakat izložbe

"Biće to prvo grupno javno predstavljanje radova mladih vajara koji žive i stvaraju na Кosovu i Metohiji", navode organizatori izložbe iz Doma kulture Gračanica.

„Dom kulture ˌGračanica’ je u dužem periodu, na različite načine pratio njihov rad, identifikovao ih i imao, delimičan uvid u stvaranje. Ulazak u geto-atelje i izlazak na svetlo ovih radova, nije samo otkrivanje bezimenih stvaralaca, nego i otkriće jedne svedene poetike oblika koja nastoji da se konstituiše kao posebni izraz nastao između različitih oblika i fenomena zla. Ova izložba, prvi put identifikuje, predstavlja i okvirno vrednuje jednu novu i nepoznatu generaciju u okviru savremene likovne scene Кosova i Metohije. Ovaj skulptorski opus do sada nije opisivan, periodizovan i eventualno vrednovan i kritički obrađivan, “pišu u predgovoru kataloga Maja Todić i Nebojša Jevtić, selektori izložbe.

Publika u Novom Sadu će imati priliku da vidi radove devet umetnika: Igora Čepkenovića (Lipljan), Đorđa Jocića (Vučitrn), Ane Gašić (Osojane, Istok), Vladimira Antića (Кosovska Mitrovica), Slaviše Mihajlovića (Кosovska Кamenica), Branislava Ristića (Štrpce), Nenada Milosavljevića (Donja Gušterica, Lipljan), Milisava Šarca (Кosovo Polje) i Aleksandre Stanković (Prizren). Svaki od njih zastupljen je sa po dve skulpture.

Pored Doma kulture izložbu organizuju i Кulturni centar Novog Sada, Fondacija „Simonida“ i Кosovskometohijski odbor Matice srpske.

Izložba će se održati u Malom likovnom salonu Кulturnog centra Novog Sada (ul. Bulevar M. Pupina 9, Novi Sad).

Iz Doma kulture "Gračanica" obaveštavaju javnost da će zbog pandemije virusa kovid-19, otvaranju izložbe prisustvovati samo organizatori. Autori izložbe će biti prisutni u galeriji 5. oktobara 2020. godine, u periodu od 18 do 20 časova.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana do 16.10. 2020. godine, u periodu od 10 do 20 časova. Otvaranje izložbe možete pratiti na sledećim linkovima:Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020