Vesti
Kultura

Mitrovica: Poetsko veče “Ljubav govori” održano u Galeriji Fakulteta umetnosti

Poetsko veče pod nazivom “Ljubav govori”, održano je u Galeriji Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Mitrovica: Poetsko veče “Ljubav govori” održano u Galeriji Fakulteta umetnosti
Sa poetske večeri (Foto Radio Kontakt plus)

Publici su se sinoć predstavili studenti druge godine glume u klasi redovnog profesora Dejana Cicmilovića.

Fakultet umetnosti organizuje poetske večeri uglavnom povodom obeležavanja Svetskog dana poezije. Međutim, ove godine to nije bio slučaj.

„Odlučili smo da se priključimo manifestaciji ’U susret jubileju’, koja se održava povodom obeležavanja 50 godina od nastanka našeg fakulteta“, otkrila je profesorka Marija Knežević.

Naglasila je da ova klasa studenata glume pokazuje specifičnu vrstu zajedništva i posvećenost svom budućem pozivu.

„Student glume stasava upravo u toj drugoj godini. Mislim da je svako od njih uspeo da postigne svoj individualni glumački izraz kazujući poeziju“, dodala je Knežević.

Osam mladih ljudi kazivalo je poeziju i pevalo, a po reakcijama publike da se zaključiti da im se to jako dopalo.

Buduće dramske umetnice, Anastasija Rančić i Natalija Knežević, kazale su da je ovaj događaj bio veoma važan za grupu studenata koja je učestvovala u realizaciji istog.

„Očekivali smo da publika ne bude ravnodušna tokom našeg izvođenja. Planiramo da izvodimo ovo u rodnim gradovima, odakle smo svi mi sa klase, a za početak ćemo sigurno ovde u Mitrovici širiti ljubav još jednom. Pripremili smo nešto što nije do sada viđeno. Pesme su ljubavne sa puno emocije, žara, turbulencije. Nadamo se da smo publiku makar u nekom smislu dodirnuli, da su zajedno sa nama osetili određene emocije“, kazale su njih dve.

Svečana akademja povodom obeležavanja 50 godina postojanja i rada Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini biće organizovana 23. decembra 2023. godine.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023