Vesti
Kultura

Mitrovička umetnička rezidencija u maju

Od 3. do 13. maja 2023. godine u Mitrovici će se održati prva Mitrovička umetnička rezidencija u organizaciji PKC „Akvarijus“ koja će okupiti stvaraoce iz regiona koji neguju interdisciplinarni savremeni umetnički izraz u oblasti književnosti, likovnih umetnosti, fotografije, filma i muzike.
Mitrovička umetnička rezidencija u maju
Nikola Dragović i Miloš Tomić u ''Akvarijusu'' (Foto PКC ''Akvarijus''/Milan Dobrić)

Rukovodeći se kriterijumima koji bi trebalo da obezbedi multimedijalni karakter umetničke rezidencije, selektorski tim je od neočekivano velikog broja prijava na konkurs, odabrao sledeće autore (azbučnim redom): Fatmir Brežanin, Sanja Vasić, Кristina Кljajić, Nikolina Nikolić, Кonstantinos Petrović, Igor Stanoeski, Stefan Stevanović, Кsenija Ćuk, Aida Camović. Njima će se tokom trajanja rezidencije pridružiti i lokalni stvaraoci.

Umetnički rezultati ostvareni tokom rezidencije će biti predstavljeni u Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ 13. maja 2023. godine, kada će biti prikazani i filmovi nastali na radionicama dokumentaristike koje je u „Akvarijusu“ prethodnih meseci vodio reditelj Miloš Tomić.

Tokom trajanja umetničke rezidencije predviđen je raznolik umetnički program (koncerti, književne večeri, tribine, radionice), a gosti „Akvarijusa“ biće ostvarene i priznate ličnosti iz sveta kulture i umetnosti, između ostalih muzički umetnici Кatarina Pejak (Francuska), Ana Protulipac, Valentino de Vasko (Peru), likovni umetnik Vuk Đurić, reditelj Miloš Tomić, književnik Nenad Glišić, antropolog Aleksandar Pavlović...

Svi događaji organizovani tokom Mitrovičke umetničke rezidencije biće otvoreni za posetioce, a programi će biti realizovani u prostoru Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ i u dvorištu DКC „Кaktus“.

Mitrovička umetnička rezidencija organizovana je u okviru programske celine „Art terapija za sve“ koju podržava UNMIК.

Više o učesnicima i programima možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023